Makovo-lekvárový závin z lístkového cesta

chenny - fotkachenny, 24. decembra 2011
Makovo-lekvárový závin z lístkového cesta
Foto: chenny

Tento závin, je veľmi lahodný a chutný :) a SLADKÝ

4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
na 150 °C

Suroviny

1 ks
200 g
200 ml
3 PL
3 PL
2 ks, na potretie
2 KL




Postup

  1. 1

    Ako prvé si rozvaľkáme lístkové cesto. Najlepšie je ak ho kúpite chladené, nie mrazené :). Cesto rozvaľkáme iba na veľkosť dvoch čajových lyžičiek pozri obrázok. Pomyselne si ho rozdelíme na polovice. Na spodnú polovicu dáme vrstvu jahodového džemu a na neho vrstvu mletého maku. Mletý mak pred tým povaríme s mliekom a cukrom a citrónovou šťavou, necháme vychladnúť (mlieko sa musí zredukovať aby vznikla hustá hmota, ktorá sa dá natrieť). Z druhej polovice cesta si narežeme asi 1 cm hrubé pásiky. Okraje spodnej časti potrieme žĺtkom aby sa nám pásiky prilepili. Chytíme pásik do rúk a otočíme s ním 2x v smere hod. ručičiek tak aby sa neroztrhol a prilepíme cez spodnú polovicu cesta. Takto pokračujeme až do konca. TYP: robte toto všetko už na papieri na pečenie, lebo potom sa to ľahšie prenesie do pekáča ;)

    Makovo-lekvárový závin z lístkového cesta - obrázok 1
  2. 2

    Pripravený závin prenesieme na pekáč. Ja používam papier na pečenie tak nič nemastím. Opakujem, že je lepšie rozvaľkať cesto už na papieri. Ja som to zabudla ;) a tak som ho preniesla s 2 obracačkami. Závin potrieme žĺtkami, aby sa cesto dobre "napilo".

    Makovo-lekvárový závin z lístkového cesta - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme asi 30 min pri 150 ° C. Mám teplovzdušnú rúru. Po upečení môžeme nechať vychladnúť, nakrájať a papať :). Kým som išla po fotoaparát môj manžel pár kúskov zjedol :D, tak na fotke je toho "menej". PRAJEM DOBRÚ CHUŤ !

    Makovo-lekvárový závin z lístkového cesta - obrázok 3

Diskusia k receptu

3sandra3
to je výborný nápad a ako dobre to vyzerá,, musím vyskúšať
hubata
Tie pásiky sú babračka to je pravda, ale závin môže skvelo chutiť, sú tam samé dobré veci.
betty21
Pekne to vyzerá, pre mňa babračka, ale určite skvelý :)
sneica
pekny zavin...a plnka makova jaaj to musi byt super...:)
evanaaa
No, takú "babračku" by som si dala, pred časom som mala jablkovomakový, ale klasicky balený. A dnes som si spravila z cesta na croissanty rohlíčky ku káve. Vybrala som si créme caffé ( ale to znie, čo? hih) z kávovaru Tassimo. Ten sme si kúpili ako vianočný dar, aj keď už pred časom.
chenny
Ďakujem za komentáre :). Je to celkom rýchlo pripravené. Ja som ho robila aj včera a dnes už nie je. Skúste a uvidíte ako rýchlo "zmizne" aj u vás. Namiesto džemu sa dajú použiť aj hrozienka, len tie nemá každý rád.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia