Mäkučký bezlepkový chlieb so slnečnicovými semienkami, posypaný sezamom

marinas - fotkamarinas, 14. januára 2017
Mäkučký bezlepkový chlieb so slnečnicovými semienkami, posypaný sezamom
Foto: marinas

Tento chlebík je chuťovo výborný a najmä mäkký aj na druhý deň. A ne-celiatici... pokojne v recepte vymeňte bezlepkovú múku za obyčajnú, chlebík Zobraziť celý popisTento chlebík je chuťovo výborný a najmä mäkký aj na druhý deň. A ne-celiatici... pokojne v recepte vymeňte bezlepkovú múku za obyčajnú, chlebík je takto rovnako výborný :) :)

60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
15 g
3 PL
400 ml
4 ks




Postup

  1. 1

    Na začiatku si spravíme kvások. Do teplej vody pridáme nadrobené droždie a 1/2 lyžičky cukru a necháme postáť. Medzi tým zmiešame múku, olej, mlieko, vajcia, slnečnicové semienka a osolíme. Ja do cesta pridávam ešte 2 lyžičky cukru (lepšie vykysne). Následne k tomu pridáme kvások, ktorý sme si pripravili a elektrickým mixérom všetko dobre premiešame. Cesto necháme vykysnúť v zohriatej rúre (rúru na chvíľu nahrejeme na 50 stupňov a vypneme).

  2. 2

    Ak máme cesto vykysnuté, vytvarujeme z neho bochník, alebo ho jednoducho položíme do chlebovej formy. Ja väčšinou tvarujem bochník :) Nakoniec chlieb potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamom a necháme kysnúť ešte 15 minút.

    Mäkučký bezlepkový chlieb so slnečnicovými semienkami, posypaný sezamom - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme v rúre 30 minút na 180 stupňoch. Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

mirkatarby
Vyskúšam.V zozname máš mlieko a v popise uvádzaš,že kvások robíš s vodou.Koľko jej dávaš?Pri bezlepkových receptoch aj mierna odchýlka môže spôsobiť "pohromu".
A neskúšala si aj inú múku?Mne doteraz chleby lepšie vyšli s Promix CH-špeciál.
marinas
@Mirkatarby (14.1.2017 14:53)

Ja dávam asi 200 ml vody na kvások :) ... A áno skúšala som aj inú múku. Promix-B a Promix-CH špeciál som používala obe, no tam som nevidela veľmi veľký rozdiel, teraz mám Shär mix B a tiež fajn, dokonca by som povedala, že to pečivo je ešte mäkkšie a vláčnejšie. :)
jaricka
chlebik vyzera dobre,zatial som vzdy piekla vo forme a chcem skusit aj bochnik spravit.. tak skusim asi podla tvojho receptu. skoda,ze si ale nedala fotku chlebika v reze..