Marhuľové guľky
Marhuľové guľky obalené v kokose (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Rýchly, jednoduchý a svieži dezertík priam bez výčitiek ;-)
Kombinácia čerstvých marhúľ a ovsených vločiek s
nádychom kokosu, poteší nie len rodinku, ale aj návštevu
:-)
Postup
- V prvom rade budeme potrebovať dobré zrelé marhule...
- ...z ktorých si pokrájame na malé kúsky toľko, aby sme dostali 1 kg.
Ďalej potrebujeme ovsené vločky - tie jemné, na osladenie buď kryštálový cukor alebo med, vanilkový cukor a maslo pre chuť a zjemnenie :-)
- Pokrájané marhule dáme do hrnca/kastróla, pridáme vanilkový cukor a privedieme za občasného miešania do varu. Varíme pomaly kým tie kúsky nebudú mäkké, a aj sa niektoré už rozvaria :-) Ide vlastne o to, aby to celé prešlo varom a zároveň aj zmäklo. To netrvá dlho, možno 15 minút. Následne osladíme cukrom podľa chuti a necháme ešte 2 minútky pobublať. Napokon dáme bokom, pridáme maslo a miešame kým sa nám nerozpustí. Masu necháme trocha vychladnúť. Keď sladíte medom, pridajte ho až po masle.
- Ešte do mierne teplého vmiešame ovsené vločky a 2 riadne štipky soli. Necháme postáť, aby to poriadne vsiaklo. Kľudne to môžete nechať bokom aj 1-2 hodiny a robiť si inú robotu :-)
- Nakoniec už len mokrými rukami tvarujeme z masy malé guľky, ktoré obaľujeme v kokose. Môžete kľudne pridať do kokosu aj 1 vanilkový cukor pre lepšiu chuť :-)
Urobené guľky dáme takto do chladničky stuhnúť. Ja potom stuhnuté prekladám do umelej uzavretej dózy a skladujem v chladničke. Z tejto dávky mi vyšlo 75 ks guliek :-) Namiesto kokosu ich môžte obaliť aj v kakau.
- Guľky chutia výborne, tak ovocne, sviežo po marhuliach :-)
Verím, že budú chutiť nie len rodinke, ale milo prekvapíte nimi aj návštevu. Podľa chuti si takéto guľky viete pripraviť aj s iným ovocím :-)
Dobrú chuť ;-)