Mamkina veľkonočná plnka

nympha11 - fotkanympha11, 30. marca 2010

takto sa naučila piecť plnku moja mama a tak ju pečiem aj ja

60 minút
na 180 °C

Suroviny

3 ks
50-70 ks
2 ks
500-700 g
3 hrste
1 kocky
20-30 g




Postup

  1. 1

    Aspoň týždeň pred pečením si pripravíme sendvič- nakrájame ho na kocky necháme vysušiť. Večer pred pečením k sendviču pridáme vajcia- na 1 sendvič 20-25 vajec. Záleží od sendviču a vajec, pridávame opatrne, aby nebola zmes príliš ,,mokrá,, radšej pridáme menej a potom na druhý deň ešte pridáme zvyšné. Ak sa nám zdá zmes príliš tekutá, môžeme ju zahustiť strúhankou.

  2. 2

    V deň pečenia pridáme ostatné suroviny: cibuľu, nakrájanú nadrobno a opraženú do zlatista ,nakrájané údené mäsko (alebo domácu šunku-pozor na slanosť) ktoré sme uvarili- vývar si odložíme, soľ, korenie, petržlenovú vňať, droždie rozmiešané vo vývare z údeného. Zmes necháme aspoň 2 hodiny postáť, aby nám trocha nakysla.

  3. 3

    Plech si vytrieme olejom, posypeme strúhankou a keď tam dáme zmes, ešte aj vrch mierne posypeme strúhankou, aby nám vznikla chutná, chrumkavá kôrka. Pečieme pri 180°C, keď zhnedne kôrka, otestujeme špajlou alebo ihlicou, či je prepečená plnka a vyberieme.

Diskusia k receptu

gittka
ešte nikdy som nejedla plnku,do ktorej idú kvasnice.tak určite skúsim.
stačil by ten sendvič sušit len 4 dni?
milina
Mne a zdá , že tam ide strašne veľa vajec , ale ináč zaujímavý recept.
evanaaa
To je rozpis pre celu rozvetvenu rodinu.Receptov na velkonočnu plnku je vela,základ je všaqk rovnaký,len pridané pochutiny sa menia.Tých vajec tam tiež nemusí byť toľko.A čo sa týka tej kysnutej plnky,može byť pred pár dnami som jeden taký recept čítala,musím ho pohľadať.
js9mxd
Ja robím bez kvasnic ale s domácou klobásou a slaninkou. Vajcia dávam jedno vajce na jedno pečivo.
1956
Ja robím tiež bez kvasníc,na každý rožok 1 vajíčko, údené mäsko,môže byť domáca klobáska, oravská slaninka a veľa petržlenovej vňate. Keď nemám pridávamdomácumajoránku rozdrvenú medzi prstami.Prikryté dám piecť,pred dopečením odkryjem, aby to dostalo chrumkavú kôrku.
nympha11
práve tým je ten recept iný, že tam ide toľko vajec, tá plnka je potom úplne iná, ako zvyčajné. Mne pravdupovediac iné ani nechutia, ale ono je to mamkina kuchyňa :) komu by chutilo niečo iné, než na čo je zvyknutý. Raz som ju piekla bez kvasníc, bola chutná, len mi tak nenarástla. Keď v sobotu napečiem, priložím aj foto.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia