Maková bašta fotorecept

edith - fotkaedith, 9. júna 2014
Maková bašta (fotorecept)
Foto: edith

Toto je asi jediná torta/zákusok ktorý robievam zásadne z klasickej múky. Zo špaldovej by to asi u nás nezjedol nikto :-) a nakoľko som Zobraziť celý popisToto je asi jediná torta/zákusok ktorý robievam zásadne z klasickej múky. Zo špaldovej by to asi u nás nezjedol nikto :-) a nakoľko som to zo špaldovej múky ani neskúšala neviem či by výsledná chuť bola rovnako dobrá. Je veľmi sýty a možno trošku viac kalorický ale raz za čas neuškodí.

6-8
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

CESTO:
4 ks
4 ks
120 g
1 bal.
200 g
120 g približne
2 PL (um)
1,5 dcl približne
1/2 bal.
1/2 ČL
PLNKA:
1 bal.
180 g
300 ml
POLEVA:
50-60 g
100 g
40-50 g na polevy
 alebo višňový




Postup

  1. 1

    Vyšľaháme si 4 žĺtka s teplou vodou do hladkého krému (zo začiatku by mal trocha peniť) a vtedy prisypeme kryštálový cukor a vanilkový cukor. Potom pridáme rum/um asi tak 2 PL a premiešame. Ďalej prisypeme po mletý mak (ja som použila už osladený) a opäť dobre za miešame. Múku s kypriacim práškom a sóda bikarbónou si zmiešame a pridáme do makovej zmesi ktorú ručne pre miešame a na koniec dáme vy šľahaný tuhý sneh zo 4 bielkov. Cesto by nemalo byť moc husté ale ani riedke. Ak treba pridáme múku na zhustenie ak treba zriediť dolejeme trochou vlažnej vody !

    Maková bašta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vytrieme si formu na pečenie ( ja som použila maslo a vysypala múkou ) a celú zmes vylejeme rovnomerne do formy, zatrepeme aby sme nemali bubliny. Rúru si pred hrejeme a cesto dáme piecť na cca 180 stupňov / 25 -30 minút. Doba pečenia môže byť rozdielna nakoľko každý z nás má inú trúbu ale treba sledovať. Keď už cítite vôňu maku a povrch cesta je hnedý, prípadne špajglou pichnete do stredu zistíte či je to finish :-).

  3. 3

    Upečený korpus si ešte za tepla rozrežeme na dve polovice, ktoré natrieme čerešňovým alebo višňovým lekvárom a necháme vychladnúť.

  4. 4

    Medzi tým si uvaríme puding. Na 1 balíček / t.j. 40 g použijeme len 300 ml mlieka. Postup klasický ako pri varení pudingu / 1,5 dcl si dáme zovrieť s vanilkovým cukrom a druhej 1,5 dcl mlieka si rozhabarkujeme puding. Vlejeme do zovretého mlieka a uvaríme. Puding bude veľmi hustý ! Treba ho stále miešať a za tepla do neho pridať kyslú smotanu. Dobre rozmiešame a necháme trocha vychladnúť a ešte vlažný krém natrieť na korpus. Krém rozotrieme tak aby bol od krajov cca 2 cm , aby keď prikryjeme druhým plátom korpusu nám krém nevytiekol po okrajoch.

  5. 5

    Posledným krokom je poleva. 1. Na vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu ( ľubovolnú ) nemusí byť na varenie, ja som použila dvojfarebnú mliečnu :-) ktorú som práve mala doma. 2.Keď sa začne topiť pridáme maslo ( na polevy / nie na pečenie ) 3. keď sa nám tieto dve hmoty spoja prisypeme po mletý mak . Ja som dala okolo 60 g ale môže sa použiť aj viac tak aby poleva bola tuhá a nie riedka ... Korpus som si vložila späť do tortovej formy, tak aby keď som naliala polevu na povrch mi nestekala mimo korpusu.

    Maková bašta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto vložíme do chladničky a necháme stuhnúť. Môžeme podávať so šľahačkou a topingom.

    Maková bašta (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

marianne
a mozno by to stalo zato vyskusat zo spaldy,ja sa na to asi niekedy dam,lebo vyzera fakt dobre..nedelny kolac pre mna ako stvoreny
1x edith
edith
Ja by som to aj riskla zo spaldy len by som doma jedla sama :-) tak zhruba vyše týždňa...takto sa zjedol za jeden deň
iwuska
ja som to nepochopila, ostatne robievas zo spaldovej, ale konkretne tento by z nej nejedli? na zaklade coho si na to prisla, ked si to este ani neskusala?
edith
Lebo mak tepelne upravený v kombinácii so špaldou ktorá má orieškovú príchuť..tá chuť je rozoznatelná ale dali ste mi chrobáka do hlavy ..upečiem so špaldy..nič nepoviem a uvidím či na to maškrtníci prídu...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia