Makovo-marhuľový obrátený koláč

katarinalucanova - fotkakatarinalucanova, 3. augusta 2016

Osviežujúci koláčik s makom a marhuľami ako stvorený k nedeľnej kávičke.

30
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

250 g (alebo Hera)
250 g
5 ks
300 g
100 g nemletý
1 bal
150 ml
22 ks
Džem:
3 ks
2 PL
250 ml
1 bal




Postup

  1. 1

    Plech vystelieme papierom na pečenie. Naň poukladáme na štvrtky nakrájané marhule.

    Makovo-marhuľový obrátený koláč - obrázok 1
  2. 2

    Žĺtky+maslo+práškový cukor vyšľaháme do peny. Pridáme mlieko, nepomletý mak , múku s práškom do pečiva a dobre premiešame.

    Makovo-marhuľový obrátený koláč - obrázok 2
  3. 3

    Vareškou jemne vmiešame sneh z bielkov.

    Makovo-marhuľový obrátený koláč - obrázok 3
  4. 4

    Cesto opatrne natrieme na už pripravené marhule na plechu.

    Makovo-marhuľový obrátený koláč - obrázok 4
  5. 5

    Upečieme. Necháme vychladiť.

    Makovo-marhuľový obrátený koláč - obrázok 5
  6. 6

    Na vychladený koláč položíme tácku a koláč otočením vyklopíme na tácku. Papier na pečenie opatrne stiahneme.

    Makovo-marhuľový obrátený koláč - obrázok 6
  7. 7

    Pripravíme si džem na koláč. Vykôstkované marhule povaríme s cukrom asi 5 minút a rozmixujeme.

    Makovo-marhuľový obrátený koláč - obrázok 7
  8. 8

    Pripravený džem natrieme na vrch koláča a ozdobíme vyšľahanou šľahačkou s vanilkovým cukrom.

    Makovo-marhuľový obrátený koláč - obrázok 8
  9. 9

    Môžeme podávať.

    Makovo-marhuľový obrátený koláč - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Vymazlený koláčik si upiekla!! Jejda, to musí být dobrota. Letos u nás marhule pomrzly, nejen marhule. Jsi fakt šikovná a hlava otevřená, koláčik nemá chybu!!
tatranka
Koláčik sa mi veľmi páči.Hlavne ak som dobre čítala ide do receptu nepomletý mak aj to je veľké plus.Koláčik musí byť ohromne šťavnatý,chutný.Zase niečo iné,hoci recept na prevrátený koláč mám,ale toto je zase niečo iné.
Pekný a lákavý titulný obrázok.Recept už mám kk. Hodnotím 5 hviezdičiek.
luciinka
Koláčik je skvelý :) chutný. Mak môžem aj priateľ. Marhule som však nahradila ananásom, keďže sme marhule nemali. Cesto je krásne nadýchané. ;) Veľmi pekne ďakujem za skvelý receptík, určite ho budem piecť v budúcnosti ešte veľa krát.
farbuska
Dnes som piekla dva slivkové koláče, jeden z nich tento tvoj. Skvelý. A pritom rýchly a nie zložitý postup. Vďaka za recept.
evelynba
@Katarinalucanova (11.8.2016 20:35)

Píšem až takmer po roku, ale teraz som objavila tento úžasný recept a chystám sa ho urobiť, keďže sa topím v marhuliach...:-) Prosím, ak je to možné, rada by som vedela odpoveď na otázku, či môžem použiť aj mletý mak, nemletý nemám. Ďakujem.
evelynba
Odpoveď som nedostala, ale pre prípadných ďalších záujemcov oznamujem, že dá sa použiť aj mletý mak, ale treba pridať trochu viac tekutiny, lebo mletý mak viac saje, takže dala som až 2 dl mlieka. Inak výborný koláč. A myslím, že keby sa namiesto tuku (maslo, margarín) použil olej, tak by to cesto bolo tekutejšie a ľahšie rozotierateľné po marhuliach.
kukulienka71
@evelynba (16.7.2017 18:26)

Ja práve rozmýšľam nad tým istým, teda, že miesto toho množstva masla by som dala 100 ml oleja a 200 ml mlieka. A vymenila by som pomer, že by bolo 300g maku a 100 v múky. A mám tekvicu a na vrch tekvicovo- pomarančový džem😄 Ale vajíčka nechám. To už síce nebude tento istý koláč, ktorý je iste fantastický, preto som si ho pred rokmi uložila.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia