Maková šachovnica fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 3. augusta 2014
Maková šachovnica (fotorecept)
Foto: mesiar50

Postup pripravy je naozaj zaujimavy.

2 x 30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Suroviny na makovy tortovy korpus:
4 ks
4 PL
40 ml
4 PL
4 PL
1 ks
5 PL
Suroviny na svetlý tortový korpus:
4 ks
4 PL
40 ml
4 PL
4 PL
1 ks
Suroviny na karamelovy krem :
10 pl
1200 ml
4 ks
250 g
3 pl
2 bal.
Čokoladova poleva :
200 g podľa vášho výberu
4 PL




Postup

  1. 1

    Vajecne bielka vyslahame v tuhy sneh.Zltky vymiesame s krystalovym cukrom do svetlej hmoty.

    Maková šachovnica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do zltkovej hmoty primiesame slnecnicovy olej a teplu vodu.

    Maková šachovnica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dalej do diela primiesame polohrubu muku a prasok do peciva.Zmes dokladne premiesame.

    Maková šachovnica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokracujeme pridanim maku.

    Maková šachovnica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A nakoniec pridame tuhy sneh z bielkov a hmotu zlahka premiesame varechou.

    Maková šachovnica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na obrazku 6 je uz hotovy makovy tortovy korpus.Vy ho musite mat,ale rozhodne krajsi,kedze som ho ja piekol v remoske.Svetly korpus si spravime podobne,ale samozrejme bez toho maku.

    Maková šachovnica (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Priprava karameloveho kremu: Krystalovy cukor si upalime na karamel.Nezlaknite sa prosim tych hrciek.Vrele mlieko ich potom hravo rozpusti.

    Maková šachovnica (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ku skaramelizovanemu cukru prilejeme 800 ml studeneho mlieka. Zmes privedieme do varu a po zmeknuti stuhnuteho cukru mu musime pomoct varechou aby sa nam odlepil od dna nadoby.Miesame nonstop aby sa nam skaramelizovany cukor rozpustil.

    Maková šachovnica (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do 200 ml studeneho mlieka si dame napucat zelatinu.Mierne ju zohrejeme a potom ju vmiesame do horuceho hotoveho pudingu.Teplota mlieka by nemala prekrocit 80 C.

    Maková šachovnica (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V 200 ml studeneho mlieka si premiesame 4 ks vanilkovych pudingov. Ja som pouzil vanilkovy puding Dr.Oetker vaha 1ks / 77,5 g.Tuto masu vlejeme do horuceho karameloveho mlieka a uvarime si husty puding.Na obrazku 10 mate moznost vidiet uz hotovy puding.

    Maková šachovnica (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dalej si vymiesame praskovy cukor s maslom.Tuto zmes potom namiesame do vlazneho pudingu.

    Maková šachovnica (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Priprava korpusu na skladanie sachovnice.: Makovy tortovy korpus si rozrezeme na dve casti.Svetly si rozrezeme tiez vodorovne na dve casti.Potom si vykrajujeme kruhy ako to vidite na obrazku c.12

    Maková šachovnica (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Spravime si prizemie torty a natrieme ho karamelovym kremom. Ak by ste mali tie pasiky dlhe kludne z nich odrezte resp. prilozte k nim dalsiu cast ak by boli kratke.Ja som tiez musel niektore skratit ako to mate moznost vidiet aj na tom krajnom makovom pase.

    Maková šachovnica (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Spravime si prve poschodie.Samozrejme na kraj pojde uz svetly korpus a nie makovy.Aj prve poschodie torty natrieme kremom.

    Maková šachovnica (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Spravime si druhe poschodie zacinajuc s makovym kruhom a pokracujeme ako to mate moznost vidiet na obrazku.

    Maková šachovnica (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Celu tortu som natrel kremom a polial cokoladovou polevou. Polevu som robil nad parou.Cokoladu som rozpustil a vymiesal som ju s olejom do hladka.Tortu musime ulozit do chladnicky aby nam krem stuhol.Najlepsie spravime ked si tortu pripravime podvecer a potom je cez noc v chladnicke.

