Marhulové guľky fotorecept

babav - fotkababav, 25. mája 2010
Marhulové guľky (fotorecept)
Foto: babav

Marhulove gulky zo syroveho cesta ,posypane orechami, su oblubenym jedlom v mojej rodine.Na trhu som nasla prve z cerstvej urody,tak zdielam moj Zobraziť celý popisMarhulove gulky zo syroveho cesta ,posypane orechami, su oblubenym jedlom v mojej rodine.Na trhu som nasla prve z cerstvej urody,tak zdielam moj recept.

4
porcie
20 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
20 dkg
20 dkg
25 dkg
1 ks
1 dl
Plnka :
9 ks
Posypka:
podla chuti




Postup

  1. 1

    Marhule prepolime a vykostkujeme.

    Marhulové guľky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z muky,syra,vajca,soli a mlieka vypracujeme vlacne cesto.Rozdelime ho na 18 kuskov, z ktorych rukou vytvarujeme okruhle placky .Plnime ich polovickami marhul a zabalime do tvaru pologuliek.

    Marhulové guľky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Gulky ukladame na pomuceny tanier.

    Marhulové guľky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opatrne ich vkladame do vriacej vody ,pomiesame varechou ,aby sa neprilepili na dno a po vyplavani na povrch este nechame povarit ,celkove 10 minut.Uvarene gulky vyberame z hrnca do misy s cukrom a maslom .V tejto zmesi ich obalime,aby sa nelepili.

    Marhulové guľky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Servujeme posypane pomletymi orechami pomiesanymi s cukrom,alebo inou posypkou podla chuti(makom,kakaom,...). Dobru chut!

