Makové tortičky fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 20. novembra 2015

Prípravu tohoto múčnika bez múky som dnes zachytila v Dámskom klube na RTVS od Petra Dudáša, šéfkuchára hotela Crown Plaza. Detaily sa môžu líšiť, Zobraziť celý popisPrípravu tohoto múčnika bez múky som dnes zachytila v Dámskom klube na RTVS od Petra Dudáša, šéfkuchára hotela Crown Plaza. Detaily sa môžu líšiť, presné znenie som si nezapísala, ale tortičky sa mi vydarili a sú naozaj chutné.

3
porcie
15 minút
príprava
10 minút
na 150 °C

Suroviny

Cesto:
3 ks vaječné
80 g
2 PL preosiaty
Plnka:
250 g (alebo tvaroh)
2 ČL
 (jahody,maliny...)
 lístky




Postup

  1. 1

    Pán šéfkuchár použil dva bielky, ja som mala maličké vajíčka, dala som preto tri. Toto je ďalší dobrý recept na využitie bielkov, ak ich máte nazvyš. Mak som pomlela do misy, priliala surové bielka a preosiaty cukor a všetko som len metličkou premiešala, netreba šľahať. Malý plech som vyložila papierom na pečenie a okraje som zahla. Masu som vyliala na papier a opatrne stierkou rozotrela na plochu, aby som z nej dostala šesť koliesok priemeru 7cm.

    Makové tortičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto som piekla v predhriatej rúre 10 minút na 150°C. Ešte za tepla treba povykrajovať kolieska - korpusíky. Treba si počínať veľmi veľmi opatrne, lebo cesto sa rýchlo prelomí.

    Makové tortičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hneď treba kolieska sňať z papiera, pomáhala som si lopatkou, na jednom mieste sa mi kúsok aj ulomil. Ale isto to chce len prax:-)

    Makové tortičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V TV použili na plnku tvaroh a maliny, ja som mala mascarpone a skočila som do obchodu, mali len jahody a čučoriedky, ale celkom chutné. Mätové lístky mám vlastné, ešte ich neskosil mráz, ktorý sa očakáva na víkend.

    Makové tortičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mascarpone som ochutila malým množstvom medu a vyšľahala metličkou.

    Makové tortičky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na korpusíky som naniesla lyžicu plnky

    Makové tortičky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    prikryla druhým kolieskom a obozretne pritlačila pomocou lopatky, aby sa koliesko neprelomilo.

    Makové tortičky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto som dostala tri mini tortičky. Zvyšnú plnku som cukrárskym vreckom navrstvila na vrch a dozdobila tortičky ovocím a mätou. Pán Dudáš iste zdobí krajšie, to som už nemala možnosť vidieť, lebo som utekala na vystúpenie dcérky pri vítaní novorodeniatok.

    Makové tortičky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dezert je rýchlo hotový, chutný, plný bielkovín a vápnika, mne sa páči a dúfam, že aj vás zaujme.

    Makové tortičky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

jamarlen
krásne - foto, koláčik, popis pracovného postupu... a ešte aj podľa mojej chuti - veľa krému a bez cesta:)
smejkad
no ale toto!
rozmyslam,ci by sa to nedalo upiect ako ked robis laskonky?
a tak mi to pride, ze nenaplnene by mohli par dni vydrzat ,ci ?
tak som nechcela nic nove vymyslat, ale mam tusak, ze bielka budu, tak asi aj makove torticky budu :-)
2x xyz a li
kukulienka71
@jamarlen , @katka78 , @cesminaz , @smejkad , ďakujem za pekné komentáre, teší ma, že vás koláčiky zaujali. Je to dezert, z ktorého stačí málo, moje očakávanie naplnil.
@smejkad , toto nie je snehové cesto, tu sa bielka nešľahajú, len premiešajú. Dali by sa aj tak určite, ale sneh musí byť potom pevný, menej maku pridať a piecť - sušiť pri nižšej teplote dlhší čas. Tieto korpusy sú krehké ale nie suché ako laskonky. Páči sa mi tento typ cesta, je jednoduché, cukor sa dodá podľa chuti, nemusí dodať objem, takže ho netreba veľa. Skús takto a potom uvidíš, či ti pasuje.
izabella929
@kukulienka71 , páčia sa mi všetky druhy mini tortičiek..zvykla som robievať niečo podobné z bielej piškóty, plniť a zdobiť podľa nálady...)čo je malé je milé.-))))
martamm
@kukulienka71 , ponúkla si nám parádny dezertík, páči sa mi, že nie je "prešpikovaný" zbytočnými tukmi, mak je úžasne zdravá ingrediencia, obsahuje veľa vápnika, mascarpone a ovocie zaručujú ľahučkú racio plnku a výzdobu, ochutnám ho, keď sa zahojí zlomená ruka :)
kukulienka71
@martamm , si milá, vďaka:-) mascarpone síce obsahuje viac tuku, ale je najchutnejšie. Ako rozumnejšiu alternatívu by som dala jemný tvaroh alebo aj stečený biely hustejší jogurt, hlavne aby plnka nevytekala. To cesto sa určite bude hodiť aj na iné zákusky, budem skúšať aj na spôsob medových rezov. Prajem skoré uzdravenie!
valeri
Jéééj tie vyzerajú skvele, musím najbližšie upiecť.
mariaklara
videla som ten recept a tiež sa ho chystám urobiť...vyzerá chutne a hlavne, že mak milujem...:-)))
mataaa
@Kukulienka71 Výborné - dnes spravené a hneď i zmizli, vynikajúca harmónia chutí! Ďakujem za krásny recept, určite budú skoro znova.
Môžem sa opýtať, čo si spravila s odrezkami? Či si im vymyslela nejaké využitie, alebo zmizli "len tak pomimo" v brušku? ;-)
kukulienka71
@valeri , ďakujem. Nech vám chutia!
@mariaklara , no vidíš, aspoň nie som sama, koho nadchli:-)), môžeš spresniť recept, ak vidíš niečo inak ako bolo v relácii, vďaka
@mataaa , super, už si aj vyskúšala, to som rada:-)) veľmi dobrý pocit mám, ak sa recept ujme, ďakujem ti pekne za odozvu. Odrezky som použila na vytretie zvyškov plnky z misy:-))) ani som nad iným nerozmýšľala, nebolo ich tak veľa. Ale dajú sa určite využiť aj inak.
frona
Mňa tento recept tiež zaujal v Dámskom klube, ale teda taká pohotová ako Ty som veru nebola.... Zdobenie nemá chybu.Úplne ako profík... :-)
mataaa
@kukulienka71 presne tak skončili odrezky i u mňa :-) Len som dumala nad tým, či ich nejako "inak" použiť
cajca
robím podobné, len ja bielky šľahám, potom je cesto krásne nadýchane a vyššie. Pridala by som aj foto, ale neviem ako nato
kuchticka
Nadhera! nepeciem ( v poslednej dobe), nechcem jest sladkosti, ale toto makove bez muky musim vyskusat. milujem vsetko s makom. mam ho kupeny asi rok v mraznicke, dufam ze bude este dobry.
Si sikulka a vdaka.
jerica
nedýcham, krása, to sa nedá opísať ako ma dostal tvoj suprový tortičkový makový zázrak, krásne foto :-)
kukulienka71
@1vlasticka , @kuchticka , @jerica , dámy, smelo do toho, je to fakt rýchle, jednoduchšie to už nejde a ozdobiť sa dá od výmyslu sveta. Akokoľvek rozmýšľam, negatívum nenachádzam:-) ale ešte sa môže ozvať napr. @mezi... :-)
@cajca , popros redakciu o pridanie fotky.
Ďakujem vám všetkým.
srnka77
Tie sú rozkošnééé! :) Keď sa u nás najbližšie niekto obetuje na mletie maku, určite ich vyskúšam. Vďaka za inšpiratívny recept!
45678
Dnes som torticky piekla,no mala som viac bielkov,tak som znasobila suroviny.Vykrojky som pomrvila a primiesala slivkovy lekvar a tym som skusobne plnila dve torticky,tak,ze som dala o jedno poschodie viac.vyzeraju nie tak pekne ako Tvoje:),ale verim,ze budu dobre.
katka78
Včera som ich spravila pre sestru, ktorá je maková maniačka. Vyšli mi 2ks, tretia by už bola neúplná, asi som mala väčšiu formičku. Z toho zvyšku som teda vykrojila srdiečka a odrezky pomrvila do pohárov, vrstvila s ovocím a krémom (ricotta+med+citrón). Veľmi jej chutili, tak som sa s ňou dohodla, že jej ich nabudúce znovu spravím. Ďakujem pekne za recept @Kukulienka71 :-)
Fotky len také nepekné, neviem fotiť mobilom.






kukulienka71
veľmi dobre si to vymyslela, tie slnečnice/volské oká, sú úplne super a poháre tiež farebne pekné. Som rada, že sestre chutilo a ďakujem pekne za fotodokumentáciu a milú odozvu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia