Makové pagáčiky fotorecept

sonulienka - fotkasonulienka, 12. apríla 2014

Dnes som piekla makové pagáčiky a sú výborné tak si ich sem ukladám.

61 ks
porcií
70 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
40 g
45 g
100 ml
300 ml
30 g
 na potretie




Postup

  1. 1

    Pripravíme si čo budeme potrebovať.

    Makové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Urobíme si kvások, preosejeme si múku a dáme všetky suroviny do múky dobre vypracujeme cesto. Keď je cesto vypracované dáme ho na 1 hodinu nakysnúť.

    Makové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po hodine cesto nakysnuté.

    Makové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto si rozvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky, ktoré ukladáme na plech a necháme ich ešte asi 10 minút pod-kysnúť.

    Makové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a osolíme hrubozrnnou morskou soľou.

    Makové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A dáme ich piecť do rúry na 180 stupňov asi 15-20 minút do ružova. Ja mám teplovzdušnú rúru - ale každá si svoju rúru poznáte a viete ako Vám pečie. No a tu sú už upečené.

    Makové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Detail. Sú výborné a som rada, že som ich vyskúšala - odporúčam.

    Makové pagáčiky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

kukulienka71
@sonulienka ,jéééj,takéto pagáčiky som naposledy jedla na intráku,nosila ich často jedna baba od Galanty...ona tam mala strašne veľa maku,až boli skoro čierne:-))máš ich pekné!a badám,že sa ti páči bodkované prestieranie:-)
sonulienka
@kukulienka71 ďakujem krásne aspoň si si zaspomínala pri mojich pagáčikoch. Ja som dala presne maku podľa receptu možno keby si zohnala recept tak by som skúsila aj kde je viacej maku určite by boli vynikajúce. A máš pravdu na bodkavé mám toho viac nie je to len prestieranie.
brambora
moja sestra by si s vami dala rec... aj ona miluje bodky. :D kuchynu ma celu bodkatu... krasne! a samozrejme recept tiez... ;)
mariamka
@sonulienka tie bodky az tahaju oci :) a to nevravim o pagacikoch, pre mna je to novinka, dosial som iba sypala,.. a ked tam vidim tu krasnu zeruchu /ci sa mylim??/ hned ma laka urobit do nich nejaku plnku, maslovo-cesnakovo-zeruchovu :)) 5*
lianka
@sonulienka , pekne sa ti vydarili. Makové mám rada, ukladám. Len sa chcem spýtať, pagáče sú sladké, lebo slané, lebo sladké poznám ako písala @kukulienka , kde ide viacej maku a mletého a nie sú kysnuté.
kukulienka71
@lianka ,áno!!!!!!!ja som nevedela,čo mi tam na tých pagáčoch vadilo vtedy...a bolo to sladké,také čudné pagáče:-S pošli mi prosím v TS recept,alebo ho sem daj rovno,ked myslíš,ja som teda zvedavá,ďakujem ti:-)
lianka
@kukulienka , tu je recept:1/2 litra polohrubej múky
1/2 litra mletého maku
1 kyslá smotana
1 smetol
3 dcl kryštálový cukor
Zmiesiť, potrieť vajíčkom, povykrajovať pagáče a piecť, Dobrú chuť!
sonulienka
Všetkým ďakujem za komentáre, @lianka tebe za recept na sladké a tieto boli zvláštne na vrch som dala soľ ako som písala ale keď si hahrizla ten mak ich akoby trochu osladil ale sladké neboli.
kukulienka71
@lianka ,bude to iste ono,lebo tam bolo maku habaďúra,aj tu je a múku som tam necítila,takže 99%,že je to ono,ďakujem pekne! @sonulienka ,tvoje upečiem na Veľkú noc,aby bolo niečo makové:-)
lianka
Dievčence, nech vám chutia, je to sladké pečivo. Tieto pagáče zvykli naše staré mamy piecť a posielať vojakom keď narukovali, do balíkov, oni sa dobre prepravovali /nepomágali sa/ a určite aj chutili.
janko38
páčia sa mi tieto makové koláčiky, len mám jednu otázku. Na všetky suroviny sú napísané aj množstvá a teraz to príde: droždie 30g, prášok do pečiva KOĽKO? Ja si myslím že na 500g muky je 30g droždia akurát. Preto by som poprosil vysvetliť ten PDP lebo by som ich rád vyskúšal. Ďakujem.
sonulienka
janko38 ja som tento raz ani PDP nedávala uznala som, že na 500 g. múky stačí len droždie. Píšem už asi všade PDP lebo ho zviknem do kysnutého cesta pridávať. Ale naozaj nemusíš.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia