Makový koláč s jablkami bez múky

lekorica - fotkalekorica, 30. januára 2016
Makový koláč s jablkami bez múky
Foto: lekorica

Keďže biela múka mi nerobí dobre, snažím sa vymýšľať nové varianty sladkých koláčov a nákypov. Výhoda je, že nie sú náročné a keď použijete Zobraziť celý popisKeďže biela múka mi nerobí dobre, snažím sa vymýšľať nové varianty sladkých koláčov a nákypov. Výhoda je, že nie sú náročné a keď použijete správne suroviny sú aj veľmi chutné. Tento koláčik je svieži, bez cukru, sladený len jabĺčkom a banánom a je vhodný ku kávičke či čaju.

4
porcie
15 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

140 g
60 g pomleté
1 ks
2 ks väčšie
1 PL
1 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    140 g maku, 60 g vlašských mletých orechov, 1 banán, 1 nastrúhané jablko, 1 PL medu, 1 PL kokosového oleja a 1 vajce som spolu zmiešala, natlačila do vymastenej formy (priemer 25 cm) a na vrch som poukladala nakrájané druhé jabĺčko aj s kožou. Koláč som posypala škoricou. Piekla som to na 180 stupňov asi 40 minút. Podľa toho ako boli z vrchu upečené jabĺčka.

Diskusia k receptu

izabella929
to by sme skoro nič nemohli jesť, keby sme sledovali, či nám múka škodí či nie...konzumujeme mnohokrát aj škodlivejšie potraviny a neriešime to...ale koláč bez múky môže byť možno aj chutný ...neviem...
katka78
Je nepríjemné, keď jedlo ubližuje. Našťastie dnes existujú rôzne alternatívy a človek, ktorý má určité stravovacie obmedzenia nemusí strádať. Dobre si sa vynašla :-), verím, že je tvoj koláč chutný, podobný pekávam tu z varechy. Naposledy malej diabetičke (kamarátkinej dcérke), ktorá si stravu tiež musí prísne sledovať. Poslala som ti TS.
havino
bezlepkáči, diabetici, tiež pre dia manžela vyhľadávam skôr tento druh mlsania, bez múky ked už, páči sa mi, bude iste taký mokrý, ale v pohode
bembo
ukladám do KK.nie pretože múku obmedzujem,ale kôli tomu,že je jednoduchý,a obsahuje moje obľúbené ingrediencie.a vyzerá nádherne
rulik
upiekol som,výborný, maková bomba, použil som celý mak, najprv som sa bál, že to bude suché, ale jablká to vyriešili
valeri
Na jablkách som závislá a mak jem každý deň kôli mojej silnej osteoporóze, takže tento recept je ako stvorený pre mňa. Len keby som si ho vedela uložiť do KK v tejto novej vareche. Poradí mi niekto?
kikusiatko1507
@Valeri ,ked si chces recept ulozit, staci si uplne dole na konci receptu, kde sa pridavaju hviezdicky kliknut na zelene srdiecko. len momentalne to este asi nefunguje kvoli technickym zalezitostiam, na ktorych pracuju admini.

nadas
Koláčik je úžasný šťavnatý aj pre toho, kto bol zvyknutý jesť 50 rokov klasické koláče a zákusky čo telu nedali nič. Je úžasný pre toho čo má problémy s celiakiou ale aj pre toho čo obmedzuje sacharidy v strave kôli hmotnosti alebo zdravotným problémom. Chválim recept, upiekla som ho cez víkend aj synovi veľmi chutilo.
Určite ostane v našej rodine tento recept nastálo a nie iba ako jednorázovka .
Privítala by som na Vareche komentáre na základe vlastných skúseností s daným receptom a nie obdivovanie a chválenie receptu na základe fotografie. Vyskúšala som ich už veľa a stretla som sa aj s takými, ktoré nestáli za nič. Z fotografie nie je vidieť, či recept funguje alebo nie.
1x 45678
45678
@Nadas (1.4.2019 12:42)

Tento koláč robievam, jablká obe nastruham do cesta a na vrch nanesieme sneh z 2ks bielka ( občas vystane) zmiešaný s 1pl struhanych orechov. Ak práve nemám banán,dám 2pl lekváru slivkoveho. @Lekorica máš ho vydarený:-)
1x hanis
hanis
Vyzkoušeno - makový koláček je výborný - použila jsem radu 45678 - také nastrouhala obě jablka do těsta a přidala ještě slivkový lekvár. Moc jsme si pochutnali!
rulik
som tiež dia tak vyskúšam, ja robím podobný bez múky:
200g mletý mak
200g mleté mandle
(alebo primerane iné orechy)
3 vajcia
1PDP
3 PL dia sladidlo(ja dávam xukor aleboEritrit)
65g olej
200ml acidko(kozí jogurt)
-vajcia a sladidlo vyšľaháme, pridáme acidko a olej, premiešame
-pridáme suchú zmes-mak, orechy, PDP -premiešame
-vylejem do menšej okrúhlej formy a pečiem na 180°C asi 25 min




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia