Mandle & sušené ovocie koláč

douglas - fotkadouglas, 3. februára 2013
Mandle & sušené ovocie koláč
Foto: douglas

Pretože je doba zbytkov orechov a sušeného ovocia po Vianociach, určite sa rcp bude milým Varechárom hodiť. Recept mám z US magazínu a Zobraziť celý popisPretože je doba zbytkov orechov a sušeného ovocia po Vianociach, určite sa rcp bude milým Varechárom hodiť. Recept mám z US magazínu a k nemu bolo napísané následujúce: Koláč snov pre zaneprázdnených ľudí: Minuta práce, malá miska, a výborná chuť. Je bez tuku, a teda vhodný pre tých, ktorí chcú sledovať svoju postavu.

15
porcií
10 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Suroviny

75 (g 1/2 šálky) preosiata
štipka
100 g (1/2 šálky)
3 ks surové
1 PL (Amaretto likér)
180 g (1 1/3 šálky)
350 g (á 2PL z každého druhu)




Postup

  1. 1

    Príprava: Zahrejeme rúru na 160 stupňov Celsia. Vymažeme obdĺžníkovú formu na pečenie s trochou masla alebo oleja. V miske zmiešame múku, soľ, cukor, vajcia a víno / likér. Pridajte mandle a sušené ovocie, a ľahko zamixujte. Pečieme 45 minút. Koláč necháme zcela vychladnúť pred vybraním z formy na pečenie. Nenakrájaný koláč zostane čerstvý 3-4 dni zabalený v plastovej potravinárskej fólii. Ostrým nožom režeme na primerané porcie.

  2. 2

    Môžete použit zmes iných orechov miesto mandlí (vlašské orechy, pekanové orechy, kešu orechy, lúpané pistácie, lieskové orechy, para orechy), a bez ohľadu na druhy sušeného ovocia, ktoré vám chutia.