    Maková šachovnica (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Recept som robil na mobilnom zariadeni prosim o prepacenie,ze sa v recepte nenachadzaju diakriticke znamienka.Dakujem aj redakcii,ze mi to toleruje.Zelam vam k nedelnajsiemu obedu dobru chut a pekny cely nedelny den.

    Maková šachovnica (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Lahsiu verziu sachovnicovej torty mate moznost vidiet na prilozenom obrazku.

    Maková šachovnica (fotorecept) - obrázok 18

Diskusia k receptu

izabella929
Ešte som ani neotvorila recept a už som tušila, kto je autorom tohto prekrásneho diela...) Lacko si nesmierne šikovný...to sa ani slovami nedá popísať...nádhera a chuť si dokážem živo predstaviť...)
sahara
Lacko,znovu si predviedol svoje umenie.krásne a chválihodné ani si nevieš pedstaviť,ako chýbaš ,ved vieš kde:)
mesiar50
@izabella929
Samotna torta nie je moc sympaticka,ale zato sa chlapcom jej chut pacila.Pochvala od takej vychyrenej cukrarky ako si ty, je pre mna ctou.Srdecna vdaka Izabelka.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@Mesiar50 zasa nemám čo iné povedať, ste veľmi kreatívny a zručný, dávam vám veľkú pochvalu a obdiv :-)
mesiar50
@sahara
Tu skupinu som opustil natrvalo.Smutnejsie je to,ze neviem kto si.A este k tomu pochadzame z jedneho mesta.Mile od teba,ze ti chybam.Velmi pekne ti dakujem.
mesiar50
@lba
Prosim ta pekne ,nemusis ma vykat.Samotna torta nie je bohvie co.Skor som bol zvedavy na techniku jej skladania,ze co s toho vlastne vznikne.Sachovnica na prilozenom fote je ukladana v tortovej forme.Oproti tejto dnesnej to bola vyslovene hracka.Srdecne ti dakujem.


pusta
zase jedna úžasná torta od teba, @mesiar50 , priateľ môj.
si nesmierne šikovný, lacikám :-)
ako ináč *****
babkamt
Chválim tvoju tortu. Ja patrím k tým, čo si robotu snažia uľahčiť. A ty k tým, čo majú trpezlivosť a venujú sa detailom. No a výsdledok stojí za to.*****
mesiar50
@babkamt
Si vnimava a inteligentna zena mila babkamt.Naozaj mam rad tazke vyzvy.Pri tomto recepte je potrebny ostry noz ako britva,inak sa tie pasy rozmrvia.Preto som potom prilozil foto s tou lahsou verziou.Srdecna vdaka.
inustek
wau :) škoda, že maximum hviezdičiek je len 5. dala by som aj viac :)
evelyna
O pár dní mám narodky,tak som sa rozhodla skúsiť Vašu tortu,dúfam že bude aspoň trochu ako táto.dávam *****
sonulienka
Krásna a výborná torta ale čo iné môžeme od Teba čakať, len samé dobroty. Ja tiež robím takéto torty aj sem som ju už dala ale bezlepkovú lebo ako už asi po stý raz hovorím mám dcéru ktorá ma bezlepkovú diétu žiaľ.
mesiar50
@evelyna
Som rad,ze sa vam torta paci a vazim si toho,ze ste sa ju rozhodla spravit k vasmu sviatku.Chutovo je naozaj dobra,ale by som ju odporucal spravit si ju v tortovej forme.Vsimnite si prosim obrazok 18 a komentar pre @Iba je to vlastne pokracovanie tej sachovnice co som zverejnil v tomto recepte.Je jednoduchsie ked sa upecie piskotove cesto napr.z 5 vajec a potom sa pokrajaju pasy.Jeden pas si polozite na cesto a krajate ako vedla pravitka.No kruhy sa rezu z nozom naozaj velmi tazko a hrubka sa odhaduje tiez nie najlahsie.Budete mat nejaky dotaz rad vam odpisem.Velmi pekne vam dakujem.
mesiar50
@sonulienka
Mrzi ma ze dcerka ma zdravotne problemy a nemoze si dovolit papat vsetko doradu.Dakujem ti za mile ohodnotenie.
kukulienka71
Pekne si sa pozabával, klobúk dolu! Dlho sa chystám na takúto skladačku, možno v zime, keď bude viac času:-) Teba to normálne baví, vidím podľa toho, ako si rezal do kruhu namiesto, aby si to točil z rovného pása:-) mám otázočku: píšeš 4 ks pudingov, tie u nás majú po 37g, ty si použil len jeden o váhe 77, 5g k tým 200ml mlieka? potom by stačili aj dva naše, či? Ďakujem za odpoveď. Máš odomňa samozrejme plný počet hviezdičiek:-)
havino
majster cukrár a mäsiar v jednom, opäť klobúk dole, krásne dielo
terinka55
Veľmi šikovný a kreatívny muž. Ale to som už vlastne povedala. Páčia sa mi Tebou prezentované jedlá, či už sladké alebo slané. Vždy to je patva pre oči. Pekný štart do nového týždňa.
tothka
Krásna torta, vidím, že ťa tá tortománia celkom pohltila. Maková by pre mňa bola síce experiment, lebo som takú ešte nepiekla, ale čo nebolo, môže byť. Určite takúto kombináciu vyskúšam, vďaka, že si sa podelil so skúsenosťou.
ivav
Zrozumiteľný postup, nádherná šachovnica, klobúk dole!
aroooo
zas niečo mňamkové, uľahčím ti robotu, upeč 2 plechy cesta - tmavé, biele, nakrájaj po dĺžke rovnako široké pásy / z okrúhlej formy sa to asi dosť zle krájalo/,potri krémom, pri stáčaní meň farby cesta - no skrátka Brnenská točená torta, niečo na ten spôsob tu mal tuším aj Gordonko.
aroooo
/tie pásy max,3-4 cm široké/, Gordonko to má podľa mňa veľmi vysoké, ako kusy z rolády....
mesiar50
@kukulienka71
V 200 ml mlieku som rozmiesal 4 bal. pudingu a potom som ho vlial do karameloveho mlieka 800 ml (obr.8)Ked bol puding hotovy nalial som don rozpustenu zelatinu v mlieku a nakoniec maslo.Dakujem ti pekne.
mesiar50
@aroooo
Mila aroooo ak si pozries foto pri komentari co som pisal @iba a obr.c. 8 je to sachovnica robena z pasov a to z kakaovych a klasickeho piskotoveho cesta.Tu tortu som robil doma.Tu v nl. sa nam vypalila rura tak preto som tu makovu robil v remoske,ale neviem ci som ta pochopil celkom spravne.Mas pravdu z okruhlej formy sa to kraja velmi tazko.Treba mat nato velmi ostry noz a dobry odhad.Dakujem ti pekne.
mesiar50
@tothka
Som rad,ze sa ti torta paci.Vies,kupil som od poliakov tri sacky maku tak ho pomalicky minam.Pre sikovnu zenu ako ty,nebude ziadny problem makovu tortu upiect.! Dakujem ti pekne.
kukulienka71
@mesiar50 , tomu rozumiem, len chcem vedieť celkovú gramáž, koľko si toho pudingu uvaril. Spolu to bolo 77,5g? Lebo tam mám rozpor, keďže u nás sú bežne pudingy 37g/1ks. Možno som menej chápavá, sorry:-)
mesiar50
@kukulienka71
Spolu to bolo 310 g vanilkoveho pudingu cize 77,5 g x 4 bal.van.pudingu.V pohode,recept som pisal ,,z hlavy"ak by mal niekto nejake nejasnosti rad odpisem.Ja sa ti ospravedlnujem iste som to pisal skomolene.Zelam ti pekny vecer.
tothka
Nerobila som práve makovú šachovnicu, ale tento tvoj krém s želatínou som vyskúšala v zákusku v sobotu, bolo to výborné. chválim tvoj super nápad, krém perfektne držal a nič sa neroztekalo v tomto nekonečnom teple. Určite ho ešte použijem aj nabudúce.
mesiar50
@tothka
Kremy vyrobene z pudingov istim platkovou zelatinou ktara sa aplikuje v teplom stave.Srdecna vdaka mila tothka,za odskusanie tohto kremu.Potesilo ma,ze sa ti krem podaril a ,ze aj chutil.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia