Mäkké perníky

Autor receptu: ivetaiva

Tento recept som nasla uz velmi davno v casopise a stale ho pouzivam, Vyskusala som aj ine podobne recepty na perniky, ale s tymto mam najlepsie skusenosti. Ma viac ako 150 rokov, takze je uz vlastne ludovy... a za tie roky som sa naucila pernicky aj vyzdobit.

30 minút
príprava
5-7 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Palmarin rozpustime na miernom ohni, odstavime a pridame skoricu , klinceky med a cukor. Vsetko spolu vymiesame, najlepsie mixerom. Do vyslahanej zmesi pridame vajicka, znovu vymiesame, potom pridame preosiatu hladku muku a vypracujeme cesto. Vyvalkame na hrubku asi 5 mm ( aj viac) a vykrajujeme rozne tvary. Pecieme vo vyhriatej rure asi 175 stupnov 5-7 minut. Pernicky nenechame dlho piect, aby nevyschli. Ihned po upeceni potrieme vajickom v pomere 1:1 rozmiesane s vodou. Ja pridavamdo vajicka potravinerske hnede farbivo, aby lepsie vynikla biela poleva. Neupecene cesto si mozme odlozit na chladne miesto. Vydrzi aj 2 mesiace.
  2. Poleva Bielok,solamyl, cukor vymiesame . ( cukor treba preosiat aj viackrat) Mnozstvo cukru je potrebne prisposobit velkosti vajicka.