    Marhulové guľky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evusik
sú nádherne, ja robím guľky z rožkového cesta, ale to tvoje cesto vyzerá strašne mňamkovo a to musím vyskúšať aj keby čo bolo :-)
stefanm
Zaujímavý recept."Syrové" cesto som ešte nerobil.Asi čoskoro vyskúšam hneď keď sa mi vráti manželka z dovolenky.Ona miluje "sladké" jedlá(buchty na pare,šúľance,slivkové knedlíky a pod.)Tak ju na budúci týždeň s týmto prekvapím.Potom dám vedieť,že ako to dopadlo.A ešte sa mi páči ten košíček čo v ňom u vás predávajú ovocie.U nás len tak voľne sú poukladané a naložiť do mikrotenoveho sáčku a potom pol hodiny hľadať kde to ovocie je na tých "múdrych" vahach.No ale kde sa mi hrabeme na Ameriku?
hanina
Krásne - len čo budú marhule tak ich uvarím. Robievam podobne.
zdezda
:-) výborná aj sýta pochúťka, bolo to obľúbené jedlo môjho tatina, on si ich posypával opraženou, osladenou strúhankou aj my si to už iba tak podávame, deti s makom :-)))
babav
@torticka , neskusala som,ale tie z kompotu su asi prilis makke na varenie v ceste.
babav
@stefanm , mam s tymto cestom dobre skusenosti,robievam z neho aj slivkove a hroznove gulky.
veronika353
Dělávám podobné knedlíčky, ale dávám míň tvarohu a hrubou mouku.Když není čerstvé ovoce, tak dávám mrazené,např.švestky, meruňky,jahody. Je to taky dobré, ale musí se to hned uvařit,aby se to nerozteklo.Jinak je to velmi dobré těsto,zkoušela jsem i to rohlíkové, ale vždycky jsem se vrátila k tomuto anebo kynutému.
tinca
Tortička môže,ja som robila aj z kompótu, len musia byť tvrdšie, nie rozbredlé. Ja kupujem v plechovke lúpané, tie sú výbornej konzistencie. Ten košíček je krása, stefanm mňa tiež ide roztrhnúť od jedu pri váhach, nie je to nič zložité, len chcenie upútať zákazníka. Babav výborný recept, ide ovocná sezóna ukladám do KK. Ja milujem aj s opraženou strúhankou.
alexdidi
babav tie tvoje guľky vyzerajú úžasne, len sa do nich zahryznúť a už sa len olizovať...mňam, mňam...ja tiež robievam tvarohové s jahodami alebo čučoriedkami a zemiakové so slivkami alebo marhuľami...teraz vyskúšam tie tvoje..vďaka
marienka44
Vseobecne, marhule su kysle ovocie, preto do stredu namiesto kôstky treba dat kusok kockoveho cukru! My robime v sezóne knedliky z malych tzv. knedlikovych marhul a tie sa davaju cele, bez kostok.
samrolka
Mnam,mnam a znova velke ,,MNAM,,. Tanierik pod gulkami je presne rovnaky ako ma moja babka☺.
danenka
Boze moj, toto je zradelko mojho zivota, ked som bola tehotna s mojim druhym dievcatkom, tak som z nich pribrala straaaasne, dva mesiace sme ine nejedli len marhulove a slivkove gule, ale zo zemiakoveho cesta s tvarohom a poriadne poliate masielkom ....
danenka
ale tento recept som este nerobila, uz aby boli marhule, recept uz caka mojej KK :)
3sandra3
super recept, vyskúšam, tvarohové cesto je určite dobré, ešte som také neskúšala, ale tvaroh mám veľmi rada, a ovocné guľky, tie zbožňujem....
vodnicka
dnes som robila a su uzasne..rychle cesticko, akurat mi chybalo 50g tvarohu, tak som dala namiesto trosku kyslej smotany..dopadlo to dobre..a teraz si pochutnavam a receptik prepisujem do zositka..plnila som ceresnami..uz len nejaky dobrovolnik na riad :D
lucylee
babav, cez víkend som robila, chuťovo sú výborné, ja som ich plnila jahodami, nemala som ale polohrubú múku a tak som použila namiesto nej hrubú krupicu. Guľky boli trochu tvrdé, môže to byť tou krupicou, alebo sú tvrdšie aj s pol. múkou?
babav
@lucylee , asi to bude tou krupicou,vypije viacej tekutiny .Ak by si ju znova pouzila ,pridaj viacej mlieka ,aby cesto bolo maksie a nechaj ich varit o 1-2 minuty dlhsie .Polohruba muka je ,pre toto cesto, lepsia ako krupica ;-) .
itkajj
Ja som robila gule z rohlikoveho cesta aj sulance s maslom a opraženou strúhankou a boli veľmi dobre najbližšie vyskúšam tento recept
pivonka
Plánujem uvariť perky z tvarohového cesta a tak som hľadala, či zavesiť, alebo tu už varené tvarohové cesto je. Objavila som tieto nádherné guľky. Keď vidím tie marhule, až mi srdce spieva, a ešte orechy...ojojoj!. Škoda, že takéto krásne recepty zapadnú a málokto ich objaví. Možno, že teraz, keď sa na chvíľku objavia v diskusii, ešte niekoho oslovia.
1x ababa
pivonka
Plánujem uvariť perky z tvarohového cesta a tak som hľadala, či zavesiť, alebo tu už varené tvarohové cesto je. Objavila som tieto nádherné guľky. Keď vidím tie marhule, až mi srdce spieva, a ešte orechy...ojojoj!. Škoda, že takéto krásne recepty zapadnú a málokto ich objaví. Možno, že teraz, keď sa na chvíľku objavia v diskusii, ešte niekoho oslovia.
pivonka
Tak toto sa mi už dávno nestalo :-)). @babav , prosím, ty môžeš ten dupľovaný komentár zrušiť (ja nie) a tento tiež.
babav
@pivonka ,dakujem za pochvalu.. duplikat nemozem vymazat,
lebo admina uz cerveny krizik ku komentom nepridava.
N e v a d i ;-) .
staja
Keď sa vydarí rok, mám v záhrade množstvo marhúľ, takže už sa teším, ako ich vyskúšam. Robievam guľky z vareného cesta, ale toto sa mi pozdáva viac.
petra69
Minuly rok bola riadna uroda marhul, takze som ich robila celu sezonu. Presne taketo z tvarohoveho cesta. S opecenou struhankou. Boli uzasneeee...
luba53
Tak práve som ich dovarila. Naozaj nerada niečo posudzujem alebo kritizujem, ale cesto ma sklamalo. Tušila som, že použitie hladkej múky bude troška problém. Síce sa s ňou dobre pracuje, ale hoci som guľky varila od vyplávania celých 15 minút, aj tak tam cítim surovú múku. Tieto guľky robievam bežne s tvarohom, ale vždy používam múku krupicovú, alebo minimálne hrubú. Osvedčený a výborný recept mám takýto: 250 Dag tvarohu, 100 Dag hrubej múky, 100 Dag krupice, 1 vajce, štipka soli. Tento recept ma nikdy nesklamal, guľky sú jemné a vždy sú skutočne dobre uvarené. Po vyplávaní ich varím prikryté ešte cca 5 - 6 minút. Varím v jemne osolenej vode. Dôležité je, aby sa cesto dobre vypracovalo, aby z neho vyšli bublinky. Má dobre držať pohromade a len slabo lepiť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia