Malinový sirup (veľmi starý, ale dobrý spôsob)

Autor receptu: frezia68

Keď sme mali záhradu,prirodzený plot so susedom tvorili maliny.Ešte že sme ich sadili v dostatočnej vzdialenosti,lebo skoro prerástli na hranicu.Ale boli krásne,takže sa sused nehneval,že prešli na jeho pozemok.Raz som došla na oberačku oneskorene a prvé,veľké plody boli také krásne,že som začala počítať oberané z jedného výhonku a bolo ich 8O ks-nádhera.Nie každý bol tak obsypaný,ale bolo ich dosť.Veď nám ich na jeseň aj preto niekto vyryľoval a pekne zaradom........,ale aj tak zvýšilo.

9 dní minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Prečistené maliny dáme do 5 l fľaše so širokým hrdlom a necháme od vrchu miesto asi 10 cm,lebo budú kysnúť a dvíhať sa.Maliny popučíme a prikryjeme dvojitou gázou,aby malé vínne mušky,ktoré s obľubou tam sadajú,neprešli do fľaše a zatiahneme gumičkou.Fľaše postavíme na slnko na 9-11 dní (ak svieti každý deň,stačí 9 dní) a scedíme.Kvalitný sirup je,ak nepretláčame,len necháme voľne tiecť,aby sa kal neusadil už v hotovom sirupe.Z pretlačeného môžeme urobiť džús.
  2. Na 1 l šťavy dáme 8O dkg cukru,veľkosť hrnca vyberieme podľa množstva šťavy a varíme asi 10 min.Penu zbierame a čistý plníme do fliaš od alkoholu ( fľaškami môžu vypomôcť aj kolegovia,susedia,lebo najradšej sme mali 1/2 l napr. od rumu),uzavrieme a necháme uložené pod dekou do vychladnutia.Fľaše ukladáme do vodorovnej polohy,aby sa uzáver dosterilizoval.
  3. Nepoužívajú sa žiadne chemikálie,žiadna kyselina a vydrží uložený v tme aj 5 rokov.Kamarátka skúšala po tej dobe zabudnutú trojdecovú fľašku sirupu v pivnici a bol výborný a voňavý.