Makové peniažteky (mákos guba, gubó, bobajka) - trochu inak

editamarkos - fotkaeditamarkos, 31. januára 2015

Na jednej slávnostnej "prevádzkovej porade" (inak family day) v Dunaalmášskej jazdiarni nám ponúkali po gulášovej polievke (ako hlavné jedlo) tie makové peniažteky (možno pupáky) Zobraziť celý popisNa jednej slávnostnej "prevádzkovej porade" (inak family day) v Dunaalmášskej jazdiarni nám ponúkali po gulášovej polievke (ako hlavné jedlo) tie makové peniažteky (možno pupáky) s vanilkovým šodó. U mojich detí žali veľký úspech. Našla som na to rýchly recept, ktorý som upravila podľa svojich predstáv a potrieb.

6
porcií
30 minút
príprava
20-40 minút
na 200 °C

Suroviny

6 ks
6 dl
3 ks celé
3 PL
1 bal.
Plnka:
240 g
180 g
1 ČL
1 PL
podľa potreby
 na vymastenie pekáča




Postup

  1. 1

    Pripravíme plnku - všetky prísady dobre zmiešame.

  2. 2

    6 rožkov nakrájame na asi 1 cm široké krúžky. Vajcia rozbijeme do väčšej nádoby a spolu s vanilkovým a trstinovým cukrom vyšľaháme do penista. Prilejeme mlieko a nasypeme krúžky rožkov. Pár sekúnd necháme stáť v mlieku a scedíme do nádoby (ale ja zvyknem nechať, aby nasiakli všetko mlieko).

  3. 3

    Na kokosovou masťou vymastený pekáč (jenská misa, tortová forma) vrstvíme vlhké krúžky. Každú vrstvu bohato posypeme plnkovou zmesou. Poslednú vrstvu ukončíme plnkou, na ktorú ešte nalejeme zostatok scedeného mlieka (ak zostalo) a pridáme kúsky kokosovej masti.

  4. 4

    Vložíme do horúcej rúry a pečieme asi 30 minút na 200 °C.

Diskusia k receptu

jozka2
Velka skoda,ze recept nema foto,podla ingred. a postupu musela to byt velka mnamka.Robim podobne,ale striedam s makom a tiez zapekam.5
jozka2
prepac,vidim,ze aj ty striedas,ja na vrch podavam tenke listky masla.
safran
neviem, či by sa mi to hodilo ku gulášovej polievke, skôr nie,
ale makové peniažteky s vanilkovým šodó by mohli byť hriešne dobré :-)
gubics
U nás sa to robievalo na štedrý večer,ako predjedlo. Do ochuteného mlieka sa hodilo cca za hrsť pokrájaných rohlíkov, a hneď sa aj vyberali, aby sa nerozmočili, lebo potom bola z nich jedna rozmočená masa.Tie sa dali na spodok pekáča posypali s makovým cukrom a išla ďalšia vrstva namočených rohlíkov, a zase mak. Na vrh sme ešte naliali zbytok ochuteného mlieka, pridali na veľmi tenké plátky nakrájané maslo na vrh a upiekli.Vajíčka so do mlieka nedávali,to už je maková žemľovka, a nerobilo sa k tomu ani šodó. Naša mamka ako na všetko makové uvarila hustý cukrový sirup, a kto chcel, tak si to s tým polial. Taký sirup sme robievali aj na makové rezance, sú oveľa lepšie nie sú suché. Neber to ako kritiku,len zrejme všade sa to ináč robí, ale keď vieš po maďarsky tak si vygoogli mákos guba
1x jamaja
martamm
Tiež mi chýba fotografia produktu, suroviny mi vyhovujú, rada by som vyskúšala. Ešte mám pripomienku k názvu, ktorý je podľa mňa dosť zavádzajúci, čakala som nejaké drobné pečivo, keď sa koláč volá "makové peniažteky". Ale vcelku hodnotím kladne :)
sefka2
Super...to musím urobiť - ukladám / pre mňa novinka/
alena45
veru si si to upravila ! Neverím, že na Maďaroch to robili z grahamových rožkov. To je ako keď do cézar šalátu dajú krutóny z čierneho chleba.
editamarkos
@ viera1 áno, na pohľad sú podobné. @ alena45 veru, pôvodný recept je z obyčajných rožkov, maslo som nahradila kokosovou masťou, cukor trstinovým. @ gubics pôvodne som poznala ten Tebou opísaný recept. @ martamm, preto peniažteky, lebo som nenašla v preklade, ako sa nazýva "guba" - znamená to peniaze (info. z wikipedie) a aj nakrájané rožky sa podobajú na kovové mince :-). Ďakujem Vám za cenné príspevky.
alena45
netreba sa čudovať nad spojením gulášovej polievky a tohto jedla, Maďari k perkeltu jedávajú aj tvarohové rezance.
jozka2
Myslim si,ze ak sa to podava po tanieri dobreho gulasu neni na skodu.Tato sladka dobrota eliminuje ostrost z gulasa.Myslim si.hodnotim to podla seba,nic v zlom.
viera1
Neviem,či to bolo zmenené,lebo ja som čítala,že ku gulášu a teraz čítam,že po guláši (čiže ako dezert-zákusok).V tom prípade je to v poriadku a ten guláš je tam uvedený omylom (nemá to súvislosť).Ak som to zle prečítala,tak sa ospravedlňujem.V podstate je to maková žemlovka :)
jozefj
Recept je výborný. Foto pre dobrého kuchtika není dôležite.
gubics
@editamarkos , teda na wikipediu sa veľmi nedá spoliehať, tú totiž nepíšu na slovo vzatí odborníci, kedykoľvek sa tam môžeš aj ty zaregistrovať, a môžeš k akejkoľvek téme pridať svoj názor, aj v tedy, ak si myslíš niečo iné ako to, čo je tam napísané. Slovo GUBA tu na východe volajú BOBAĽKY, , dokonca pred Vianocami aj pekárne pečú také pečivo, ktoré sa na tento účel používa.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia