Maková torta - recept na vaše želanie

sonulienka - fotkasonulienka, 8. apríla 2014

Viaceré ste ma už požiadali o recept na makovú tortu tak tu je.

20 minút
príprava
25-30 minút
na 175-180 °C

Suroviny

Suroviny na korpus:
12 ks
280 g
280 g
14 ks
 na vymastenie
 na vysypanie
Plnka:
200 g
200 g
2 PL
2 ks
300 g
300 ml




Postup

  1. 1

    Pripravíme si dve tortové formy - vymastíme si ich tukom a vysypeme múkou. Ja som vysypala bezlepkovou aby mohla tortu aj dcéra.Tortové formy mám 23 cm. Potom si vyšľaháme žĺtka s cukrom do penista a pridáme mletý mak. Do zmesi pridáme sneh z bielkov. Cesto rozdelíme do pripravených dvoch foriem a pečieme na 175-180 stupňov 25-30 minút. Račej si pichnite špajľou do stredu či je dobre upečené. Ja mám teplovzdušnú rúru. Keď sú korpusy upečené necháme ich vychladiť.

  2. 2

    Plnku si pripravíme nasledovne. Mlieko uvaríme s makom do zhustnutia a necháme vychladnúť. Maslo s cukrom rumom a žĺtkami vymiešame do peny. Keď je maková zmes vychladnutá pridáme ju k maslovej dobre vyšľaháme. Korpusy si prekrojíme na dve polovice - čiže mám štyri kusy. Korpusy naplníme. Ak chcete dáte si niečo na vrch ako ja dala som bielu polevu a na to čokoládové menšie hobliny. Ak nie tak len makovú plnku si nechajte aj na vrch. Tortu dáte do chladničky a keď je plnka a prípadne polevu stuhnutá môžete krájať. Dúfam, že sa Vám podarí je veľmi jednoduchá a výborná. Skutočne bola právom ocenená. Prajem Vám aby sa Vám podarila.

    Maková torta - recept na vaše želanie - obrázok 2
  3. 3

    Ešte tortička na tanieriku-foto.

    Maková torta - recept na vaše želanie - obrázok 3
  4. 4

    No a dnes som robila na obed palacinky - trochu Vás chcem naladiť.

    Maková torta - recept na vaše želanie - obrázok 4

Diskusia k receptu

sonulienka
Ďakujem Vám za milé komentáre skúste ju upiecť je naozaj výborná Izka keď aj torty nepečieš ale toto je veľmi jednoduchá a výborná. Možno aj ako zákusok na menších plechoch by to mohlo byť. Za pokus to stojí, možno aj ja na budúce tak urobím alebo na jednom veľkom a prerežem po dĺžke plechu.
slawi
Jeeee toto je pre mna, ziadna muka a vela maku. Urobim ako rezy, dakujem za recept @sonulienka
hanuska
robím ju aj ja ale cesto len z polovičnej dávky, je ozaj výborná
elysa
hneď by som ochutnala, len ten mak u nás mám rada len ja....vyzerá krásne a chutno :))
tiginko
veru páči sa aj mne, hlavne za to, že je bez múky a makovo-maková!
havino
@sonulienka , ja som už podobne rezy piekla od čistinky,viem, že dobrota a odporúčam všetkým len makové cesto s makovou plnkou, kto je makový, ako ja
neposed
tak toto je parada, to sa neda odmietnut a urcite sa tesia vsetci makoholici. Dakujem za recept, tesim sa, ze si ho pridala.
staja
Ďakujem za recept, určite nezapadne prachom, ja makové milujem. Máš 5*
sonulienka
Ja Vám všetkým ďakujem za komentíky a budem rada keď upečiete a dáte vedieť.
zdezda
Výborná maková pochúťka, aj mne pripomína tú od čistinky :-)
sonulienka
Ďakujem za komentíky - @zdezda neviem či aj Tánička ju piekla ale túto tortu v receptoch na bohatstvo vyhrala pani Jasmína Aleksanjan z Prachatíc ktorá pochádza z Arménska. Ale keď v tej súťaži bola aj Tánička tak aj ona mala od nej recept. Ale to je jedno len hlavne, že je výborná a každému chutí nesklamala a dúfam, že nesklame ani Vás ktoré ju budete piecť.
nesi
Sonulienka tortu som piekla v júli na moje a manželove narodeniny mala taký obrovský úspech že moja krsná dcéra ju musela na svoje meniny upiecť ale ako rezy a tiež zožala veľký úspech ďakujeme za recept
vareska1
Makovo-maková ... pre mňa - makoholičku - určite najlepšia na svete ... pri najbližšej príležitosti určite vyskúšam ... zatiaľ veľké Ď. za recept - vyzerá famózne :-)
liena
dobry napad urobit to ako rezy,asi to vyskusam v takom tvare,je naozaj makova to je tak pre môjho manzela on je makovy .ja a dcera velmi nie,ale urcite vyskusam ...:)
sonulienka
@liena aj keď nie si maková ale táto tortička resp. koláčik Ti určite pochutí. Stojí za to ho vyskúšať.
sejla
Sonulienka torticka je urcite fajn ,, no zial ja citam tam ,ze do plnky idu surove vajicka,,,, to ma velmi odradza ,,,, aj ked velmi rada by som vyskusala ,,,,.. no ja po nejakych skusenostiach z so surovym vajickom nemam odvahu . Je nejaka varianta ina ?? nahradit tie vajicka niecim inym???
sonulienka
@sejla neviem či by niečo šlo nahradiť tie žĺtka. Ale myslím si, že by sa asi nič nestalo keby si ich vynechala. Veď tam je maslo vymiešané s cukrom tak to by asi nevadilo nedať žĺtka. Inak ako som už hore písala táto tortička vyhrala v receptoch na bohatstvo a ja som ju robila presne podľa receptu. Ale skús len tak ako píšem vyšľahaj maslo s cukrom a pridaj uvarený mak.
frezia68
Fííííha,to je teda tortička,tá musí chutiť.@sonulienka ,už dávno som ju chcela vyskúšať,ale teraz už počká na oslavy a bude,máš ***** a ja ju mám v KK :-) krásna a Ty si šikovnica :-)
sonulienka
@frezia68 budem rada keď vyskúšaš je fakt výborná, ale už ju piekli ako zákusok na plechu aj to musí byť dobré. Ja tiež už máme po jednej oslave a v lete nás čaká až ďalšia tak potom ju možno urobím ale ako zákusok na plechu vyskúšam. A ak upečieš daj vedieť ako chutila. A ďakujem Ti.
honestka
robievam obmeny takehoto cesta pretoze nevesta zboznuje mak a ked sa da vylucuje lepok; Plnku som uz robila aj so salkom; s Philadelphia cream; vybornu s kombinaciou Lemon curd;
cokolvek k tomuto vybornemu cestu skombinujete fajnove chuti.
/prepac za tuto vsuvku ale oplati sa piect toto cesto nielen ako original/.

Ked mate obavy zo surovych zltok, jednoducho je dobre uvarit SIRUP /staci z 1/2 cukru, tento vyslahat so zltkami co kremu doda lahodnost ked sa doslaha s maslom.
Vzdy ked mate obavy zo surovych vajec, pouzite tuto metodu /aj pri bielkach/.
Tvoja torta @sonulienka vyzera bohato a exclusivne.
tak konecne ju vidim v orginali po ktorom sa aj na tejto stranke po jej odvisielani v TV tak velmi patralo…
sonulienka
@honestka veľmi pekne ďakujem za radu, dúfam len, že si ju prečítajú aj ďalšie varecháčky. Ja tiež robievam plnku, že uvarím sirup a potom zašľahám vajcia ale aj to sa niektorým nepáči, že aj tak sa tie vajcia surové a preto som to ani neporadila. Ja tak robievam a nech si každý urobí podľa seba. Ja som spokojná. No a recept je fakt výborný tento originál ale môžem skúsiť aj podľa Teba môže to byť vynikajúce. Ešte raz ďakujem a pozdravujem.
honestka
Fajn a tiez vdaka za rychlu odpoved - ja sa len prebudzam…
Nerozumiem ako moze taka mala hmotnost zltka ci bielka ostat surova, ked za zalieva VRAIACIM sirupom a slaha sa na najvyssej rychlosti, ktoru nam domaci slahac poskytuje. Ved Hmota ostane horuca a musi sa cakat na vychladenie kym sa maslo prida. /toto plati ci pri malom ci velkom mnozstve pouzitych vajicok ktore zase ovplyvnuje mnozstvo sirupu/. Nuz ale take nazory asi nevyriesime; ja som nikdy nemala problem s touto technikou ani pre tych najcitlivejsich zakaznikv, ktori boli maxi opatrni cim sa stravuju. Takze ja ostavam pri tejto vybornej technike tiez nadalej a tebe zelam vela zdravicka a vsetko dobre pri tvojich krasnych vytvoroch. Ano, Vyskusaj rozne kombinacie ktore ta napadnu s makovym cestom ide prekvapujuco vela veci dokopy.

Pozdrav pod Urpin a krasne mesto, ktore ked je clivo navstevujem cez YT.
sonulienka
@honestka ďakujem a neprídeš sa pozrieť na svoje rodné? Naozaj sa veľa vecí prerobilo a mesto je krásne. Ale to je od veci - určite skúšam všeličo aj teraz som švagrinej na "60" robila nové koláčiky ale som ich sem nestihla dať. Možno na budúce. Mám ich odfotené na tácke poprosím adminku ak to nájdem aby mi to sem vložila. Pozdravujem Ťa a prajem veľa zdravíčka.Už som poprosila tak dúfam, že foto uvidíš.

sejla
Sonulienka Dakujem za radu a isto vyskusam ..... aj ked ja peciem na zakazky .... take sirupove plnky som uz robila no toto mi v tom pripade nenapadlo ,,,, tak ,ze skusim aj teraz a dakujem za radu aj receptik,,,,, vyskuam aj rezy makove s tym postupom..... rada by som Vam tu ukazala moju pracu no zial neviem to tu pridavat fotky ..... no mam to vsetko na FB... album Moja praca ... ale ani tam si foto nedavam sama ... dava mi to tam môj syn ak ma cas namna .

sonulienka
@sejla bola by som strašne rada keby som videla Tvoje recepty vyskúšala by som. A ako Ťa nájdem na FB? Napíš mi a mrknem.
sejla
Sonulienka ..... najdes ma pod mojim mnom ... Mruzova Helena .... ak sa ti neukaze daj ziadost opriatelstvo,,, a ja prijmem potom mozes pozriet,,,,,
katka78
Síce nie som maková maniačka ako moja sestra, ale ten kúsok, čo som ochutnala, bol veľmi dobrý a šťavnatý. Navyše je bezlepkový, čo je tiež plus. Tortovú formu mám príliš veľkú, tak som spravila rezy, z polovičnej dávky. Vďaka jasnému postupu mi práca išla pekne od ruky, je to celkom šikovne hotový zákusok aj pre také gazdinky ako ja, čo veľmi nevypekajú a teda nemajú kedy pochytiť veľa zákuskovej zručnosti :-). Sestra sa u mňa dnes po práci zastaví, už sa na tento makovec makový teší, poslala som jej fotku. Ďakujem pekne za recept @Sonulienka ! Pekný deň! :-)
haji
@Katka78 krásně se ti vyvedl a díky tobě jsem zjistila, že tu @Sonulienka má takový skvostný recept! Sliny se mi sbíhají. Krásná práce, holky!
katka78
Ďakujem @Haji. Mne sa k nemu žiadalo čosi kyslejšie, tak som si ho doplnila lesným ovocím. Sestra bola nadšená, spráskala dva kusy po sebe a dostala samozrejme aj výslužku. Robila som z polovičnej dávky a vyšlo mi 16ks ako na obrázku (plech 32x22cm).
sonulienka
Diečence srdečne Vám ďakujem a som rada, že sa Vám recept páči a hlavne, že chutí. Prepáčte, že len teraz reagujem ale nebola som od stredy doma. @katka78 krásne sa Ti podaril.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia