Makový koláč

Maková štóla (fotorecept)

Autor receptu: eruska25

Všetko ako na makový závin, len má iný tvar. Občas treba tradičné recepty inovovať. Túto štólu pečiem len na Vianoce.

60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V troche vlažného mlieka s cukrom rozmrvíme droždie a urobíme kvások. Múku preosejeme, pridáme žĺtok, soľ, kvások, vlažné mlieko a miesime. Nakoniec prilejeme olej, vypracujeme cesto, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 30 - 40 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na dva bochníky, každý vyvaľkáme na obdĺžnik, pomastíme roztopeným maslom, posypeme makom zmiešaným s cukrom a hrozienkami.
  2. Stočíme z každej strany smerom do stredu.
  3. Formu na biskupský chlebík vymastíme a opatrne do nej vložíme stočené cesto. Popicháme vidličkou a upečieme vo vyhriatej rúre pri 180 st. C 30 minút. Z druhého bochníka som robila závin, keďže mám len jednu formu. Piekla som ich spolu na jednom plechu.
  4. Ešte teplú štólu vyberieme, boky a vrch potrieme maslom. . .
  5. . . . a posypeme práškovým cukrom. Po vychladnutí ešte posypeme práškovým cukrom.
  6. Takto vyzerá v reze.