Malinovo-ríbezľová marmeláda
Malinovo-ríbezľová marmeláda

Malinovo-ríbezľová marmeláda fotorecept

kapucinka - fotkakapucinka, 9. júla 2018
Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept)
Foto: kapucinka

Milujem džemy a podobne, a tohto roku sme mali veľmi veľmi veľa malín, pomaly každý deň plnú veľkú misu, a keďže sme to už Zobraziť celý popisMilujem džemy a podobne, a tohto roku sme mali veľmi veľmi veľa malín, pomaly každý deň plnú veľkú misu, a keďže sme to už nestíhali jesť, nastal čas vyrobiť marmeládu. Rozdiel oproti džemu je v tom, že v marmeláde je rozmixované ovocie, zatiaľ čo v džeme sú kúsky celého ovocia. Navyše sme mali aj veľa ríbezlí (od susedov), tak teda vznikla úžasná kombinácia. Recept som si vymyslela sama, proste som všetko zmiešala, osladila a vzniklo toto...

Suroviny

1000 ml
700 ml
1000 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Ani vlastne netuším, koľko gramov malín tu mám, ale podstatné je, že potrebujeme určité množstvo šťavy, a nie čerstvých malín. Tak si teda dáme maliny do hrnca a začneme variť, podlejeme trochou vody.

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozvaríme ich, aby boli mäkšie a pustili šťavu.

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Popučíme alebo rozmixujeme ponorným mixérom.

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prepasírujeme.

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hmotu môžeme použiť na výrobu niečoho iného, ja som ju dala do kompostu, lebo mi nenapadlo, čo z toho môžem vyrobiť :(

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ostane nám čistá šťava.

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ja som pasírovala po častiach, nakoniec ostalo veľa malinovej šťavy. Ak máte odšťavovač, môžete si odšťaviť čerstvú šťavu, bude to rýchlejšie a šťava nestratí na chuti, keď maliny uvaríte, zhorknú.

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tu môžete vidieť, že máme presne liter malinovej šťavy.

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nalejeme ju do hrnca.

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ríbezle som už odšťavila. Ale môžete postupovať s nimi tak, ako ja pri malinách. Čiže povariť, rozmixovať a prepasírovať.

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Máme 700 ml ríbezľovej šťavy, ale ono to je vlastne jedno, ktorej šťavy je viac a ktorej menej a v akom sú pomere...

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Prilejeme do hrnca k malinovej šťave.

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Odšťavíme jeden väčší citrón.

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Natrháme a umyjeme verbenu citrónovú. Môžeme nahradiť mätou alebo medovkou.

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Umyjeme a vysterilizujeme poháre na zaváranie vriacou vodou.

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Šťavy povaríme s verbenou.

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Verbenu vyberieme.

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Prisypeme 1 kg cukru, najprv som len skúšala a dala len 700 g cukru, ale zdalo sa mi to málo sladké, tak som neskôr prisypala ešte 300 g cukru.

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Tak teda prisypeme cukor, skúste menej, ak je to málo, pridajte ešte.

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Varíme a miešame.

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Po čase...

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    Pekne to začne hustnúť, robíme skúšky hustoty, odoberieme lyžičkou trochu horúcej marmelády a necháme vychladnúť.

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 22
  23. 23

    Netuším, koľko som to varila, možno niečo cez dve hodiny. Naplníme poháre.

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 23
  24. 24

    Otočíme ich.

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 24
  25. 25

    Zabalíme do deky a necháme vychladnúť do druhého dňa. Poháre môžeme po pár hodinách otočiť, keď sa "vcucne" viečko.

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 25
  26. 26

    HOTOVO :)

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 26
  27. 27

    Dobrú chuť :D

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 27
  28. 28

    Dúfam, že sa Vám postup páčil

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 28
  29. 29

    Najlepší na čerstvom kváskovom chlebíku... :)

    Malinovo-ríbezľová marmeláda (fotorecept) - obrázok 29

Diskusia k receptu

motyka
Chuťovo musí byť fantastický. A tá ozdoba na pohároch. No..... Ty si šikovnica a musíš mať umelecké sklony aj vkus.
kapucinka
@Motyka (14.7.2018 16:29)

Chutí výborne, veď sme už jednu fľašku pojdeli, ani sme nestihli pozerať. Ale to bude už len tým samotným kúzlom ovocia s cukrom a citrónom. Veľmi sa mi páči výzdoba domácich zaváranín a podobne, má to taký nádych lásky k tomu čo sme vytvorili :) ďakujem za komentár :)
kapucinka
@zltepierko (23.7.2021 12:26)

Dobrý deň, ďakujem za otázku :) nálepky som vyrábala sama, namaľovala, vystrihla a nalepila obyčajným tyčinkovým lepidlom (ide potom ľahko umyť) :) je to aj celkom pekná aktivita pre deti, ak im dáme vyzdobiť zaváraniny a džemy :) :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia