Mamkina veľkonočná plnka
Autor receptu: nympha11
takto sa naučila piecť plnku moja mama a tak ju pečiem aj ja
Postup
- Aspoň týždeň pred pečením si pripravíme sendvič- nakrájame ho na kocky necháme vysušiť.
Večer pred pečením k sendviču pridáme vajcia- na 1 sendvič 20-25 vajec. Záleží od sendviču a vajec, pridávame opatrne, aby nebola zmes príliš ,,mokrá,, radšej pridáme menej a potom na druhý deň ešte pridáme zvyšné. Ak sa nám zdá zmes príliš tekutá, môžeme ju zahustiť strúhankou.
- V deň pečenia pridáme ostatné suroviny: cibuľu, nakrájanú nadrobno a opraženú do zlatista ,nakrájané údené mäsko (alebo domácu šunku-pozor na slanosť) ktoré sme uvarili- vývar si odložíme, soľ, korenie, petržlenovú vňať, droždie rozmiešané vo vývare z údeného.
Zmes necháme aspoň 2 hodiny postáť, aby nám trocha nakysla.
- Plech si vytrieme olejom, posypeme strúhankou a keď tam dáme zmes, ešte aj vrch mierne posypeme strúhankou, aby nám vznikla chutná, chrumkavá kôrka.
Pečieme pri 180°C, keď zhnedne kôrka, otestujeme špajlou alebo ihlicou, či je prepečená plnka a vyberieme.