Makový zákusok

givulik - bez fotkygivulik, 26. decembra 2013
Makový zákusok
Foto: givulik

Tento zákusok patrí už niekoľko rokov medzi naše stálice vždy keď je príležitosť. Samozrejme že nechýba ani tieto Vianoce ale zabudla som nafotit postup Zobraziť celý popisTento zákusok patrí už niekoľko rokov medzi naše stálice vždy keď je príležitosť. Samozrejme že nechýba ani tieto Vianoce ale zabudla som nafotit postup tak priložím len fotky z už skoro spapkanej dobroty. Objavila som ho roky dozadu v časopise a odvtedy sa ho naučili jest aj ľudia, ktorí nemajú radi mak.

35 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
220 g
350 g
300 g
7 ks
1 bal
8 pl
Plnka:
750 ml
3 ks
5 bal
375 g
podľa chuti
Poleva:
1 - 4 pl
250 g
2 - 4 pl




Postup

  1. 1

    Bielky vyšľaháme a postupne k nim pridáme cukor, žĺtky, vodu, mak a múku spolu s kypriacim práškom. Vylejeme na plech s papierom na pečenie, množstvo cesta je cca na 28x35cm plech. Upečieme a po vychladnutí prerežeme na dva pláty a každý ešte pozdĺžne aby sme ich mohli naplniť.

  2. 2

    Na plnku si uvaríme hustý puding ktorý po vychladnuti primiešame k maslu vymiešanému s vanilkovým cukrom. Do vymiešaného krému pridáme rum podľa chuti. Pláty naplníme krémom takže nám vzniknú dva zákusky. Ja si to ešte vylepšujem tým, že všetky pláty polejem šťavou z jedného citróna. Zákusok je tak sviežejší.

  3. 3

    Na hotové zakusy si nalejeme polevu ktorú si vypracujeme z práškového cukru, citrónovej šťavy a horúcej vody. Dáme vychladnúť aspoň na dve hodiny aby sa nám chute spojili. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

naninka1
Ja ho robievam stále, je veľmi dobrý, ale v recepte mám 250g cukru, ja dávam menej a v plnke iba 1 vanilkový cukor. V poleve je tiež podľa receptu 250g cukru, ja tiež dávam menej, lebo by to bol veľmi sladký.
Moji chlapi nemajú radi mak, ale tento im veľmi chutí. Výborný.
izabella929
nuž dosť veľa cukru ide do neho...nie je to moc sladké? ale inak môže byť chutný...napokon množstvo cukru sa dá upraviť...vyzerá super.-)
anic
zákusek se mi moc líbí, určitě vyzkouším..děkuji
givulik
Tak mnozstvo cukru sa da upravit, ja to nahradzam hnedym cukrom,ten nieje tak sadky no v poleve sa to menit ani uberat neda koli konzistencii a je pravda ze polevu skoro vsetci odlupeme bez nej kolac nieje presladeny




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia