Makovník a orechovník fotorecept

milanblaho1 - fotkamilanblaho1, 22. decembra 2014

Na týchto makovníkoch a orechovníkoch našej Omamy som vyrastal od malička. Mali sme ich každé Vianoce a vo výnimočných prípadoch niekedy aj cez rok. Zobraziť celý popisNa týchto makovníkoch a orechovníkoch našej Omamy som vyrastal od malička. Mali sme ich každé Vianoce a vo výnimočných prípadoch niekedy aj cez rok. Radi sme ako deti pri ich výrobe asistovali v podobe zomletia maku a orechov na ručnom mlynčeku. Som rád, že sa tento recept nestratil a môžem pokračovať v tradícii našej rodiny. Na našom vianočnom stole nemôžu tieto koláče chýbať.

Suroviny

Cesto:
600 g
200 g
1 ks
70 g (trstinový)
 štipka
30 g
2 dcl
Plnka maková/orechová:
200 g
3 - 4 pl (trstinový)
z 1 citróna
1,5 dcl
 štipka




Postup

  1. 1

    pripravil som si potrebné ingrediencie na cesto.

    Makovník a orechovník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do väčšej nádoby som nasypal múku, rozklepol jedno vajíčko, bravčovú masť, soľ a trstinový cukor. V originálnom recepte sa používa práškový cukor. Ja som ho nahradil trstinovým a to aj v pri plnkách. Z mlieka, trošky cukru a kvasníc som si pripravil kvások, ktorý keď vzišiel tak som prilial do nádoby k múke.

    Makovník a orechovník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko som pekne premiesil, až kým mi nezostala jedna kompaktná guľa z cesta. Cesto som rozvážil na 4 rovnaké diely.

    Makovník a orechovník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plnky som si pripravil ešte pred vymiesením cesta. Uvedená gramáž plniek je určená na jedno rozvaľkané cesto. Z jednej dávky cesta urobíte 2 väčšie makovníky a 2 orechovníky. Kto je zvyknutý na menšie rozmery,tak si cesto rozváži na koľko častí bude potrebovať. Do maku pridám nastrúhanú kôru z citrónu, trstinový cukor a približne 1,5 dcl vody. Plnka nesmie byť ani hustá, ale ani moc riedka, aby sa dala natierať. Všetko v hrnci premiešame a povaríme, kým, ako mi Omama vždy povedala, že to neprebublá. V prípade orechovej plnky je postup rovnaký. Zvyknem do orechovej plnky pridať aj mletú škoricu, ale to je na každom, kto si ako plnky urobí a dochutí.

    Makovník a orechovník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto pekne na pomúčenej doske rozvaľkám na hrúbku, tak max. 0,5 cm.

    Makovník a orechovník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Natriem plnkou

    Makovník a orechovník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A zaviniem. Záviny robím väčšie a asi ako každému sa zmestia po 2 ks na plech

    Makovník a orechovník (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pred pečením ich nechám cca 30 min na plechu podkysnúť a potriem ich žltkom. pečiem ich cca 30 - 35 min pri 170 stupňoch v el. rúre. po vytiahnutí ich potriem vodou a plech zakryjem utierkou, až nechám ich prikryté, kým nevychladnú. Väčšinou sú popraskané, ale nad tým sa nikto u nás nepozastavuje, dokonca som mal reklamáciu prečo nie sú prasknuté, lebo vraj vtedy nie sú dobré. Možno je to pre niekoho zlý estetický dojem, ale u nás doslova padá plech za plechom, a nejako nie je čas riešiť estetiku.

    Makovník a orechovník (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a ešte jeden pohľad v reze

    Makovník a orechovník (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

daguska
Aj ked nie sú dokonalé,urcite sú vynikajúce,pripravené s láskou.Hlavne,ze rodinka je spokojná.Príjemné sviatky.
kukulienka71
fíha! zasa jeden chlap, čo vie piecť:-) páčia sa mi tieto záviny, plnky neúrekom, ak dobre rozumiem, spolu si minul 400g maku a 400g orechov? Vôbec sa nečudujem, že sa tak míňajú:-) Neprepichuješ ich? a vidím ti zvar navrchu závina:-) možno kvôli tomu praskajú, otvárajú sa tam. Si šikovný chlap, pekne si to podal, Omama by bola isto hrdá. Ukladám si aj tento recept na vyskúšanie a vďaka, bol si expresný. Pokojné a radosťou naplnené sviatky želám.
jozka2
Milan...,tak predsa si nesklamal a slubene kolace pridal na varechu tak ako si slubil.Mas ich prekrasne,nezalezi,ze praskli niekedy sa to stave aj zenatemu,ale vo vnutri vyzeraju uzasne.Plno plnky.Aj ja som piekla z bezlep.muky podla receptu od kukuc. a cakala co to povie na moje veeelke prekvapenie vysli nad ocakavanie dobre,len nie take krasne ako tvoje a jej,bezlepkova muka inac reaguje preto su nizsie.5*****.Prajem pozehnane Vianoce a nech vam chutia .
tiginko
ako keby sme jednu omamu mali, len ja do cesta dávam 2 žĺtky, bez bielka. A plnky presne navlas rovnaké, aj so škoricou. Z tohto množstva robím 6 menších závinov a plnka je robená z toľko maku/orechov ako je múky v ceste, t.j. 600g. Máš ich krásne, aj ja sa síce snažím robiť všetko preto, aby nepraskali, ale u nás sa cenia najviac práve takéto :-) Klobúk dole, si šikovný
tiginko
ty nedávaš cesto pred spracovaním vôbec do chladu? Mňa mama naučila na cca 1hod dať do chladničky...
milanblaho1
tiginko. Ďakujem za uznanie...nie nedávam...učili ma rovno vymiesiť a potom spracovať, jedine čo mi Omama prízvukovala a neskor aj moja mama, nechať podkysnúť na plechu.
milanblaho1
dakujem kukulienka, popichám ich samozrejme, aj som ich skúšal dať švom dolu ako si mi radila, ale práve vtedy som dostal od rodiny reklamáciu, že sú málo popraskané. Praskli vtedy menej.
milanblaho1
ďakujem Jožka2 a aj ostatným za krásne komplimenty a prajem Vám všetkým krásne a ničím nerušené Vianoce :D a bohatého Ježiška a hlavne veľa veľa ďalších nápadov a receptov, ktorými sa pochválite tu na vareche. :D
aleana
vyzerajú fantasticky, len zahryznúť...tento postup som ešte neskúšala, ukladám na vyskúšanie :-)
afataga
paradne si napiekol, ja do takejto plnky davam smotanu miesto vody, je lepsia, taka mokrejsia :-)
milanblaho1
brambora...ako v recepte...vymiesiť, vyvaľkať, naplniť, zavinúť a pred pečením nechať 30 min na plechu pokysnúť a šup stým do rúry
havino
@milanko , super, šikovný, chválim, pred dvomi hodinami som tie svoje vytiahla z rúry, mám recept po mame, veľmi podobný s tebou, len múku mám miešanú polohrubú s hladkou a tuk 100 g masla a 100 g masti a ešte rozdiel 2 žltka a plnky podobne, ako ty, cesto malo 270 g na jeden závin a plnka z 200 g maku a orechov. cesto dávam do chladničky, šla som na nákup a nechala ho od rána do poobedia, až po zatočení som ho nechala pol hod pred pečením v teple podkysnúť. sú to najchutnejšie záviny a hlavne sviatočné, lebo sú trvácne.