Makovo-višňová torta
Makovo-višňová torta

Makovo-višňová torta bez múky

3sandra3 - fotka3sandra3, 2. októbra 2017
Makovo-višňová torta bez múky
Foto: 3sandra3

Bezlepková, veľmi chutná, šťavnatá torta.

35 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
4 ks
100 g
120 g
120 g (alebo smotana kyslá)
1 bal
Plnka:
250 ml
100 g
250 g
Poleva I:
300 ml (z kompótu)
100 ml
2 PL
1 ks
Ostatné:
700 ml
Poleva II:
250 ml
125 g (74 %)
1 bal




Postup

  1. 1

    Cesto: Žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme zmäknuté maslo, prešľaháme, primiešame biely jogurt prípadne smotanu. Do cesta jemne primiešame pomletý mak spolu s práškom do pečiva. Na záver vmiešame vyšľahané bielky so štipkou soli. Cesto vylejeme do tortovej formy. Upečieme pri teplote 180 stupňov približne 35 - 40 minút. Necháme vychladnúť.

  2. 2

    Potom cesto rozrežeme na polovičku, natrieme džemom, ďalej 3/4 plnkou /tretinu si necháme na vrch torty/ a rozložíme vykôstkované višne /časť/. Zakryjeme druhou polovicou cesta. Natrieme zvyšnú plnku a opäť rozložíme višne /druhú časť/. Dalej nalejeme višňovú polevu /žele polevu/.

  3. 3

    Plnka: Smotanu zohrejeme /nevariť/, aby bola horúca a dáme do nej rozpustiť bielu čokoládu. Odstavíme a necháme vychladnúť. Dáme do chladničky na pár hodín zachladiť. Potom šľahačom vyšľaháme dotuha a vmiešame mascarpone.

  4. 4

    Poleva I (so Zlatým klasom): Dáme do hrnca šťavu z višní, pridáme vodu, aby sme mali 4 dcl , dáme cukor a prášok Zlatý klas. Uvaríme puding /želé polevu/.

  5. 5

    Poleva II - druhá varianta inak povedané - ganache čokoládová poleva: Šľahačkovú smotanu opäť zohrejeme a necháme v nej rozpustiť horkú čokoládu. Primiešame ešte jeden vanilkový cukor a rovnomerne môžeme poliať korpus torty. Tortu necháme vychladiť v chladničke.

Diskusia k receptu

haji
Torta vypadá moc dobře, mám ráda mák i višně, je to fajn kombinace. Prosím, můžeš napsat jak velkou máš tortovú formu? Díky za receptík - dobre by chutil aj s druhou polevou. Jsi šikulka!
bubaya
Toto je výborná torta, podarila sa ti pekná, vysoká. Vrelo dporúčam vyskúšať. Robím skrátenú verziu, natriem lekvárom, dám višne a mascarpone so šľahačkou do stredu aj na vrch, nerobím žiadne polevy.
3sandra3
Vďaka aj ostatným.
Ešte pre upresnenie, hoci zdá sa, že ste to pochopili, že poleva I. a poleva II. - tak to sú dve varianty. Ja som to v recepte tak uviedla, že poleva višnová a druhý variant - poleva s horkou čokoládou /ganache s čokoládou/, ale redakcia mi to uviedla takto: Poleva I a Poleva II.
haji
@3sandra3 děkuji! Pokud jde o polevy - z fota je jasné, že poleva II - ganache je další varianta. Asi jsem se také nevymáčkla přesně. haha




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia