Mamkina kapustnica

amka - bez fotkyamka, 15. decembra 2009

Toto je vianočná kapustnica, ktorá veľmi chutí nielen celej mojej rodine, ale aj kolegom v práci. Je tradičná a varím ju každý rok, lebo Zobraziť celý popisToto je vianočná kapustnica, ktorá veľmi chutí nielen celej mojej rodine, ale aj kolegom v práci. Je tradičná a varím ju každý rok, lebo je žiadaná. Recept vznikol podľa vlastnej fantázie.

12
porcií
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
0,5 kg
0,5 kg
50 g
2 hlávky
4 ks
250 g
1 ks
1 ks
 podľa potreby
100 g




Postup

  1. 1

    Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, opatrne pridáme sladkú papriku, aby sa nespálila. Priložíme kyslú kapustu, podlejeme horúcou vodou a dáme do nej uvariť údenú klobásku. Po niekoľkých minútach ju vyberieme a dáme vychladiť. Ku kapuste pridáme namočené sušené huby, po troške pridáme čierne korenie a vegetu a uvaríme do mäkka.

  2. 2

    Medzitým si zvlášť rozbijeme vajíčka, pridáme 1,5 hlávky pretlačeného cesnaku, vegety, za lyžicu oleja a čierne korenie. Vidličkou vymiešame a zahusťujeme strúhankou na nie príliš tuhé, ani príliš riedke cestičko. Môžeme ho vylepšiť pridaním na drobno nakrájaným údeným mäsom alebo klobáskou. Z cestíčka vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v strúhanke, aby sa nelepili. Tie pridáme do vriacej kapustnice, môžeme pridať aj sušené slivky.

  3. 3

    Postrúhame zemiak a zvyšný cesnak a zahustíme tým kapustnicu. Nakoniec pridáme pokrájanú klobásku a pokrájané údené mäso a podľa potreby dochutíme soľou a pálivou paprikou. Na druhý deň chutí lepšie a vydrží aj niekoľko dní. Táto dávka je pre viacčlennú rodinu a na viacej dní.

Diskusia k receptu

ampara
Tak to by ma ani vo sne nenapadlo,dávať do kapustnice nejaké knedličky. Ja to skúšať nebudem,ale proti gustu......
amka
No, nevyskúšaš a nevieš o čo prichádzaš, ale asi nie si gurmán...
monzy
Vianočná kapustnica by na kresťanskom Slovensku mala byť bez klobás a iných mäsitých príloh. My robíme "pôstnu" len s vlastnoručne nazbieranými dubákmi a na záver ju dochucujem medom!!! Sme piati a robíme ju "len" v 14 l hrnci. Menej sa neakceptuje. Robíme ju len na Vianoce a na Silvestra, ale tá vianočná je vždy naj-naj....
aliimrajka
by mala byť...kto to povedal? Hriech nie je to, čo dáme do úst, ale to, čo niekedy z úst vychádza. Podľa mňa kapustnica bez klobásky nie je kapustnica ale obyčajná kapustová polievka.
monzy
Prepáč, hovoril som o kresťanských zvykoch... Na Vianoce držíme celodenný pôst, o to nám potom večer lepšie chutí. Kapustnica s klobáskou je jedlo, ktoré máme veľmi radi cez všedný rok - aj teraz ju máme uvarenú, ale Vianoce sú len raz. Možno, keby si ju ochutnala, zmenila by si názor :-) Pekná Vianoce... A dobrú chuť!
nyja
Aj mne to príde čudné, že do kapustnice dáke knedle. Ale počula som už o tom. Robievajú to asi na východnom Slovensku a tuším sa to volá že slepá kura. Alebo nie?
strnorama
Tak to má byť... ku klobáske guľky patria... Potom sú aj tie Vianoce veselšie...Oceňujem všadeprítomný cesnak...mňam... a dobrý nápad... zahustenie postrúhaným zemiakom... Zo samej kapusty človeku by iba viacej vyhladlo :D
lydia
Monzy, to dochutenie medom je pre mňa nové, je to zaujímavé. Môžeš mi dať recept na tú vašu pôstnu vianočnú kapusticu? Ja už nejaký rok sledujem špeciálne recepty na kapustnicu a fascinuje ma, ako rozlične sa robia. Ja ešte stále nemám objavenú "tú moju".
dadaeli
kapusta to nie a ešte z parkami viskušajte običajne parky v pive tu je taky recept ja som to uš skušala je to vinikajuce a ja sa volam ildiko a laslo z filmu zo susedov
dadaeli
kapusta to nie a ešte z parkami viskušajte običajne parky v pive tu je taky recept ja som to uš skušala je to vinikajuce a ja sa volam ildiko a laslo z filmu zo susedov
prezyvka
Aj ja pridávam do vianočnej kapustnice med, cesnak a zahusťujem postrúhaným zemiakom.
dedoivan
Aj my jeme vianočnú kapustnicu 2-3 dni ,ale to sme iba dvaja.Tento guľkový recept sa mi veľmi pozdáva. Ďalšie Vianoce - ďalší nový recept. Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia