Mandľovo-pomarančové hviezdičky fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 12. decembra 2015

Voňavo-chrumkavé s chutnou náplňou.

44
porcií
40 minút
príprava
8-10 minút
na 180 °C

Suroviny

230 g
90 g celozrnná
180 g
50 g
2 ks
Plnka:
150 g úplne najemno mleté
2 PL
1/2 ks na šťavu(alebo džús)
Poleva:
150 g
2 ks
1/2 ČL
 kandizovaná (alebo mix na pečenie)




Postup

  1. 1

    Pôvodný recept som znova pomenila, zvýšila som množstvo masla a znížila množstvo cukru. Cesto pripravíme zmiešaním múky, preosiateho cukru, pár kvapiek mandľovej esencie a studeného masla pokrájaného na kúsky. Do tejto mrveničky pridáme ešte žĺtka, spracujeme na celistvú hmotu, zabalíme do fólie a dáme na pol hodiny do chladničky.

    Mandľovo-pomarančové hviezdičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnka: zmiešame jemne mleté mandle, pár kvapiek esencie, ochutíme preosiatym cukrom, prilejeme šťavu z polovice pomaranča alebo ak nemáme čerstvú, dáme džús či trocha rozriedeného pomarančového sirupu, aby sa plnka spojila. Môže sa dať tiež do chladu, kým sa pripravia hviezdičky. Cesto vyberieme z fólie, rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske na hrúbku 2mm a vykrajujeme z neho hviezdičky. Ukladáme na pečiacim papierom vyložené plechy, mne vyšlo 88 kusov.

    Mandľovo-pomarančové hviezdičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme do ružova v rúre predom vyhriatej na 180°C. Treba ich sledovať, upečú sa rýchlo. Necháme ich úplne vychladnúť. Priprvíme si džem a mandľovú plnku. Ja som dávala višňový džem. Má aj krásnu farbu, aj kyslastú chuť. Spodok hviezdičky potrieme džemom, položíme naň guľku plnky a jemne pritlačíme vrchnou hviezdičkou.

    Mandľovo-pomarančové hviezdičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď sú všetky hviezdičky zlepené, prichystáme polevu: v mise elektrickým šľahačom miešame bielka spolu s práškovým cukrom, pridáme citrónovú šťavu a došľaháme na lesklú hmotu. Polevu nanášame lyžičkou, rozprestrieme ju po celej hviezdičky, aj na cípy. Ešte kým poleva lepí, posypeme ju nadrobno pokrájanými kúskami kandizovanej pomarančovej kôry. Tú som u nás v "perfektne" zásobenom meste nezohnala, mala som šťastie len na mix na pečenie s viacerými druhmi ovocnej kôry. Je to takto farebnejšie.

    Mandľovo-pomarančové hviezdičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotové hviezdičky necháme na vzduchu úplne uschnúť.

    Mandľovo-pomarančové hviezdičky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Samozrejme, ochutnáme, či sa nám vydarili. Prajem spokojné a príjemné prípravy na sviatky, pohodu a radostné očakávanie najkrajších dní v roku!

    Mandľovo-pomarančové hviezdičky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

elef
Krasne,urcite aj chutne,urobim namiesto klasickych lineckych:))
terinka55
Milá @Kukulienka71 , chcela by som Ťa za mladšiu sestru alebo švagrinku, či dobrú kmotru :-) Paráda, si veeeeľmi šikovná. Palec hore!
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekné :-)
babkamt
tiež sa mi páčia:-) Bodaj by boli u nás na stole.
patroveckypitrs
Ja som skromný nie plný stôl, stačí za tanier mať na stole takéto 5* hviezdičky. Už sú v knihe. Ozaj je ich dosť ak by som išiel okolo?
veronikkka
to je nádherná piplavá priam umelecká práca!
dala si si záležať, vyhrala si sa s detailmi.
Gratulujem a 5* :-)
duskousko
Mila pani "Kukulienka"...-:)! Dobry zakusok.., gratulujem a vrela vdaka za podorbne postupy... Prajem pekne Vianoce Vam i Vasim blizkym! Najma vela zdravia do Noveho Roku!
kukulienka71
Milý @duskousko , potešil ma tvoj komentár, ďakujem pekne za ocenenie mojej práce:-) Želám tiež príjemné sviatky a všetko dobré v novom roku, nech sa darí!
@cesminaz , hviezdičky na Vianoce nesmú chýbať, aj sladké aj tie v očach našich detí;-) Ďakujem moja:-)
@elisticka , veľmi pekne ďakujem:-)
kecemis
Krasne hviezdicky. Akoby prave padli z jasnej zimnej oblohy. Prajem krasne sviatky.
kukulienka71
@kecemis , bodaj by padali, či už tieto, alebo aj nejaké zmrznuté hviezdičko-vločky!:-) Ďakujem za milý komentár aj pekné prianie. Aj vám do ďalekej zeme pokojné a radosťou naplnené Vianoce!!:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia