Makový koláč
Makový závin s jablkami
Autor receptu: luwinka
Dnešný vynikajúci makový závin s jablkami.
16 porcií |
35 - 40 minút na 200 °C |
Postup
- Ako prvé si urobíme kvások . Do menšej nádoby si dáme rozmrvené droždie, 1/2 čaj. lyžičky kryšt. cukru , medzi prsty múky a pridáme trochu vlažného mlieka. Necháme nakysnúť. Do veľkej misky dáme múku, štipku soli, kryšt. cukor, žĺtok, olej a pridáme kvások. Zvyšné mlieko dolejeme a vymiesime cesto, ktoré necháme nakysnúť na teplom mieste aspoň pol 35 - 40 minút prikryté utierkou.
- Tu je už vykysnuté cesto.
- Teraz ho na pomúčenej doske vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
- Plnka: Mak vymiešame s oboma cukrami a horúcou vodou toľko, koľko zaberie, aby sme dostali takú akurát plnku. Makovú plnku rozotrieme na vyvaľkaný obdlžnik.
- Jablká postrúhame a vymačkáme z nich šťavu, aby nám pri pečení nestekala zo závinu. Dáme ju na makovú plnku.
- Zvinieme smerom k sebe ako roládu.
- Kraje podohneme do vnútornej strany. Necháme závin ešte chvíľu nakysnúť.
- Potom ho dáme na vymastený plech a popicháme ho vidličkou a potrieme ho po vrchu olejom.
- Pečieme ho v rozhriatej trúbe na 200 stupňov 35 - 40 minút.
- Hneď ako ho vytiahneme, tak ho ešte po vrchu potrieme olejom. Po chvíli ho posypeme práškovým cukrom. Necháme ho vychládnuť.
- Pokrájame ho na kúsky.
- :-)