Slivkový koláč

Makový slivkáč so smotanovou polevou

Autor receptu: helena10

Fajnový, mäkký, šťavnatý koláč. Hrnčekové cesto s makom, s čerstvými slivkami a polevou z kyslej smotany.

Suroviny

Postup

  1. V miske zmiešam všetky sypké suroviny – múku, soľ, cukry, mletý mak, nastrúhanú citrónovú kôru a následne k nim pridám mlieko, olej, celé vajcia a metličkou riadne premiešam. Nakoniec zamiešam kypriaci prášok.
  2. Cesto vylejem na tukom vymastený a hrubou múkou posypaný plech rozmerov 20 x 35 cm.
  3. Navrch cesta rukou rovnomerne štedro rozsypem očistené, odkôstkované a na menšie kocky nakrájané slivky. Posypem ich kryštálovým a škoricovým cukrom.
  4. Pečiem vo vyhriatej rúre na 175 stupňov 25-30 minút. Kontrola špajľou. Riaďte sa svojou rúrou.
  5. Horúci upečený koláč hneď natriem kyslou smotanou rozmiešanou s cukrom. Nechávam vychladnúť.