Marhuľový zákusok
Marhuľový zákusok

Makovo-marhuľový sen

izabella929 - fotkaizabella929, 8. novembra 2017

Sviatočný zákusok.

20
porcií
60 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
7 ks
7 PL
6 PL
2 PL celý
1
štipka
Krém:
400 ml
1 bal
100 g
1 bal
2 PL
Parížska čokoláda:
500 ml (33 %)
150 g
150 g
700 ml
4 PL domáci
Šľahačka:
250 ml (33 %)
1 bal
1 PL celý
1 PL




Postup

  1. 1

    Parížsku čokoládu som si pripravila deň vopred. Do rajnice som vyliala šľahačku, nalámala som do nej obe čokolády a miešala som, pokiaľ sa čokolády neroztopili. Keď začala hmota vrieť ihneď som vypla sporák. Nechala som vychladnúť a potom uložila na 12 hod do chladničky. Druhý deň som ju mixérom vyšľahala na hustú hmotu a opäť uložila do chladničky.

  2. 2

    Pripravila som si cesto. Vajcia som rozdelila. K bielkom som pridala štipku soli a mixérom miešala. Postupne som pridávala cukor a miešala kým nebol tuhý sneh. Žĺtky som zmiešala a naraz som pridala do snehu a len krátko premiešala. Múku s práškom do pečiva a celým makom som zmiešala a preosiala do cesta a opatrne vmiešala na tri krát. Plech som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala a upravila. Rúru som nechala vyhriať na 180 st. a korpus sa piekol 12 min. Upečený som nechala chladiť na mriežke.Veľkosť plechu: 27x37 cm.

  3. 3

    Pripravila som si krém. V mlieku som vymiešala Zlatý klas a vanilku a uvarila som hustú kašu. Ešte do vlažnej som vmiešala cukor a maslo a vyšľahala mixérom do peny. Krém som uložila do chladničky stuhnúť. Zatiaľ som si nakrájala marhule na malé kúsky. Na podnos som uložila vychladnutý korpus. Natrela som ho horúcim džemom. Na džem som natrela tretinu krému a na krém som uložila marhule. Na marhule som natrela zbytok krému a koláč som uložila do chladničky stuhnúť na 3 hodiny.

  4. 4

    Pripravila som si šľahačku. Mixérom som vyšľahala šľahačku, cukor a smetafix. Časť šľahačky som si odložila na zdobenie. Druhú časť so natrela na koláč. Do odloženej šľahačky som pridala celý mak a zmiešala. Šľahačku som dala do cukrárskeho vrecka a ozdobila som vrch zákuskov. Zákusky som krájala horúcim nožom. Prajem vám dobrú chuť.

Diskusia k receptu

aleana
Koláčik vyzerá excelentne ako vždy @izka :-) a určite tak aj chutí. Ale zaujalo ma v tvojom postupe na krém, že cukor dávaš až do uvarenej kaše...máš na to nejaký špeciálny dôvod? Väčšinou som sa stretla s tým, že cukor sa dáva do mlieka, aj ja to tak robím, zdá sa mi, že v mlieku sa lepšie rozpustí...alebo je to jedno?
haji
Takový makovo marhulový sen si nechám líbit. Ke kafíčku ako stvorený, krásná práce!! Díky za receptík,milá Izi! Krásný den!
izabella929
@aleana , robila som to tak prvý krát a zdalo sa mi to lepšie..napokon tak či tak som všetko spolu šľahala a teda sa rozpustil i cukor aj maslo sa spojilo krásne s pudingom.Do mlieka pridávam vždy iba vanilkový cukor a spolu varím s pudingom.Tento zákusok som si vymyslela sama a ešte som netušila na začiatku, či sa aj podarí.Všetko krásne držalo spolu a naviac tie marhule v ňom boli skvelé.Verím, že sa aj tebe podarí.Mnoho rokov už pečiem a tak si dokážem zostaviť zákusky podľa svojho uváženia.Vďaka za komentár.-)
izabella929
@mojaradost , potešila si ma.-)ďakujem pekne..@haji , ty si taká milučká osôbka, si srdiečko tejto stránky.-)Určite by ti moje zákusky chutili, pečiem ich s láskou pre tých, ktorých milujem.Tebe prajem veľmi krásny deň.-)vďaka za komentár..
alex37
len jednu chybu má tvoj koláčik. Nie je tu u nás :-)
monty469
Myslim, ze by som k tej torticke pridala aj kusok tohto kolacika. Je perfektny ;-)
cesminaz
Marhule sú moje najoblúbenejšie ovocie.Paradny zákusok ;-)
motyka
Jéj, to by si naši chlapi hladkali brucho. A tie chvály na tú dobrotu.
Ale u nás sú možné takéto lakocinky - len tak 2x do roka. Inač by sme sa nezmestili cez dvere. Ukladám, upečiem niektorému na narodeniny.
izabella929
@haji ,určite lyžičkou si odkrajovať a vychutnávať od vrchu až nadol.-)
@alex37 ,prisťahuj sa , bude taký každý týždeň.-)
@monty469 , zákusok je skutočne výborný..)
@cesminaz , vieme, vieme, marhule sú skutočne ovocie IN..bola som si po ne každý rok v Maďarsku na trhu..a zavárala a miešala džemy..)
@motyka , takí chlapi čo vedia pochváliť by sa ja mne zišli...u nás je to asi samozrejmé už, že je fajný koláči na stole..)
@dorisa , ďakujem pekne.-)
@zinnajdha , na kedy,,,???
Všetkým vám ďakujem pekne za komentáre.-)
ywett
aj tento zákusok je krásny, ja ešte obdivujem aj ako krásne to vieš vždy pokrájať, šikulka si a s dcérkou srdečne pozdravujeme :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia