Marhuľová torta fotorecept

zuzananoskova - fotkazuzananoskova, 25. mája 2013

Určite to poznáte aj Vy: uvidíte nejaký pokrm a hneď ho chcete vyskúšať, urobiť a ochutnať. A tak to bolo aj s touto tortou. Zobraziť celý popisUrčite to poznáte aj Vy: uvidíte nejaký pokrm a hneď ho chcete vyskúšať, urobiť a ochutnať. A tak to bolo aj s touto tortou. V rámci marhuľových slávností v Rakúsku a najmä sezónnosti marhúľ ju podávali v "pohostinstve" Rosenberger. Zobrala som si brožúru, kde je vyfotená a dočítala som sa, že je z piškotového korpusu, s gréckym jogurtom a marhuľovým mousse. Pomer ingrediencií ani pracovný postup uverejnený nie je. A tu začala moja improvizácia... ;-)

Suroviny

Korpus:
250 g
250 g
5 ks
5 ks na sneh
1,5 dl
1,5 dl
10 g
3 PL alebo kakao
Plnka:
1,5 ks
2 ks
3 PL detské
2 ks
Mousse:
 alebo mrazené
3 PL detské




Postup

  1. 1

    Žĺtky som vymiešala s cukrom, postupne pridávala olej, potom vodu. Do vymiešanej zmesi som preosiala múku s práškom do pečiva, karobový prášok (použila som ho preto, lebo kakao som doma nemala a môj brat dlhé roky kakao ani čokoládu nekonzumuje, tak som to poriešila takto, hoci... táto torta bola pre otca). Zmes som vyliala do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a piekla vo vyhriatej rúre na 180°C 40 minút a ešte 10 minút na 200°C. S výsledkom som bola spokojná. Pár rokov dozadu som piekla rôzne torty niekoľkokrát v roku. Postupne som ich však prestala piecť. Korpus som nechala vo forme vychladiť.

    Marhuľová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým korpus chladol, v mise som vymiešala jogurt s cukrom. V druhej mise smotany na šľahanie so stužovačom. Ku šľahačke som pridávala jogurtovú zmes a opatrne vmiešala a rozmiešala. Dala som odstáť do chladničky. Marhule som použila mrazené (z domácej úrody). Žiaľ, pri rozmrazovaní zhnedli (použila som limetkovú šťavu, aj trocha kyseliny citrónovej, nepomohlo, ale na chuť a nakoniec ani vzhľad to vôbec nevadilo). Marhule som rozmixovala, dala prevariť a zahustila s vanilkovým pudingom :-) Po vychladnutí som zmes dala ešte do chladničky zachladiť.

    Marhuľová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vychladnutí som z korpusu vyčnievajúci vrch zrezala a nakrájala som 3 pláty. Z jedného plátu som urobila 5 pásov. Na spodný plát som natrela jogurtovú zmes a dookola som poukladala tie pláty, ktoré som ešte vo forme zrezala na nižšie. Naliala som všetku marhuľovú zmes, zarovnala a opatrne ponatierala na ňu zmes jogurtovú, aby aj kraje boli vyplnené. Uložila som druhý plát korpusu a zatrela jogurtovou zmesou. Tortu som uložila do prenosnej nádoby, zakryla a dala do chladničky.

    Marhuľová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ostatkom jogurtového krému som tortu ponatierala a obsypala mletými pistáciami zmiešanými s mletými tekvicovými semienkami. Tieto úkony som robila až u rodičov a torta sa mohla hneď podávať. Vlastne: najprv sme zagratulovali môjmu otcovi k 66., sfúkol 6 sviečok a "ochutnávka" sa mohla začať.

    Marhuľová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...krájanie torty :-) Všetkým nám veľmi chutila, bola lahodná, marhule a jogurtový krém sa skvele dopĺňali...

    Marhuľová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Toto je inšpirujúca torta :-) Ak máte radi "gastro" akcie, všetkým doporučujem Marhuľové slávnosti v Rakúsku: minulý rok sme boli v Kremse a aj v Spitzi :-) http://laskanatanieri.blogspot.sk/2012/07/marhulove-slavnosti-14-07-2012.html http://laskanatanieri.blogspot.sk/2012/07/marhulove-slavnosti-v-spitze-22-07-2012.html

    Marhuľová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tento rok otcovi pripravím malinovú podľa Adriany :-) http://adkas-tastyfood.blogspot.co.uk/2012/08/malinova-torta-rozpravkova.html

