Makový koláč
Maková štóla (fotorecept)
Autor receptu: eruska25
Všetko ako na makový závin, len má iný tvar. Občas treba tradičné recepty inovovať. Túto štólu pečiem len na Vianoce.
60 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- V troche vlažného mlieka s cukrom rozmrvíme droždie a urobíme kvások. Múku preosejeme, pridáme žĺtok, soľ, kvások, vlažné mlieko a miesime. Nakoniec prilejeme olej, vypracujeme cesto, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť 30 - 40 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na dva bochníky, každý vyvaľkáme na obdĺžnik, pomastíme roztopeným maslom, posypeme makom zmiešaným s cukrom a hrozienkami.
- Stočíme z každej strany smerom do stredu.
- Formu na biskupský chlebík vymastíme a opatrne do nej vložíme stočené cesto. Popicháme vidličkou a upečieme vo vyhriatej rúre pri 180 st. C 30 minút. Z druhého bochníka som robila závin, keďže mám len jednu formu. Piekla som ich spolu na jednom plechu.
- Ešte teplú štólu vyberieme, boky a vrch potrieme maslom. . .
- . . . a posypeme práškovým cukrom. Po vychladnutí ešte posypeme práškovým cukrom.
- Takto vyzerá v reze.