Makové rožky fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 9. januára 2017
Makové rožky (fotorecept)
Foto: babkamt

Tento rok som na sviatky nepiekla makovník, ale spravila som makové rožky. Plnkou som nešetrila. Na tri posledné rožky mi nevyšiel mak. Naplnila som Zobraziť celý popisTento rok som na sviatky nepiekla makovník, ale spravila som makové rožky. Plnkou som nešetrila. Na tri posledné rožky mi nevyšiel mak. Naplnila som ich slivkovým lekvárom. Najprv som si pripravila plnku, aby mi vychladla. Toto cesto sa nenecháva kysnúť, ale hneď sa s ním ďalej pracuje.

12 minút
na 200 °C

Suroviny

350 g
350 g
250 g
2 ks
 štipka
250 ml teplá
5 PL
42 g
Plnka:
400 g mletý
200 ml
 podľa chuti
1 PL domáci
z 1 citróna




Postup

  1. 1

    Prácu som začala plnkou. Z 200 ml vody a cukru som uvarila sirup. Prisypala som mletý mak. Za stáleho miešania som zohrievala, kým sa mak nezahustil. Hrniec som odstavila z ohňa. K maku som pridala 1 PL domáceho vanilkového cukru a z jedného citróna kôru. Citrón som si sama dopestovala, takže je bez chémie. Až teraz som si zarobila cesto. Z 250 ml vlažnej vody, droždia, ČL cukru a ČL múky som nechala nakysnúť kvások. Odvážené múky som osiala so štipkou soli a 5 pl cukru. K múke som pridala vykysnutý kvások a maslo izbovej teploty. Rozbila som dve vajíčka. Bielky som odložila, žĺtky som pridala do múky. Zamiesila som cesto. Sformovala som ho do valca, z ktorého som si odkrajovala kúsky cesta. Každý som vyvaľkala, dala makovú plnku, zvinula a sformovala rožky.

    Makové rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rožky som ukladala na plech vystlaný papierom na pečenie. Rožky som natrela najprv bielkom, plech som dala pod otvorené okno, aby bielok na rožkoch uschol. Po uschnutí bielka som rožky ešte raz natrela bielkom. Kým mi bielok po druhom natretí schol, zapla som rúru na 200 °C Piekla som ich asi 12 minút.

    Makové rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Aby bolo na Silvestra aj niečo slané na stole, spravila som aj pagáče. Kúpila som slaninu, vyškvarila som ju, takže pagáčiky boli výborné. Pretože som robila naraz dve kysnuté cestá, nemala som dosť času robiť malé rohlíčky:-)

    Makové rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pár kúskov som dala do mrazničky na horšie časy:-)

    Makové rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na Vianoce som robila orechové záviny, no vnučka reklamovala, že som mala spraviť makové. Svoj sľub, že jej upečiem makové som splnila:-)

    Makové rožky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Joj, tie vyzerajú krásne.
haji
Slintám jako Pavlovovi psi. Nádherné rožky, makové, voňavé, zlaté! Jsi šikovnica šikovná, milá @Babkamt , krásná práce, fota, postup. Díky za receptík!
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Urobím ich, ale orechové, my radšej oriešky :-).
capko
Panenka skákavá až tak žmurkajú na mňa z obrazovky sú krásne. 5*
frezia68
Nádhera :-) a pre mňa novinka.Od bielka tak nádherne sfarbené,ako od žľtka. @Babkamt ,máš krásne recepty,tieto sú ako bratislavské rožky.
kecemis
Pri tom pohlade na ne by slintal aj samotny Ivanko Pavlov, nielen jeho psi.
1x haji
45678
Krásna práca a isto chutné, aj keď nie miniatúrne. Prosím Ťa, natierala si iba bielkom? Krásna farba po upečení.
kukulienka71
Makové sme dávnejšie nemali, tvoj recept s lákavými fotkami to asi rýchlo zmení:-) páči sa mi, že si nemala čas na menšie rohlíčky, takéto sú viac praktické;-) Šikulka!
sovka62
Excelentné! Som prekvapená, aké krásne mramorovanie vzniklo pri natieraní bielkom, už som ho na natieranie použila aj ja (lebo čo sním, keď do cesta idú len žĺtky?), ale nie na takéto mramorované. Ani by som neverila, že sa to takto podarí. Takže recept ukladám, napečiem makových i orechových, už sa na ne teším. Ďakujem.
1x dydya
maska10
Prave by sa my hodili ku kave.Takto len pozeram na obrazok a zapijam kavou.Su nadherne na vzhlad a o chuti ani nehovorim.Davam5*
luss44
krásne si napiekla, dala by som si. Babka robievala podobné, ale s masťou v ceste, musím si ich spraviť hneď, ako domíňame suché od vianoc. Rcp je už uložený a počká.
karolka
Krásne si napiekla, voňajú až sem. Ale kde je recept na tie pagáče? Napíš aj ten, určite budú výborné
babkamt
Priatelia, ďakujem za nahliadnutie do receptu. Toľko milých slov som ani nečakala. Rozmýšľala som sa nad tým natretím rožkov, aby som vás nezavádzala.Dva krát som ich natrela bielkom. Kým schli, venovala som sa pagáčom. Pagáče som natrela rozhabarkovaným celým vajcom. Zvyšok, čo mi zostal, nebolo ho veľa, som ako šetrná gazdinka natrela na vrch rožkov.
@Kukulienka71 ty si moja krvná skupina. Keď ma niečo upúta, hneď bežím do kuchyne a recept zrealizujem. @Sovka62 recept na toto cesto mi dala priateľka Lola pred 16 rokmi. Listovala som v mojej písanke, natrafila som naň. Povedala som si, že nastal čas ho znovu urobiť. @Karolka mám tu uverejnených viac receptov na pagáče. Zadaj do vyhľadávača pagáče babkamt a budeš ich mať všetky pokope. Hádam ti niektorý bude vyhovovať. @Luss44 mám tu jeden recept na koláčik, v ktorom je husacia masť. A je to dobrý koláčik. Verím, že aj ten tvoj je dobrý. Ja som tento rok piekla na sviatky menej, takže nám nič nezostalo.
mracik9
Babkamt,keď je niečo robené s láskou,tak sa to aj podarí,konzumenti určite boli v siedmom nebi :)
monty469
Tieto rozky musia chutit super. Su to vdacne kolace, dobre aj na desiatu.
babkamt
@Mracik9 (10.1.2017 14:17)

Je to pravda, čo píšeš. Rožky mizli závratnou rýchlosťou. @Monty469 pôvodne som ich ani nechcela uverejniť, takže som prípravu cesta ani nefotila. No upečené boli také pekné, že mi to nedalo:-) @Aroooo ďakujem, že si sa rozhodla rožky v budúcnosti upiecť.
marcy
nostalgia,rustikálne akurát do ruky .....vyskúšam hneď cez víkend,na trhu som kúpila po rokoch biely mak ( mak je veľmi zdravý ) ,ďakujéééém .-)
babkamt
@Marcy (11.1.2017 21:18)

Teší ma, že vyskúšaš. Potom sa ozvi, či sa ti vydarili. Biely mak som ešte nemala. Mak je zdravý a u nás obľúbený. Pekný deň ti prajem. Dopijem kávu a ja idem do môjho súkromného fitka - odhŕňať na dvore a na ulici sneh. Konečne napadal aj u nás.
1x dydya
havino
nádherné sú @babkamt , nádherné, aj ja rada a dosť často miešam múky, cesto je citeľné chutnejšie,kyprejšie, mám jeden recept na rožky, kde len bielkom potieram, ale takéto mramorovanie, ani raz som nemala, ja ich urobím ked nás bude viac, nedá sa zabudnúť, ohromne sú lákavé
babkamt

Milá @Havino , ja rada rada skúšam tvoje osvedčené recepty. Po realizácii receptu sa ozvi, či si bola spokojná. Rohlíky po natretí treba nechať zaschnúť. Rožky som natrela a venovala som sa vykrajovaniu pagáčikov. U nás sa rýchlo rozchytali. Dúfam, že budú chutiť aj vám. Posielam ti srdečný pozdrav.
kukulienka71
pozdravujem, milá @babkamt a dakujem za recept, ktorý zároveň aj odporúčam, cesto je výborné, plnky sa ušlo neúrekom. Z polovičnej dávky mi vydalo 9 rohlíkov veľkosti maličkého banána.


1x haji
haji
@Kukulienka 71 (11.11.2017 19:25)
Krásné makové rožky ti vyšly! Mám na ně takovou chuť, že když přivřu oči, tak i to mramorování vidííím!! Krásný večer @Kukulienka !
babkamt
@Kukulienka71 (11.11.2017 19:23)

Teším sa, že si recept vyskúšala a poslala aj fotku. To, že ich nemáš mramorované na chuti nič nemení. Hlavne, že chutili. Pekný deň ti prajem.