Diskusia k receptu

danka006
Vyzera super, nedal by sa namiesto marhul pouzit marhulovy lekvar, kedze sa mixuju a prevaraju malo by to byt to iste, ci? Vyskusam a dam vediet.
sovka62
Zajímavé, nielen recept, ale aj legenda. Vyrástla som v Petržalke, ktorá bola samá marhuľa, hádam ich bolo na hektár viac ako v Rakúsku, ale Slováci to nevedeli využiť. Samozrejme, zarábali sme na nich (aj pri cenách od 1,50 do max. 4 Kčs za kilo), ale predávali sme ich len mešťanom bez záhrad, Čechom, ktorí na ne chodili s kuframi a do sezónnych nákupní. Taká paráda ako okolo nich robia Rakúšania, nás veru nenapadla, aj keď napr. marhuľové knedle, ktoré sú tiež súčasťou tých slávností, sa varili v každom dome.
Tortička sa mi páči, vyskúšam, keď príde sezóna a blahoželám k tvojej šikovnosti. Na záver malá rada. Asi pre tromi rokmi bola taká úroda marhúľ, že hoci nemáme jediný strom, boli sme nimi zvalení z každej strany. Zavárala som, varila džem (vydržal doteraz), ale tie posledné už boli nad moje sily. Tak som ich očistila, postupne hádzala do mixéra s pridaním trošky vody na začiatku, plnila plastové krabičky a mrazila. Áno, tiež zhnedli, ale len tenká vrstvička na povrchu. Tú som pred použitým vždy zoškrabla lyžičkou a bolo po probléme. Všetky som ich spotrebovala na zmrzlinu, pretože to bolo to najjednoduchšie čo sa s nimi dalo spraviť. Jednoducho som ich zmrznuté krájala na menšie kocky, hodila do mixéra, pridala vanilkový cukor a šľahačkovú smotanu. Za pár minút bola zmrzlina v miskách. Určite by sa hodili aj na tvoju tortičku.
sracz
Blahoželám Ti, @zuzananoskova milá, ku krásnej práci a Tvojemu ockovi ku dvom šestkám. Ja ich bude "sláviť" 15. novembra a určite s touto Tvojou voňavou tortou. Marhule ja totiž véééééééľmi RÁD!

P.S.: praktický vtip pre kamarátku @sovka62 - čo je to džem (alebo s ohľadom na jej aktuálny koment, čo je to marhuľová zmrzlina)? -:))))) Ďalší príklad ženských protivenstiev či protirečení, ako dokázať mužom, že z marhúľ (sliviek, čerešní, ..., a iných bobuľovín), sa dá urobiť niečo iné ako marhuľovica_barackovica, slivovica, ..., či drienkovica! -:)))))))
denyany
marhule mám rada aj ja, túto tortu by som určite chcela ochutnať, tak si počkám, až budú marhule aj u nás- ak budú- a určite vyskúšam tvoj recept.
marianne
ja moc nie som tortova,ale tato je krasna:-) marhule je moje top milovane ovocie,nemozem sa vzdy leta dockat,ked ich dolniaci zacnu chodit predavat...co ma zaujalo @zuzka ,je ten olivovy olej.Ja som zavislak na olivovom.oleji,denne ho 1dl do seba hodim,ale do torty neviem ci by som mala odvahu ho pridat:-))...necitit ho trosku?predsa ma len svoju specificku chut.Ta torta vyzera na zozratie...mne osobne by tam nevadil..
frezia68
Krásna torta :-) už aby boli marhule sladké,voňajúce slnkom a neodolám :-)
martamm
Torta vyzerá úžasne, určite aj chuťovo bude vynikajúca, skvelá kombinácia surovín, už je v KK :)
izabella929
veľmi krásne na mňa mňa zaspôsobili tie farby, ktoré si navzájom krásne zladila do prekrásnej torty...) hoci nie som milovníčka torty, ale obdivujem tvoju šikovnosť...)
siskam
Tá torta ma úplne dostala. Uložila som si je a ku názvu som dopísala - KRÁSNA. Už sa neviem dočkať, kedy budú čerstvé marhule. Upečiem ju len tak, keď aj nebudú žiadne oslavy. Vďaka za recept.
zuzananoskova
Všetci ste ma svojimi pozitívnymi komentármi veeeľmi potešili, vážim si to :-) Danka006: určite sa dá použiť aj džem. Sovka62: áno, to je pravda, Rakúšania sa proste vedia "predať"! Do Spitzu sa chystáme aj tento rok ;-) Marianne: nie, olivový olej tam necítim, naozaj. Poväčšine pridávam do pečenia iba olivový olej, hoci prv som sa obávala tej chuti. A možno sme si už zvykli :-D Ešte raz ďakujem :-)
ywett
je krásna a tiež by som takú tortu rada dostala, si šikovná! :-)
zuzkabluzka
Naozaj pekna torticka, myslim, ze tam kde su marhule sa neda nic pokazit, v takomto prevedeni su potom vyssi level :)))
babkamt
Si veľmi kreatívna . Torta sa mi páči , ukladám do kk .
palokuchki
Velmi krasna torta. Kombinacia jogurtu s marhulami je urcite velmi chutna. Samozrejme, ze si tuto tvoju tortu ukladam do KK.
aroooo
a mimo sezóny miesto mrazených odkvapkaný marhuľový kompót zahustený tým pudingom - mohlo by byť? páči sa mi, kk
malyanjelik
Fííííha, Zuzana, to je famózna tortička- receptík už je uložený a najbližší víkend vyskúšam :-D




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia