Makovo-tvarohová torta

Autor receptu: 3sandra3

Recept mám z časopisu Dobré jedlo a dnes som ho vyskúšala. Oplatí sa.

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Zmäknuté maslo a 100 g prášk.cukru vymiešame do penista. Postupne pridáme 3 žltky. Múku zmiešame s maizenou, kypr.práškom, citr. kôrou a pridáme k maslovej pene. Pridáme aj mlieko. Z bielkov a z 50 g prášk. cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka zapracujeme do cesta.
  2. Rúru vyhrejeme na 180 st.Celzia. Z cesta odoberieme asi tretinu, do ktorej vmiešame nemletý mak. Zvyšné /bledé/ cesto nalejeme do formy /priemer 26 cm/ vyloženej papierom na pečenie. Lyžicou naň nepravidelne kladieme makové cesto. Vidličkou ho zľahka vtrieme do bledého cesta. Dáme do rúry a pečieme cca 30-35 minút. Upečené necháme vychladnúť a natrieme naň marhuľový džem.
  3. Maková plnka: Mletý mak zalejeme horúcim mliekom, pridáme med, škoricu a na miernom ohni premiešame. Nakoniec pridáme postrúhané jablká. Po 5 minútach varenia odstavíme a necháme vychladnúť.
  4. Tvarohový krém: Tvaroh vymiešame s kyslou smotanou, citr. šťavou a medom. Želatínu namočíme do vody /4 PL vody/ , necháme napučať /10 minút/ a pripravíme podľa návodu. A to je tak, že napučanú želatínu zahrejeme /nevaríme/ a ked je rozpustená /tekutá/ , pridáme do nej 3 lyžice tvaroh.krému a zamiešame. Odstavíme a pridáme do tvaroh. krému a dobre vymiešame.
  5. Dokončenie: Cesto máme potreté džemom, dáme naň makovú plnku a potom navrstvíme tvarohový krém. Odložíme do chladničky stuhnúť. Ozdobíme podľa vlastného výberu. /Pozn. ja som piekla rezy na menšom plechu/.