Makovo-tvarohová torta

3sandra3 - fotka3sandra3, 29. novembra 2014
Makovo-tvarohová torta
Foto: 3sandra3

Recept mám z časopisu Dobré jedlo a dnes som ho vyskúšala. Oplatí sa.

Suroviny

Cesto:
200 g
150 g
3 ks
100 g
100 g
3 ČL
z 1 citróna
3 PL
50 g
Maková plnka:
200 g
2 PL
200 ml
2 ČL
4 - 5 ks
 na potretie cesta
Tvarohový krém:
250 g
250 g
2 PL
1 ks
z 1/2 citróna
 na zdobenie alebo čokoľvek iné




Postup

  1. 1

    Cesto: Zmäknuté maslo a 100 g prášk.cukru vymiešame do penista. Postupne pridáme 3 žltky. Múku zmiešame s maizenou, kypr.práškom, citr. kôrou a pridáme k maslovej pene. Pridáme aj mlieko. Z bielkov a z 50 g prášk. cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka zapracujeme do cesta.

  2. 2

    Rúru vyhrejeme na 180 st.Celzia. Z cesta odoberieme asi tretinu, do ktorej vmiešame nemletý mak. Zvyšné /bledé/ cesto nalejeme do formy /priemer 26 cm/ vyloženej papierom na pečenie. Lyžicou naň nepravidelne kladieme makové cesto. Vidličkou ho zľahka vtrieme do bledého cesta. Dáme do rúry a pečieme cca 30-35 minút. Upečené necháme vychladnúť a natrieme naň marhuľový džem.

  3. 3

    Maková plnka: Mletý mak zalejeme horúcim mliekom, pridáme med, škoricu a na miernom ohni premiešame. Nakoniec pridáme postrúhané jablká. Po 5 minútach varenia odstavíme a necháme vychladnúť.

  4. 4

    Tvarohový krém: Tvaroh vymiešame s kyslou smotanou, citr. šťavou a medom. Želatínu namočíme do vody /4 PL vody/ , necháme napučať /10 minút/ a pripravíme podľa návodu. A to je tak, že napučanú želatínu zahrejeme /nevaríme/ a ked je rozpustená /tekutá/ , pridáme do nej 3 lyžice tvaroh.krému a zamiešame. Odstavíme a pridáme do tvaroh. krému a dobre vymiešame.

  5. 5

    Dokončenie: Cesto máme potreté džemom, dáme naň makovú plnku a potom navrstvíme tvarohový krém. Odložíme do chladničky stuhnúť. Ozdobíme podľa vlastného výberu. /Pozn. ja som piekla rezy na menšom plechu/.

Diskusia k receptu

mesiar50
Palec hore ,ako ti to ukazuje aj ten chlapec na tej motorke.Upiekla si velmi lakavy a chutne vyzerajuci zakusok.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia