Makovo-čokoládová torta s čučoriedkami

mandarin999 - fotkamandarin999, 24. apríla 2016

Táto torta vznikla čistou improvizáciou, no musím zhodnotiť, že ku kávičke alebo čajíku sa dokonale hodila a jej chuť bola famózna. Torta je nenáročná, Zobraziť celý popisTáto torta vznikla čistou improvizáciou, no musím zhodnotiť, že ku kávičke alebo čajíku sa dokonale hodila a jej chuť bola famózna. Torta je nenáročná, chutná a možno to tak nevyzerá, no i šťavnatá. Stačí len vyskúšať.

20 - 30 minút
príprava
12 - 15 minút
na 180 °C

Suroviny

Makové cesto:
3 ks
3 PL
1 bal
3 PL
3 PL
3 PL
pol balíčka
3 PL
Kakaové cesto:
3 ks
3 PL
1 bal
3 PL
3 PL
3 PL
pol bal
3 PL
100 g (na kocky nasekaná)
3 PL
Plnka:
 (alebo džem)
podľa chuti
3/4 - 1 šálky
Ostatné:
 (na ozdobu)
200 g
2 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si cesto 1. Vyšľaháme si bielky so štipkou soli a odložíme ich. Vyšľaháme žĺtky s cukrom do penista, postupne pridáme olej, mlieko. Ručne vmiešame múku s kypriacim práškom, mak a sneh z vyšľahaných bielkov. Do menšej, vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy vylejeme cesto a dáme piecť na cca 12 - 15 minút pri 180 stupňoch.

  2. 2

    Podobne si pripravíme cesto 2, akurát namiesto maku pridáme kakao a na záver do cesta vmiešame nasekanú čokoládu a mandle. Upečieme. Obe cestá necháme vychladnúť.

  3. 3

    Asi 200 g jahodového džemu premiešame s čučoriedkami, podľa potreby môžeme prisladiť. Ja som cukor nepridávala.

  4. 4

    Prvý korpus jemne pokvapkáme vopred uvareným a osladeným čiernym čajom, aby bolo šťavnaté a vláčne. Potrieme ho džemovou plnkou a prikryjeme druhým korpusom.

  5. 5

    Nad parou, vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu s kokosovým olejom a prelejeme ňou tortu. Ozdobíme (ja som použila nasekané mandle, jedlú fialku a argentínsku mätu) a dáme stuhnúť.

Diskusia k receptu

staja
Aj mne sa tortička páči a skúsila by som oba korpusy vymiešať naraz, rozdeliť na 2 časti, do jednej pridať mak, do druhej kakao a čokoládu a naraz upiecť. Vyskúšam príležitostne. Chutný recept.
haji
Dobrá kombinace surovin, provedení i foto fajn, sliny se mi sbíhajííí! Jsi šikulka!!
kukulienka71
taká trochu extravagantná:-) veľmi sa mi páči, zložením aj vzhľadom. Tvoje kulinárske schopnosti vôbec nie sú tuctové;-)
denyany
Hm...toto sa mi páči! A tá argentínska mäta chutí ináč ako obyčajná?
gabriele
velmi pekna a iste chutna torta...lahucke ochutene cesta...a ovocie k tomu...urcite vyskusam...ale s visnami...cucoriedky sa minuli :)
luss44
že mňam :) viacej maku by som si tam usypala
mandarin999
@Denyany (25.4.2016 14:34)
Argentínsku mätu som kúpila tento rok na výstave Záhradkár len tak na skúšku. Má krásnu mätovú vôňu, ja by som povedala, že sviežejšiu, viac aromatickú. Veľmi rýchlo sa rozrastá a je vynikajúca v čajoch, osviežujúcich nápojoch, hodí sa na dochutenie dezertov.