Makový závin (fotorecept)

Autor receptu: ywett

Cesto dávam vymiesiť a vykysnúť do pekárničky (fakt úžasná pomocníčka v kuchyni). Za tú dobu sa môžem venovať dcérke a potom keď už cesto vykysne už len vaľkáme a plníme a potom sa môžu naše výtvory piecť. Recepty na kysnuté cestá si vymieňame s kamarátkou, ktorá má rovnakú záľubu ako ja v pečení s pekárničkou :) Doma pripravené pečivo je najlepšie a na nedeľné raňajky ako stvorené... a ja ešte zbieram skúsenosti a rady ohľadom kysnutého cesta, lebo to ešte tak perfektne neovládam.

35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny dáme do nádoby v pekárničke, ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny, teda čo sú v tekutom stave (mlieko, maslo, žĺtky, citronová šťava....) Potom prídu na rad sypké suroviny (múka)...tak pridáme do nádoby múku a do jedného rohu nasypeme soľ, do druhého rohu cukor, do ďalšieho vanielkový a citronovú kôru . Potom uprostred nádoby urobíme prstom do múky dierku a dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou. Ak používame čerstvé droždie je dobré dávať cukor priamo k droždiu. A soľ by nemala prísť do priameho kontaktu s droždím! Zapnem program cesto a nechám pekárničku pracovať, sama si cesto vymiesi a aj krásne vykysne. Sem tam nakuknem či netreba pridať múku, cesto by sa nemalo lepiť na boky nádoby.
  2. Zatiaľ si pripravíme makovú plnku. Mak s cukrom premiešame a pridáme citrónovú kôru a vlejeme horúcu vodu (vody pridáme toľko aby plnka nebola hustá a dala sa na cesto dobre natierať)
  3. Po vykysnutí cesto z pekárničky vyberieme a rozdelíme na dva bochníky. Jeden závin plním kakaom a druhý makom. Z tohto cesta sa môžu spraviť aj plnené pečené buchty.
  4. Cesto rozvaľkáme a natrieme makovou plnkou. Druhé cesto tiež rozvaľkáme a potrieme roztopeným maslom a dáme rozmiešané kakao s cukrom a ešte troška polejeme maslom.
  5. Záviny zvinieme dáme na vymastený plech, potrieme roztopeným maslom a necháme približne 15 minút ešte nakysnúť.
  6. Pečieme na 180 °C približne 35-40 minút. Po upečení záviny hneď potrieme olejom.
  7. Prajem dobrú chuť!
  8. A kakaový závin (nabudúce dám do oboch viac plnky)!