Diskusia k receptu

radost
@douglas pre oko sa mi ľúbi..no-netreba naň lepšie než ja mám-zuby???? :-))))
vanilka111
no... ja toto vyskúšam,máme tu nenačaté datle,sušené marhule,slivky a kopu orechov. :-), len neviem ..tá poznámka o tom,že vydrží tri dni nenakrájaný, znamená,že sa krája až takto dlho odležaný?
paploska
tak ja si ho idem teraz upiecť :-) nič sa nedá robiť ....
douglas
@radost , @vanilka111 , @paploska - vďaka za komentíky :). @vanilka111 - ide skôr o to, že pokiaľ ho nemáš čas jesť, tak vydrží po túto dobu fresh. Aspoň takto som to ja z rcp pochopila :). Inak je dosť dobre poživateľný i po dlhšej dobe - odležaný, ale to už ho nebalím do fólie.
douglas
@paploska - len keď koláč sa upečie, nechaj ho celú noc riadne vychladnúť...chladne opravdu veľmi pomaly...potom sa z formy poklepaním vyklopí. Verím, že ti bude chutiť. :)
jerica
@douglas , tak to je recept , fakt na zamyslenie , určite spravím , veľmi ma to oslovilo a ako si to popísala , nemá chybu :-)
jerica
@douglas , rado sa stalo , čo je super , je super , tvoj recept je toho ukážkou, nebodaj príkladom :-)ja som si ho uložila ešte pred tým, čo som písala prvý koment , len nedalo mi,aby som ti nepridala koment na známosť,že sa mi recept fakt páči:-)
douglas
Je pravdou, že v USA som sa naučila jesť práve tieto druhy koláčov...s maslovou náplňou, kopcom šľahačky, atď som dobrých cca 5 rokov nejedla. A myslím, že moc mi to nechýba a pri mojej výške 170cm mám svojich 58kg, tj. norma.
jerica
@douglas ,tak to si dobrá,ja veru, čo som prešla šesťdesiatku a to je veru šesť rokov,nedokážem sa vrátiť na mojich 66 kg,faktom je,že niekedy choroba ťa vie dobre spacifikovať,že sa z toho potom nevieš vymaniť,aj keď robíš všetko pre,aby sa ti vrátila tvoja hmotnosť /váha/na akú bolo tvoje telo zvyknuté.
paploska
@douglas ja som si ho piekla, lebo mám strašnú chuť na niečo dobré a teraz mám čakať do rána??? už sa chladí
douglas
@jerica , viem veľmi dobre o čom hovoríš. Pred mojou druhou svatbou som vážila cca 68kg, pretože som brala kortikoidy a silné antibiotiká (mám nemocnú štítnu žľazu). Ale takisto mám stresy (kto ich dnes nemá) a tak opravdu niekedy je jedlo to posledné, na čo mám chuť.
jerica
@douglas , ja som brala kortikoidy rok , práve po tej šesťdesiatke , tam som začala priberať , a to ešte po roku lekárka skonštatovala , že sa lieky minuli účinku , vôbec smo ich nemusela brať , ináč , rok užívania liekov ako kortikoidy , /vraj/ desať rokov zo života , info mám len od medika. Hlavne, že mi to vôbec nepomohlo , už som to v komentoch napísala o chlorele , tá má vytrhla zo zdravotného marazmu , samozrejme záleží od dg.
jerica
@douglas , Ak život hádže vám citróny, naučiť sa robiť limonádu, prilož si preklad k tvojmu nicku , nie každý vie o čo to tam je , dúfam , že to zoberieš s nadhľadom :-) v dobrom mienené:-) ďakujem , za pochopenie :-)
douglas
@ jerica , pravdou je, že i rovnaká Dg. na každého jednotlivca pôsobí rozdielne, teda symptomy onemocnenia...ale pozitivné myslenie a čisté srdce sú liekom takmer na každý neduh. Ona dobrota, srdečná otvorenosť a laskavé slovo dokáže zlo, zášť a neochotu alespoň na malý moment paralyzovať. Inak vďaka za dobrú pripomienku ohľadne môjho profilu. Určite to v najbližších dňoch dám do ordnungu :). @ medovnicek , ďakujem :).
jerica
@douglas , citujem tvoje slová :
pozitivné myslenie a čisté srdce sú liekom takmer na každý neduh. Ona dobrota, srdečná otvorenosť a laskavé slovo, dokáže zlo, zášť a neochotu alespoň na malý moment paralyzovať.
Tieto tvoje slová sú mojim krédom , ublížiť "jazykom" je ako jed hada , ale liečiť otráveneho jedom hada , je ťažko vrátiť späť a vyliečiť ho k dôvere tomu , ktorý dokázal "jazykom" ublížiť a otráviť :-)
Pozitívne myslenie , byť nad vecou , to je veru , pre niekoho veľmi ťažké , zožierať sa vo vlastnej šťave, môže niekomu pôsobiť blahodárne :-)
douglas
Mna posledne oslovilo: "Bůh a dobří lidé vyhrávají války." Aniž by som toto vedela, už roky sa podľa toho riadim. Asociálne typy, u ktorých nejde regulovať akékoľvek chovanie riešim/neriešim podľa situacie.
paploska
@douglas koláč sme ráno dojedli a už plánujem novú várku :-) prvý som zjedla 25 min. po upečení. (takže nestihol sa ani schladiť) Ď
douglas
@Paploska : DIKY za dobru zpravu! Som rada, ze chuti...viem, ze kazdemu komu tento kolacik ponuknem neohrnie, ale naopak zabori do neho svoj nos :). A ze to ide i bez maslovych plniek a kopcov slahacky :).
paploska
@douglas tento recept mal veľký ohlas. včera ho piekla suseda a dnes je opätovne v rúre u nás doma :-) a už sa veľmi tešíme :-)
paploska
@douglas práve sa chystám na tvoj koláč a nevedela som ho nájsť v o svojej KK, až som sa zľakla. idem ho prepísať do písanky :-) pre istou tentokrát bude na Silva
douglas
Inu, pravda @paploska : "Co je psáno - to je dáno a nestratí se!" Veľká škoda by bolo prísť o tento skvelý recept... ;).
Krásne sviatky a Nový rok 2014!
paploska
Jasné @douglas , ešte som ho stále nestihla zapísať. Príprava po práci (doma 2 šichta) na Silva vrcholí :-). No a samozrejme Ti želám skvelý nový rôčik 2014, hlavne veľa zdravia, skvelých nových receptov a nech sú v Tvojom okolí len tí naj kámoši :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia