Makové mlieko

Makové mlieko

Autor receptu: evani

Kto pije rastlinné mlieka, vie že v obchode, sú prekérne drahé, doma si môžete za pár centíkov vyrobiť vlastné, čerstvé. Toto konkrétne je makové. Mak obsahuje množstvo bielkovín, vláknin, tukov, vitamín E. Je bohatý na železo, horčík a predovšetkým vápnik.

Suroviny

Postup

  1. Mak zalejeme odmeraným množstvom vody a necháme asi tak 2-3 hodiny stáť pri izbovej teplote.
  2. Po uplynutí doby prelejeme obsah nádoby aj s makom do mixéra a nápoj mixujeme pri najvyšších otáčkach asi 2-3 minúty. Makový nápoj sa bohato napení uvoľneným tukom a podstatne zosvetlí.
  3. Pri prvom cedení je vhodné sitko premiešať lyžičkou, aby sme proces filtrácie urýchlili , ale pri ďalšom už len prelievame. Scedenie opakujeme viackrát, ak chceme mať nápoj čo najviac čistý.