Čokoládový koláč

Malý čokoládový veniec

Autor receptu: tatranka

Zisťujem, že čím som staršia, oslovujú ma jednoduché a aj rýchle recepty. No to je asi prirodzené. Tento recept som získala už dávno a rada ho robievam, pretože nie je náročný je bez krémov, ktoré ja nemusím a ku kávičke urobí ohromnú službu. Ak si ho potrebujete vylepšiť, stačí naň dať lyžičku kompótu alebo chutnej šľahačky. Zvyknem polovičku pokrájaného venca odložiť do mrazničky, ako sa vraví na horšie časy. A verte, že veru sú momenty, akoby som ho našla. Potom mám pocit, že je ešte chutnejší.

45 minút
príprava
45 minút
na 150-170 °C

Suroviny

Postup

  1. Maslo vymiešame s polovicou práškového cukru, žĺtkami, vlažným mliekom, múkou, do ktorej vmiešame prášok do pečiva. Všetko spolu premiešame na hladko.
  2. Bielky vyšľaháme do tuha aj s druhou polovicou cukru, na tuho a postupne pridáme do maslovej hmoty s múkou. Premiešame. Získame bielu hmotu cesta. Cesto rozdelíme na polovicu. Jedna je biela a do druhej pridáme kakao.
  3. Dobre vymastíme okrúhlu formu s voľným stredom na nízke bábovky. Vysypeme ju múkou. Forma by mala byť dôkladne vymastená a vysypaná, aby ste ľahko vybrali upečený veniec.
  4. Do takto pripravenej formy nalejeme polovicu bieleho cesta a naň potom vylejeme hnedé cesto. Špajľou sa snažíme kakaovú zmes trochu zmiešať s bielym cestom. Tak sa vytvorí zaujímavá mozaika.
  5. Rúru si predhrejeme na 150 - 170 °C. Do teplej vložíme formu. Necháme na miernej teplote piecť asi 45 minút. Drevenou špajľou si overíme v pichnutím do venca, či je upečený? Po vybratí z rúry ho prenesieme na lopár a spodnou stranou ho otočíme na vrch. Na spodok formy uložíme vlhkú utierku a necháme pôsobiť. Po vychladení,formu otvoríme.
  6. Studený veniec som tento krát poliala nie vlastnou urobenou polevou z čokolády, ale kúpila som si čoko-mliečnu polevu, ktorá sa v sáčku rozpúšťa nahriatim vo vode. V čistej utierke som roztĺkla orechy na hrubo a posypala vrch polevy. Ináč do cesta si môžte pridať nastrúhanú citrónovú kôru alebo hrozienka namočené v rume.
  7. Chutný, jednoduchý koláčik na spôsob bábovky k čaju alebo kávičke.