Malinový obláčik fotorecept

szupolka - fotkaszupolka, 21. novembra 2016
Malinový obláčik (fotorecept)
Foto: szupolka

Tento zákusok, ako väčšina mojich inšpiracií, je láska na prvý pohľad. Našla som ho na kulinárskom blogu jednej mojej rodáčky bývajucej v Anglicku. Tu Zobraziť celý popisTento zákusok, ako väčšina mojich inšpiracií, je láska na prvý pohľad. Našla som ho na kulinárskom blogu jednej mojej rodáčky bývajucej v Anglicku. Tu je link na originál: www.mojewypieky.com/przepis/malinowa-chmurka Dobrú chúť!

20
porcií
90 minút
príprava
90 minút
na 140 a 190 °C

Suroviny

Krehké cesto:
3 ks
30 g
1/2 ČL
1 KL (alebo vanilínový cukor)
150 g
100 g
Malinové žele:
600 g čerstvé alebo mrazené
3 bal (na 750 ml vody)
750 ml (malinová šťava, malinový sirup)
Smotanová plnka:
500 ml
250 g
3 PL
1 KL pomletý
Snehový plat s mandľami:
3 ks
150 g
50 g (plátky)
2 ČL




Postup

  1. 1

    Ako prvé si pripravíme snehový plat s mandľami. Vyšľaháme vaječné bielka so štipkou soli a postupne pridávame cukor. Nakoniec pridáme zemiakový škrob. Na plech vyložíme maslom vymastený papier na pečenie, rozotrieme sneh na papier, posypeme plátkami mandlí a sušíme v trúbe 1-1,5 hodiny pri teplote 140 stupňov.

    Malinový obláčik (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ako druhé si pripravíme krehké cesto. Všetky vychladené ingrediencie vložíme do misky a ručne ich vymesime. Potom zabalíme do mikrotenového sáčku a odložime na 1 hodinu do chladničky.

    Malinový obláčik (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po hodine na plech vyložený papierom na pečenie nanesieme tenkú vrstvu cesta. Ja si narežem tenké plátky cesta nožom a potom ich pospájam prstami na dne, no môžeme tiež cesto jemne valkať na plechu pohárom otočeným na boku. Vyložené cesto na plechu opäť dáme na 30 minut vychladiť do chladničky. Pred pečením cesto popicháme vidličkou. Pečieme v trúbe 15-20 minút pri teplote 190-200 stupňov. Krehké cesto však, môžeme zastúpiť Be-be sušienkami, ktorými vyložíme dno plechu a ušetríme si robotu a pečenie spodku zákusku.

    Malinový obláčik (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz si pripravíme želé s malinami. Maliny dáme jemne rozmraziť. Tortové želé rozpustíme v hrnci v 750 ml horúcej vody alebo šťavy. Ja dávam menej vody a doplním malinovým sirupom do 750 ml. Šťavu s želé nechám zovrieť a potom mierne vychladím obsah hrnca. Keď je štava ešte teplá pridám na poli rozmrazené alebo na poli ešte zamrazené :) maliny. Tie z Lidla sú na to perfektné. Maliny sa úplne rozmarazia v štave a štava sa prudko ochladí. Maliny ostanú pekné a nerozpadnú sa. Zmes začne tuhnúť. Prípadne dam žele na chvílu do chladničky a jemne z času na čas premiešam. Potom obsah vyložím na upečené krehké cesto a dám do chladničky.

    Malinový obláčik (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ako poslednú pripravíme plnku. Poriadne vychladnuté mascarpone a dve smotany na šľahanie vložíme do misky, pridáme 3 lyžice práškového cukru a lyžičku vanilky a šľaháme kým masa pekne zhustne (cca 5 minut).

    Malinový obláčik (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Plnku rozotrieme rovnomerne na stuhnuté žele.

    Malinový obláčik (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plnku prikryjeme upečeným a vychladnutým snehovým platom a dáme na min. 2 hodiny do chladničky. Najlepšie je pripraviť zákusok večer a nechať v chladničke celú noc. Snehový plat sa potom ľahšie reže a nerozpadáva sa.

    Malinový obláčik (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A takto výzera hotová dobrotka a chutí ešte lepšie. Tak nech sa vydarí všetkým, ktorý ju vyskúšajú pripraviť. Dobrú chuť:)

    Malinový obláčik (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Recept se mi líbí, je efektní a celkem jednoduchý. Foto křehkého těsta obsahuje nějaký bonus? Vidím záhadné tmavé tečky - mleté ořechy?!
szupolka
Nie, nie. To nie sú orechy ale vanilkový struk pomletý nechtiac na hrubo.
Pozdravujem:)
1x haji
haji
@Szupolka (21.11.2016 21:28)
Díky za odpověď @Szupolka - ty meleš vanilkový struk, to je pro mě něco nového, ani jsem netušila, že je ten kabátek jedlý. Hezký večer i tobě!
dosa
...tak na pohlad úžasný obláčik, aj foto ..... dala by som si povedat, aj teraz po 22,00
1x haji
stanci11
to je nádhera :-) idem si oči vyočiť :) otázočka: ako najlepšie krájať aby sa mi nedrolil ten vrchný plát? celkom sa bojím že to pokafrem :D
braxi
Krásne spracovaný recept...ďakujem, určite upečiem :)
1x haji
monty469
Och, tak tento kolacik, to musi byt nebicko v papulke ;-)
danda3
Mňam, asi sa dám na malinovú diétu...
cesminaz
Aj ja budem mňamkať :-)) Vyzera super,taketo strasne lubim ;-)
luss44
tak toto by mi chutilo... zbožňujem bielkový sneh na koláči, ešte k tomu na malinovom :)
3sandra3
Jooj, to by sa snívalo na takom obláčiku.... Veľmi krásny a chutný koláčik,,, dovolím si ho vyskúšať... nadchol ma .
szupolka
Vďaka Vam všetkym za milé komentare! Tento kolačik je teraz mojim hitom. Stanci11: snehový plat po noci v chladničke kraja sa pekne a určite to nepokfreš:) A áno Kukulienka71 je to tak trochu ako pani Walewska;) Tak, nech sa Vam vydariˇ-ˇ
suvla
Ja "malinovú chmurku" robím pravidelne, je to veľmi delikátny a hlavne ľahký koláč. Skoro všetko pečiem podľa vyššie menovaného blogu, pretože recepty sú popísané veľmi dôkladne. Vrelo odporúčam. Čo sa týka toho želé tak ak máte niekto cestu do Poľska kúpte si originál poľskú galaretku.
szupolka
@3sandra3 (28.11.2016 16:23)

Prepáč, že neskoro reagujem. Dlho som tu nebola. V pôvodnom recepte velkosť plechu bola 23x33. Ja som použila plech o rozmerach 25x40 :)
3sandra3
Tak dnes som tortu dokončila. A je veľmi chutná. Čo chutná, fakt ako obláčik. Do cesta som pridala ešte trochu orechov, ktoré mi zostali.


szupolka
@3sandra3 (7.1.2017 18:12)

Perfektný vysledok. Gratulujem! Aj ja skúsim na buduce v tortovej forme! Vďaka za inšpiráciu:-)
kukulienka71
naše maliny sa nevedeli dočkať tohoto skvelého koláča, @szupolka :-) tiež v tortovej forme robený s menším množstvom cukru a maliny som dala na plnku, bez želé, videlo sa mi, že cesto od nich moc premokne. Čakať do rána, kým zmäkne sa vôbec nedá, to je nad ľudské sily:-) no po zmäknutí bude zase lepší, viem. Ďakujem pekne, je to super recept.