Makovo-kokosová torta

lekorica - fotkalekorica, 12. júla 2016
Makovo-kokosová torta
Foto: lekorica

Máte radi mak? Robíte dobre. Mak obsahuje až 12-krát viac vápnika ako kravské mlieko a je výborným zdrojom magnézia, nehovoriac o obsahu dobrých tukov. Zobraziť celý popisMáte radi mak? Robíte dobre. Mak obsahuje až 12-krát viac vápnika ako kravské mlieko a je výborným zdrojom magnézia, nehovoriac o obsahu dobrých tukov. Tento koláčik je šťavnatý a veľmi chutný.

12
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

Korpus:
200 g celý (alebo čerstvo pomletý)
100 g
5 ks
150 g roztopené
4 PL (alebo med)
1/2 ČL
150 g
Plnka:
250 g
2 ks
1 ks (alebo Bourbon esencia)
2 PL (alebo fruktózový cukor)
na ozdobu




Postup

  1. 1

    Vajcia rozdelíme. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Vo väčšej mise premiešame mak a kokos. Pridáme žĺtka, med (cukor), roztopené a vychladnuté maslo, kyslú smotanu a sódu bikarbónu. Všetko dobre premiešame. Na koniec vmiešame vyšľahané bielka.

  2. 2

    Masu vylejeme do okrúhlej tortovej formy s priemerom 22 cm, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 ºC cca 40 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť.

  3. 3

    Medzitým si pripravíme krém. Vymiešame mascarpone s dvoma žĺtkami a 2PL medu/cukru (nešľahať) pokiaľ sa to nespojí. Potom do hmoty vmiešame sneh z 2 bielkov, tak, aby nesplaskol. Nakoniec pridáme vanilku a všetko premiešame.

  4. 4

    Korpus prerežeme na poly a prekladáme plnkou. Vrch natrieme plnkou a dozdobíme ovocím. Chladíme v chladničke aspoň 1 hodinu.

Diskusia k receptu

maraki
Vyzerá vynikajúco. 5* a ulozena :-) Pekny dnik
izabella929
Fantastický zákusok.-) podobný makový už som piekla, ale tá kombinácia bola veľmi chutná.-)
tiginko
hmmm, ten je! Určite sa nájde príležitosť na jeho vyskúšanie, hlavne dcéra by sa veľmi potešila. Buď upečie, alebo ochutná :-) Vďaka za pekný recept @lekorica
cyrinise
kolacik vyzera chutne. Zboznujem kokos. Ukladam. Urcite vyskusam. 5*
marta5
Už je uložený,vyskúšam na meniny...Ďakujem za skvelý recept.

kukulienka71
mám veľmi rada mak, aj by som ho mala jesť, ale strašne ma páli, tak už ho obchádzam:-( Tvoje rezy musia byť skvelé, moja škoda...
haji
Kombinace fajnová - mák a kokos jdou hezky k sobě. @Lekorica krásný fotogenický dortík!!