Mandľovo-pomarančové hviezdičky (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Voňavo-chrumkavé s chutnou náplňou.

44
porcií
40 minút
príprava
8-10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pôvodný recept som znova pomenila, zvýšila som množstvo masla a znížila množstvo cukru. Cesto pripravíme zmiešaním múky, preosiateho cukru, pár kvapiek mandľovej esencie a studeného masla pokrájaného na kúsky. Do tejto mrveničky pridáme ešte žĺtka, spracujeme na celistvú hmotu, zabalíme do fólie a dáme na pol hodiny do chladničky.
  2. Plnka: zmiešame jemne mleté mandle, pár kvapiek esencie, ochutíme preosiatym cukrom, prilejeme šťavu z polovice pomaranča alebo ak nemáme čerstvú, dáme džús či trocha rozriedeného pomarančového sirupu, aby sa plnka spojila. Môže sa dať tiež do chladu, kým sa pripravia hviezdičky. Cesto vyberieme z fólie, rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske na hrúbku 2mm a vykrajujeme z neho hviezdičky. Ukladáme na pečiacim papierom vyložené plechy, mne vyšlo 88 kusov.
  3. Pečieme do ružova v rúre predom vyhriatej na 180°C. Treba ich sledovať, upečú sa rýchlo. Necháme ich úplne vychladnúť. Priprvíme si džem a mandľovú plnku. Ja som dávala višňový džem. Má aj krásnu farbu, aj kyslastú chuť. Spodok hviezdičky potrieme džemom, položíme naň guľku plnky a jemne pritlačíme vrchnou hviezdičkou.
  4. Keď sú všetky hviezdičky zlepené, prichystáme polevu: v mise elektrickým šľahačom miešame bielka spolu s práškovým cukrom, pridáme citrónovú šťavu a došľaháme na lesklú hmotu. Polevu nanášame lyžičkou, rozprestrieme ju po celej hviezdičky, aj na cípy. Ešte kým poleva lepí, posypeme ju nadrobno pokrájanými kúskami kandizovanej pomarančovej kôry. Tú som u nás v "perfektne" zásobenom meste nezohnala, mala som šťastie len na mix na pečenie s viacerými druhmi ovocnej kôry. Je to takto farebnejšie.
  5. Hotové hviezdičky necháme na vzduchu úplne uschnúť.
  6. Samozrejme, ochutnáme, či sa nám vydarili. Prajem spokojné a príjemné prípravy na sviatky, pohodu a radostné očakávanie najkrajších dní v roku!