Malinový džem

natassa22 - bez fotkynatassa22, 20. júna 2014
Malinový džem
Foto: natassa22

Sezóna ovocia a teda malín zahájená, môžme robiť džemíky.

10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
700 g
z 1 ks citróna




Postup

  1. 1

    Maliny som si rozmixovala ponorným mixérom, zasypala cukrom a nechala postáť niekoľko hodín.

  2. 2

    Pred varením som do zmesy vyliala šťavu z citróna, premiešala a v menších dávkach varila cca 15 minút na miernom plameni, nech sa vyparí nadbytočná voda. Skúška hustoty - odoberte lyžičkou trochu džemu a dajte na studený tanierik. Behom pár minút, keď zmes vychladne, vydíme, či je džem hustý dostatočne.

  3. 3

    Ak máme správnu hustotu, odstavíme zo sporáka, a ešte horúci džem lejeme do pohárov. Tie otočíme hore dnom, tým sa poháre zasterilizujú. Všetky poháriky dáme na tmavé miesto pod deku, alebo utierku, kde ich necháme do druhého dňa vychladnúť. Mne vyšlo z kila malín na 4 poháriky džemu. Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

radost
môj muž je džemový..ked má chuť na sladké-a to je denne..on môže..je štíhly,aj cukor v norme /na rozdiel odo mňa/..natrie chlieb džemom-a má koláč..:-)
malinový miluje..ale musím pasírovať..bez zrniečok..:-)
u nás ešte nie sú..začínajú ríbezle..maliny tak o dva týždne..a neskoršie..
obor123
Ďakujem za recept. U mňa tento rok bude mať malinový džem premiéru. Môžem sa opýtať, ak má môj syn radšej mladšie džemy, môžem citrónovú šťavu vynechať?
1x li
natassa22
Ďakujem za komentíky. @obor123 - áno, citrón kludne môžeš vynechať, prípadne kľudne pridaj ešte cukor - 800-900g cukru vôbec nezaškodí.
@radost - u nás rovnako, manžel džemy miluje, aj sestrina rodina, tak ja som sa podujala na džem-mešiačku :)
daguska
Malinový ,marhulový a visñový.Najlepsia dzemová klasika.Pekne sa podaril.
izabella929
páči sa mi džem z malín.)..robievala som ...ale zrniečka som prelisovala cez gázu...sú trošku tvrdé a pôsobia rušivo pre jedení...ale zase pri džeme z kiwi sa mi to priam žiada...
tatranka
Malinový džem mám so všetkých džemov najradšej.Krásne vonia a má vyslovene akúsi magickú silu lesa,keďže my nemáme záhradné maliny,ale lesné.
Pri tvojom lekváriku mi vadia jadierka.Tak ako píše aj @izabella929 , tento džem pasírujem cez husté plátenko,keďže cez odšťavovač mi to žiaľ nejde.
No zrniečka by mi vadili,keďže v malinách ich je veľmi veľa.Vieš vadia mi zrniečka keď jem aj hrozno a objavím zrnko,tak ho vyberám.
No pokiaľ ti zrniečka nevadia,tak nech džem chutí.
marika9
Ja používam na pasírovanie pasírovač, ktorý bol príslušenstvom k robotu zn. Moulinex. Úžasná vecička. A úžasné zaváraniny. Práve včera som robila malinový džem. Je prudko jedlý.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia