Makový závin

Maková pochúťka

Autor receptu: anemarka

Už naše babičky vedeli, že ak chceme potešiť niečím sladkým naše vnúčence či deťúrence, najlepšou voľbou je závin. Je sýty, je ho veľa a nejeden z nás má naň príjemné spomienky z detstva. Makový, tvarohový alebo orechový. Možností je neúrekom. Ja som sa rozhodla pripraviť závin, ktorý však nie je pripravený z kysnutého cesta. Hlavnou zložkou sú zemiaky. Poviem vám, ten pocit, keď sa zahryznete do neodolateľne mäkučkého cesta á la perinka... Mňam! :-)

30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky si uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Očistíme ich a najemno postrúhame. Potom k nim pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom, cukor, vajce a maslo (ja som dala Heru). Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti. Mne vyšli tri asi 30 cm dlhé.
  2. Cestá môžeme zabaliť do potravinárskej fólie a dať do chladničky trocha stuhnúť. Lepšie sa s nimi bude pracovať.
  3. Do vriaceho mlieka prisypeme pomletý mak a práškový cukor. Premiešame a necháme vychladnúť.
  4. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku približne 0,5 cm. Potrieme ho makovou plnkou a zvinieme do závinu.
  5. Vzniknuté záviny preložíme na plech s papierom na pečenie a potrieme žĺtkom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 30 až 35 minút. Nakoniec posypeme práškovým cukrom a môžeme mlsať :-)