Makový koláč

Makový deň a noc (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Asi to poznáte, že potrebujete narýchlo niečo upiecť, a nie vždy máte všetko, čo by ste potrebovali. Treba otvoriť špajzu, chladničku a ukuchtiť z toho, čo je po ruke. Ja som bola tiež teraz v takej situácii a tu je výsledok. Koláčik je na svete a je chutný, vláčny a zmizol, ani sa nestihlo po ňom zaprášiť.

36
porcií
15 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Maslo s cukrom vyšľahám do peny, počas šľahania pridávam po jednom vajíčku a zašľahám.
  2. Kedže som doma nemala citrón, tak som nahradila cukor s citrónovou kôrou.
  3. Do vyšľahaného masla pridám múku zmiešanú s kypriacim práškom a 50 ml mlieka. Dobre premiešam...
  4. ...a časť svetlého cesta lyžicou rozmiestnim po kôpkach na vymastený plech.
  5. Do zbytku cesta pridáme mletý mak...
  6. ...a 50 ml mlieka, aby cesto nebolo husté, zamiešam.
  7. Makové cesto rozmiestníme pomedzi svetlé cesto.
  8. Rozotriem na celý plech a upečiem. Upečený nechám trocha vychladiť.
  9. Medzi tým si uvarím polevu (mala som doma malinovú, no miesto šumienky môžeme použiť aj ovocný sirup, asi 100 ml./ Vo vode nechám šumienku vyšumieť a pridám zlatý klas, v mojom prípade Frutina. Pridám trocha cukru a uvarím puding. Zo šumienky je poleva kyselkavá.
  10. Uvarenú ešte teplú vylejem na koláč a rovnomerne rozotriem. Nechám stuhnúť.
  11. Dobrú chuť.