Makovo-jablková roláda z tvarohového cesta fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 8. februára 2015

Ponúkam vám svoj najnovší výtvor:-)

12-15
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
3 ks
3 PL
350 g
6 PL
1 PL
0,5 ČL
Plnka:
170 g
30 g
4 ks
40 g




Postup

  1. 1

    Podrobnejšie okolnosti vzniku tohoto koláča a viac fotografií nájdete na mojom blogu: www.cookulienka.blogspot.ch Sem pridávam postup v skratke. Príprava cesta: Vaječné žĺtka vymiešame s kryštálovým cukrom do peny, pridáme kokosový olej, tvaroh izbovej teploty, múku s práškom do pečiva a nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov. Vylejeme na plech 30x34cm vystlaný papierom na pečenie a urovnáme.

    Makovo-jablková roláda z tvarohového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnka sa sype priamo na surové cesto. Pomletý mak sa zmieša s práškovým cukrom a rozsype na cesto, pokvapká sa roztopeným maslom, naň sa postrúhajú očistené jablká a plech zakrytý alobalom sa vsunie do rúry vyhriatej na 180°C.

    Makovo-jablková roláda z tvarohového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 30 minútach sa alobal odstráni a koláč sa dopečie ešte 10 minút. Hneď po vybratí z rúry sa spolu s papierom stočí do rolády zo širšej strany a nechá trochu vychladnúť. Potom sa papier roztočením rolády opatrne odstráni a koláč sa znovu zroluje.

    Makovo-jablková roláda z tvarohového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Krája sa až po úplnom vychladnutí. Múka sa môže použiť aj iná, v podstate akákoľvek. Kokosový olej môžete nahradiť obyčajným rastlinným olejom alebo rozpusteným maslom. Táto roláda je veľmi variabilná, cesto je od tvarohu vláčne.

    Makovo-jablková roláda z tvarohového cesta (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

amelie
toľko fantázie na takom malom priestore, @kukulienka :-))) no, "kdo umí, ten umí"..., u nás sa zužitkuje, hoci mi rolády bohvieako nejdú, ale krásne maslové zákusky už "vybehá" iba mladšia generácia... *****
jozka2
kukuc vitaj spat,uz si tu chybala.To nic,ze mas svoj blog,ale z casu na cas mozes prist na navstevu aj tu.Kolacik vyzera velmi zaujimavo.Nie je pracny,ale pri tom stavnaty.5
cesminaz
@kuku lienka som velmi rada,ze ta opat vidim "pridavat" niaky receptik! Rolada vyzera skvelo a iste chuti super :-) Mila @kuku nenechaj sa zasa tak lahko odradit neprajnymi a sprostymi komentarmi niektorich varechacov :-) Ja sa vzdy tesim na tvoje nove recepty ;-P
jamarlen
krásne a veľmi trendové - bez múky, cukru neveľa , dobré suroviny

dobré suroviny si používala aj predtým, no predsa sa mi zdá, že tvoj štýl je po odmlke zmenený, či nie?
kukulienka71
Ďakujem pekne za priaznivé ohlasy, potešili ste ma:-) Sem dám strohejšie popisy, na blogu sa môžem viac vykecať, pridať skúsenosti, rady. Budem rada vašej návšteve. Myslím, že tú zmenu štýlu si mal na mysli, @jamarlen. Tu je síce trocha múky, ale iste by to šlo aj úplne bez;-)
havino
parádna, vyhladávam receptúry, kde je čo najmenej sacharidov pre môjho dia, ved ani mne nie treba priberať, nie? a sladké na chuť furt a stále ide ! s pohánkovou sme sa už zoznámili, úplne parádna, takže skúsime tvoje dielko, pekná roláda
kukulienka71
@babkamt , ďakujem. @havino , aby som ťa ešte viac potešila, na druhý deň je roláda ešte šťavnatejšia, takže môžeš úplne vynechať aj roztopené maslo na mak a tuk do tvarohu, bude menej kalórií;-)
safran
skvelá manifestácia blogu! :-) krásne si to vymyslela, o chuti v Tvojom prípade vôbec nepochybujem... určite rovnako chutné ako vyzerá
pavla22
Právě ji s batoletem snídáme, je úžasná! Ani bych nepoznala, že je v tom právě pohanka (a to ji mám celkem ráda :-)
Mimochodem, minulý týden jsme už dvakrát pekli pohankovo-perníkovou bábovku (1x se strouhaným jablkem, 1x bez), taky skvělá. Díky moc za recepty!