Mangalicové karé na kréme z držiek

Ladislav Gányovics
šéfkuchár penziónu Castel Mierovo, 10. februára 2015
Mangalicové karé na kréme z držiek
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
200 ml
Držkový krém:
1 kg
150 g
100 g
100 g
Zemiakové šišky:
1 kg
0,5 kg
100 g
100 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Karé mierne naklepeme, osolíme, okoreníme a na platni upečieme. Papriky upečieme v rúre pri 200 °C, po vychladnutí ošúpeme a dáme marinovať do zmesi olivového oleja, cesnaku a balzamikového octu.

  2. 2

    Držkový krém: Predvarené a nakrájané držky dáme na klasický perkeltový základ, pridáme paradajky, papriky, cesnak, všetky koreniny a dusíme, kým nezmäknú. Šťavu z držiek a asi pätinu držiek prepasírujeme a krém zjemníme trochou sladkej smotany.

  3. 3

    Zemiakové šišky: Ošúpané zemiaky uvaríme, roztlačíme aj s vývarom. Ešte za horúca pridáme múku, husaciu masť, potom cibuľu a pór podusené na masti, premiešame a formujeme šišky.

Diskusia k receptu

tajtaj
Fotky komerčných receptov sú ukážkové, ale recepty sú neúplné alebo nesprávne. V tomto recepte ma zaujali zemiakové šišky, no neverím že by sa jedli len z ucapkaného horúceho cesta bez ďalšej úpravy. A práve tá ma zaujíma. Prosím kompetentných o doplnenie receptu. Ďakujem.
1x hubata
alimi
Mne sa recept páči - celá kombinácia na tanieri je fajn, papriky som už robila, omáčku ešte nie, ale určite skúsim tie šišky - myslím, že s tým budem mať úspech :)recept si odkladám do KK-dakujem
hubata
Chcela by som vidieť to pasírovanie držiek ..... nebolo to mixované? Ja teda veľmi nie som na prekombinované recepty, možno iným sa páčia ale mne sa to zdá nepraktické aby som spájala dve samostatné jedlá do jedného: prepasírovaný perkelt z držiek ako podklad pod opečené karé a k tomu zemiakové krokety do ktorých sa zamieša cibuľa a pór.
hubata
@tajtaj : ja som vydedukovala že sa tá masa vypraží a stanú sa z toho krokety.....
evanaaa
@hubata , máš pravdu, pre mňa tiež nevhodné kombinácie....držkový perkelt sme mali minulý týždeň prvý ale aj posledný raz, inak, šťava bola dobrá, ale......ešte tú polievku akotak zjem, lebo ju musím robiť často, ale pasírovať držky si tiež neviem predstaviť, ale ani ich mixovať.