Mandľová štóla fotorecept

Ádám Soós
šéfcukrár hotela DoubleTree by Hilton v Bratislave, 19. decembra 2014
Mandľová štóla (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
6
porcií
120 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
7 - 8 PL
450 g
42 g
120 ml
130 g
140 g
120 g
200 g




Postup

  1. 1

    Opláchnuté hrozienka necháme odkvapkať. Dáme ich do misky spolu s nakrájaným kandizovaným ovocím, pokvapkáme rumom a necháme 3 až 4 hodiny odstáť. Do trochy vlažného mlieka dáme lyžičku cukru, štipku soli, rozdrobené droždie a necháme nakysnúť kvások.


  2. 2

    V miske zmiešame múku, práškový cukor, zomleté mandle, maslo, mlieko a hrozienka s kandizovaným ovocím. Pridáme kvások a vypracujeme cesto, ktoré na teplom mieste necháme kysnúť asi 30 minút. Po vykysnutí dáme cesto na pomúčenú dosku a znova ho vypracujeme. Necháme 30 až 40 minút znovu nakysnúť.


  3. 3

    Z cesta na pomúčenej doske vyformujeme obdĺžnik a dlhšou stranou ho preložíme do dvoch tretín spodnej časti. Štólu prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme teplou vodou a necháme 20 minút odstáť. Potom štólu dáme do rúry a pečieme pri 180 °C asi 60 minút. Po vychladnutí potrieme rozpusteným maslom a posypeme práškovým cukrom.


Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia