Makové koláče

Makové koláče podobné moravským (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Tieto koláče sa líšia od moravských tým, nakoľko som do nich dala namiesto tvarohu mak. Musela som ho spotrebovať , tak som urobila takéto koláče s makom. Sú ľahučké, voňavé skúste aj vy.

12
porcií
35 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Z droždia a z trochy mlieka, cukru a medzi prsty múky si pripravíme kvások. Necháme ho vykysnúť. Do misy dáme múku, kryšt. cukor, rozpustené maslo, žĺtky a soľ. Potom pridáme kvások. Miesime cesto a postupne prilievame zvyšné mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme ho nakysnúť.
  2. Po 30 minútach nám pekne nakyslo.
  3. Teraz na pomúčenej doske z neho povykrajujeme kúsky , na ktoré budeme dávať makovú plnku. PLNKA: Pomletý mak s cukrom vymiešame. Pridáme zopár lyžíc džemu, aby plnka bola taká akurát, aby nám pri pečení nestekala.
  4. Každý jeden kúsok zatočíme do buchty.
  5. Potom každú jednu prevrátime a s dlaňou ju uťapkáme nahladko.
  6. Zoberieme si pohár a na každú jednu pritisneme dno pohára, aby nám vznikla jamka, alebo priestor pre plnenie lekváru.
  7. Takto to má vyzerať.
  8. Do každej jednej jamky dáme slivkový lekvár. (Keďže bol dosť hustý , tak som ho zriedila broskyňovým džemom, aby sa mi lepšie s ním pracovalo).
  9. Dáme na vymastený plech. Kraje som potrela olejom. Nechala som ešte nakysnúť. Zatiaľ som si urobila posýpku.
  10. Posýpka: Do malej misky som dala polohrubú múku, cukor krupica, štipku mletej škorice a rozpustené maslo. Prstami som všetko rozmrvila, aby som spravila posýpku.
  11. Potom som povrchu posypala každý koláčik a dala piecť do predhriatej trúby na 200 stupňov 35 minút na spodnej priečke.
  12. Upečené som ešte po krajoch len tak pofŕkala olejom, aby som posýpku nenarušila.
  13. Vyšlo mi 12 kusov koláčikov.
  14. V reze.
  15. V miske.