Mandľovo-marhuľový koláč

dora - fotkadora, 12. marca 2017
Mandľovo-marhuľový koláč
Foto: dora

Je škaredý, ale najlepší na svete! Fakt, najlepší marhuláč, aký som kedy jedla.

12
porcií
15 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
50 g
1/2 ČL
50 g
120 g
2 ks
12 - 15 ks (ja zavarané)
5 PL
 hrsť
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Mandle rozmixujeme na múku (ja som použila mandle nelúpané), zmiešame so špaldovou a vínnym kameňom, pridáme cukor, zmäknuté maslo a vajíčka. Premiešame. Cesto má byť polotekuté.

  2. 2

    Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a ukladáme naň polovice marhúľ reznou stranou nahor. Do každej marhule ešte šupneme lyžičku lekváru. Koláč posypeme sekanými mandľami (ktoré môžeme predtým ešte nasucho opražiť) a kokosovým cukrom.

  3. 3

    Pečieme pri 180°C cca 40 min., kým cukor navrchu nie je skaramelizovaný. Naozaj bol výborný!

    Mandľovo-marhuľový koláč  - obrázok 3

Diskusia k receptu

evanaaa
Tak tento sa mi páči, múku by som dala rovno mandľovú, aj kokosový cukor mám, len nemám marhule, musela by som kúpiť. A možno by som ešte pridala na vrch nejaké oriešky okrem mandlí, alebo pol na pol.
haji
Jdi ty brepto, je koláč je krásný a určo výborný, bo kombinace meruňka - mandle nemá chybu. Jsi šikulka, krásný servis, fota!
mitzy
Že škaredý ale dobrý ;-D zlatá... mne sa páči koláčik aj prestieranie. (Tiež som mala vo vázičke suché konáriky ako dekoráciu a stále mi to padalo :-/) Marhule mám veľmi rada 5*
alimi
Skusim so slivkami, ktoré čakajú na polovičky nakrájané v mrazničke na svoj osud :) mozem sa vsak opytat čím môzem nahradiť vinny kamen? aka je jeho uloha pri pečení?.....rada varim, pečiem však naozaj len výnimočne - preto tie otazky :)
marianne
Počkám na leto, keď budú čerstvé marhule..vinný kameň, nebude to niečo na spôsob salajky? a do škaredého má veľmi ďaleko:-)
evanaaa
@Alimi , dúfam, že sa @Dora nenahnevá, ak ti odpoviem ja - vínny kameň je vlastne prášok do pečiva, ale bez fosfátov, čiže asi zdravší a je tiež od Dr.Oetkera, dostať ho všade. ak ho nemáš, myslím, že postačí aj obyčajný PDP.....
dora
@Evanaaa (12.3.2017 18:20)

Da sa aj tak samozrejme. Bala som sa ako to bude drzat, ked nedam trochu lepku :-)
Namiesto marhuli kludne napr. jablcka ;-)
dora
@Mitzy (12.3.2017 19:25)

Dakujem :-) no na pohlad nie je az taky lakavy, ale aj mna samu ta chut prekvapila :-)
dora
@Alimi (12.3.2017 23:09)

Ano, evanaaa ma pravdu, je to prasok do peciva bez fosfatov.
Kludne aj so slivkami, urcite bude vynimocny! Mne sa pacila kombi s marhulami, lebo kolac je sladky a marhule kyslaste :-)
katka78
Tak tento áno, ten mi veru zapasoval! Vynikajúci je, veľká vďaka za recept, už sa teším na leto, spravím ho s čerstvými marhuľami, ale skúsim aj slivky, to bude paráda. Tentokrát boli zavárané (broskyne, marhule som nemala). Ešte raz ďakujem, maj sa pekne ☺


1x hanis
dora
@Katka78 (5.4.2017 00:39)

Katka, velmi sa tesim, ze sa ti vydaril a aj ze chutil! Ja som ho tiez robila nedavno a s malou obmenou - vynechala som muku a dala som pol na pol mandle a lieskovce a bol tiez vyborny! Isli sa za nim potrhat. Skoda, ze orechy su take drahe, nuz ale raz za cas si treba dopriat :-) Vsetko dobre aj tebe, nech sa ti v kuchyni dari :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia