Makový koláč
Makovo-jablkový zákusok alebo tortička bez múky (fotorecept)
Autor receptu: sonulienka
Chcela som vyskúšať, tak som experimentovala a vymýšľala a tu je výsledok, robím to
preto, aby mohla zákusok okoštovať aj dcéra, ktorá má bezlepkovú diétu. Je to tak trochu
aj dia, keď si tam upravia cukor podľa seba a hlavne bezlepkový.
20 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Najprv som si načistila a na jemno postrúhala jablká, manžel mi zomlel mak.
Vajcia som si oddelila. Bielky vyšľahala do tuha a žĺtky s práškovým, vanilkovým a škoricovým cukrom vyšľahala do peny.
- K žĺtkovej pene som pridala nastrúhané jablká, tie ak majú viac šťavy trochu vyžmýkajte, dobre premiešala, ďalej pridala pomletý mak, do ktorého som pridala prášok do pečiva, znovu premiešala, pridala 2 PL rumu a na koniec po častiach pridávala vyšľahaný sneh z bielkov.
- Pripravila som si formu na pečenie priemer formy je 28 cm. Vystlala pečiacim papierom.
- Cesto vyliala do formy, dala piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov 1 hodinu. Tu už máme upečené.
Ešte poznámočka - každá si svoju rúru poznáte a tak si sledujte. A vtedy je upečený, keď vyskúšate špajdľou do stredu a nelepí sa Vám už cesto.
Necháme vychladnúť vo forme.
- Zdobíme podľa seba - ja som len posypala práškovým cukrom.
- Manžel nevydržal tú vôňu a tak som mu musela hneď odkrojiť.
- A ja dnes ku kávičke som tiež neodolala.
- Nakoniec vyšlo ešte slniečko a šla som si ju vypiť a vychutnať koláčik na balkón.