Makový koláč

Makovo-jablkový zákusok alebo tortička bez múky (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Chcela som vyskúšať, tak som experimentovala a vymýšľala a tu je výsledok, robím to preto, aby mohla zákusok okoštovať aj dcéra, ktorá má bezlepkovú diétu. Je to tak trochu aj dia, keď si tam upravia cukor podľa seba a hlavne bezlepkový.

20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si načistila a na jemno postrúhala jablká, manžel mi zomlel mak. Vajcia som si oddelila. Bielky vyšľahala do tuha a žĺtky s práškovým, vanilkovým a škoricovým cukrom vyšľahala do peny.
  2. K žĺtkovej pene som pridala nastrúhané jablká, tie ak majú viac šťavy trochu vyžmýkajte, dobre premiešala, ďalej pridala pomletý mak, do ktorého som pridala prášok do pečiva, znovu premiešala, pridala 2 PL rumu a na koniec po častiach pridávala vyšľahaný sneh z bielkov.
  3. Pripravila som si formu na pečenie priemer formy je 28 cm. Vystlala pečiacim papierom.
  4. Cesto vyliala do formy, dala piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov 1 hodinu. Tu už máme upečené. Ešte poznámočka - každá si svoju rúru poznáte a tak si sledujte. A vtedy je upečený, keď vyskúšate špajdľou do stredu a nelepí sa Vám už cesto. Necháme vychladnúť vo forme.
  5. Zdobíme podľa seba - ja som len posypala práškovým cukrom.
  6. Manžel nevydržal tú vôňu a tak som mu musela hneď odkrojiť.
  7. A ja dnes ku kávičke som tiež neodolala.
  8. Nakoniec vyšlo ešte slniečko a šla som si ju vypiť a vychutnať koláčik na balkón.