Makový koláč

Makový závin s jablkami

Autor receptu: luwinka

Dnešný vynikajúci makový závin s jablkami.

16
porcií
35 - 40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si urobíme kvások . Do menšej nádoby si dáme rozmrvené droždie, 1/2 čaj. lyžičky kryšt. cukru , medzi prsty múky a pridáme trochu vlažného mlieka. Necháme nakysnúť. Do veľkej misky dáme múku, štipku soli, kryšt. cukor, žĺtok, olej a pridáme kvások. Zvyšné mlieko dolejeme a vymiesime cesto, ktoré necháme nakysnúť na teplom mieste aspoň pol 35 - 40 minút prikryté utierkou.
  2. Tu je už vykysnuté cesto.
  3. Teraz ho na pomúčenej doske vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
  4. Plnka: Mak vymiešame s oboma cukrami a horúcou vodou toľko, koľko zaberie, aby sme dostali takú akurát plnku. Makovú plnku rozotrieme na vyvaľkaný obdlžnik.
  5. Jablká postrúhame a vymačkáme z nich šťavu, aby nám pri pečení nestekala zo závinu. Dáme ju na makovú plnku.
  6. Zvinieme smerom k sebe ako roládu.
  7. Kraje podohneme do vnútornej strany. Necháme závin ešte chvíľu nakysnúť.
  8. Potom ho dáme na vymastený plech a popicháme ho vidličkou a potrieme ho po vrchu olejom.
  9. Pečieme ho v rozhriatej trúbe na 200 stupňov 35 - 40 minút.
  10. Hneď ako ho vytiahneme, tak ho ešte po vrchu potrieme olejom. Po chvíli ho posypeme práškovým cukrom. Necháme ho vychládnuť.
  11. Pokrájame ho na kúsky.
  12. :-)