Makový koláč s tvarohom (fotorecept)
Autor receptu: helca103
Tento koláč robím už veľa rokov a pôvodne to bol len makový. No raz som vyskúšala s tvarohom a od vtedy to tak ostalo. No je veľmi dobrý aj čiste s makom-vtedy treba použiť viac lekváru aby bol šťavnatý...
24 porcií |
30 minút príprava |
25-30 minút na 190 °C |
Postup
- Pripravím si všetko potrebné na maslové cesto.
- Zmiešam všetko potrebné a vypracujem si hladké cesto. Rozdelím na 2 časti a vyvaľkám na veľkosť plechu.
- Plnky si robím vždy prvé aby boli pripravené keď si vyvaľkám cesto.
- Prvú si urobím makovú : Zmiešam všetky sypké suroviny, pridám vajce a dobre premiešam, maslo dám do teplého mlieka aby sa rozpustilo a vlažné nalejem do makového základu. Neľakajte sa ak bude plnka riedka. Ona naboptná kedže je tam hrubá múka a stuhne aj pri pečení.
- Tvaroh si zmiešam s vajcom a cukrom. Každý si ochutí podľa seba, ak treba pridá vajce ale mne 1. úplne stačilo. Plnka má byť taká aby sa dala rozotrieť, nesmie byť hustá.
- Teraz idem plniť. Na pomúčený plech dám rozvaľkané 1.cesto. Na to poriadne na hrubo natriem lekvár-nešetrite ním lebo maková plnka bude suchšia.
- Na makovú plnku natriem tvarohovú plnku.
- Na tvarohovú plnku dám 2. rozvaľkaný plát cesta. Na vrchnom pláte urobím nožíkom dierky aby mohla unikať para pri pečení a koláč nepopraskal. Dám do vyhriatej rúry piecť na 190 stup. asi 25-30 minút. Každá si pozná svoju rúru.
- Koláč posypem cukrom a nechám vychladnúť.
- Potom ho pokrájam. Záleží na vás ako máte radi, mne vyšlo 24 kúskov.
- Kto nechce na vrchu cukor môže si dať čokoládovú polevu.
- Koláčik je výborný ku káve, čaju alebo len tak pomaškrtiť. Dobrú chuť :-)