Maková štrúdľa s višňami fotorecept

jenni - fotkajenni, 25. januára 2014
Maková štrúdľa s višňami (fotorecept)
Foto: jenni
30-45 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

3 ks
Plnka:
1 ks
200 g
podľa potreby
3 ks
podľa potreby
700 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Lístkové cesto si vyvaľkáme na tenký plát. Na jeden širší okraj cesta dáme lekvár a alsan ako na obŕazku a cesto posypeme strúhankou.

    Maková štrúdľa s višňami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Posypeme makom.

    Maková štrúdľa s višňami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na mak nasypeme trstinový cukor podľa chuti a vanilkový cukor.

    Maková štrúdľa s višňami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Poukladáme višne.

    Maková štrúdľa s višňami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z kompótovej štavy si pripravíme "puding". Do kompótovej šťavy (375 ml) pridáme asi 100 ml vody. Jeden zlatý klas dobre rozmiešame v kompótovej šťave, nalejeme do hrnca a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Puding necháme vychladnúť a vychladnutý po lyžiciach dávame na cesto.

    Maková štrúdľa s višňami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakoniec pridáme na kúsky nakrájaný alsan a zavinieme.

    Maková štrúdľa s višňami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pripravená na pečenie, už len poukladať na vrch kúsky alsanu a môžeme vložiť do rúry. Počas pečenia vyberieme a znova poukladáme na vrch kúsky alsanu a pečieme, kým nechytí zlatistý nádych.

    Maková štrúdľa s višňami (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

sracz
... šikovná si Ty, milá @jenni rúča gazdinka! Ty sa veru v tomto pretechnizovanom svete nestratíš! ***** -:))) !!!
luss44
mňam, makováááá :) s tým pudingom je to dobrý nápad
sedmoskaredka
zrovna mám v chladničke lístkové cesto, vyskúšam v nedeľu ako zákusok po obede. Len ten Alsan bio nahradím skutočným maslom, pretože aj keď je v názve bio, nič to nemení na škodlivosti margarínu:-(
Recept samotný ale hodnotím veľmi pozitívne, nápad s pudingom je skvelý a domáci višňový kompót v kombinácii s makom je najväčšia lahôdka akú poznám.
elixir
@sedmoskaredka ak nemáš rada margaríny a cesto si si kúpila v obchode, nazri si do ingrediencií na ňom - čo obsahuje... väčšinou margarín :/ a práve tie využívané v masových produkciách sú najškodlivejšie... ja som aj preto lístkové prestala kupovať, začala som štrúdľu robiť inak,  varecha.pravda.sk/recepty/prava-tahana-makovo-visnova-a-j...

Občas Alsan Bio, čiže margarín, použijem, ako alternatívu k maslu, ale predtým si to trikrát rozmyslím, či ho fakt treba... no ale skryté margaríny v hotových produktoch z obchodu sú ešte horšie.
jenni
v klasickej verzii sme zvykli túto štrúdľu robievať s herou a alsan som použila lebo mi pripadal ako vhodnejšia alternatíva, aby štrúdľa nebola suchá, neviem čo iné by sa tam dalo dať, ak by niekto poradil, budem len rada :)
jenni
a ďakujem za pozitívne ohlasy! veľmi ma to potešilo :)
elixir
Aj s orieškovým olejom by to mohlo byť dobré, z orieškov, ktoré máte doma radi. :) Ten nápad s pudingom sa mi tiež veľmi páči.
jenni
a pre ľudí s intoleranciou laktózy a alergiou? mne by maslo nesadlo práve kvôli tomuto, za to alsan.
@elixir nabudúce skúsim, ďakujem :) a vďaka pudingu je to šťavnaté..a aspoň sa hneď zužitkuje kompótová šťava.
boxik
Štrúdľa , bože prečo toľko pokušenia ,môj najmilší koláč.
bojar
dobré až na to lístkové cesto, čo takto vlastné lístkové cesto?
kittusatko13
super receptík so super nápadom, určite vyskúšam! Aj moja dcéra má intoleranciu na laktózu, takže ďakujem na inšpiráciu a držím palce pri ďalších receptoch. Škoda, že niektorí zabudli, že toto nie je o zdravej výžive ale chutných receptoch :)
sedmoskaredka
@elixir máš pravdu, kupované lístkové cesto je tiež humus. Ja som si v poslednej dobe zvykla robiť neťahanú štrúdlu z 300g múky, štipky soli, 1 vajca a 1 šľahačkovej smotany. Cesto je rýchlo hotové a naplnené na prasknutie makovou plnkou chutí takmer ako ozajstná štrúdla.
ninuska
Ja som asi blbá,ale prosim vas co je to ten Alsan bio?
jenni
alsan je neztužený rastlinný tuk, ktorý je vhodný na varenie a pečenie a keďže neobsahuje žiadny živočíšne zložky, je dobrou alternatívou pre vegánov, ľudí s intoleranciou laktózy a alergikov na mlieko.
evanaaa
Chutná štrudla aj s dobrou náplňou, takou neobyčajnou láka, cesto mám síce kupované, ale čo už, treba aj to spotrebovať, višne nemám, ak by som natrafila ne menej sladené.....a na Alsan Bio by som sa skúsila podívať v DM-ke, možno ho tam majú.
jenni
alsan v DM nemajú, ale dá sa zohnať v bio obchodoch :) ja som piekla s alsanom kvôli intolerancii, nie je nutné ho tam použiť, môžete ho kľudne nahradiť :)
lollyteska
Perfektná, ozaj sa mi vydarila, a aj bez alsanu chutí výborne! :) Ďakujem za recept :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia