Mäkké perníky

ivetaiva - fotkaivetaiva, 4. decembra 2011
Mäkké perníky
Foto: ivetaiva

Tento recept som nasla uz velmi davno v casopise a stale ho pouzivam, Vyskusala som aj ine podobne recepty na perniky, ale s tymto Zobraziť celý popisTento recept som nasla uz velmi davno v casopise a stale ho pouzivam, Vyskusala som aj ine podobne recepty na perniky, ale s tymto mam najlepsie skusenosti. Ma viac ako 150 rokov, takze je uz vlastne ludovy... a za tie roky som sa naucila pernicky aj vyzdobit.

30 minút
príprava
5-7 minút
na 175 °C

Suroviny

1000 g
400 g
10 lyzic
400 g
4 kav. lyzic.
10 ks
2 kav. lyzic.
4 ks
1 ks
1 ks
100 g
1 kav.lyzic.
 na plech




Postup

  1. 1

    Palmarin rozpustime na miernom ohni, odstavime a pridame skoricu , klinceky med a cukor. Vsetko spolu vymiesame, najlepsie mixerom. Do vyslahanej zmesi pridame vajicka, znovu vymiesame, potom pridame preosiatu hladku muku a vypracujeme cesto. Vyvalkame na hrubku asi 5 mm ( aj viac) a vykrajujeme rozne tvary. Pecieme vo vyhriatej rure asi 175 stupnov 5-7 minut. Pernicky nenechame dlho piect, aby nevyschli. Ihned po upeceni potrieme vajickom v pomere 1:1 rozmiesane s vodou. Ja pridavamdo vajicka potravinerske hnede farbivo, aby lepsie vynikla biela poleva. Neupecene cesto si mozme odlozit na chladne miesto. Vydrzi aj 2 mesiace.

  2. 2

    Poleva Bielok,solamyl, cukor vymiesame . ( cukor treba preosiat aj viackrat) Mnozstvo cukru je potrebne prisposobit velkosti vajicka.

Diskusia k receptu

orchidea
Nádherne vyzdobené medovníčky, tak toto ja nedokážem nikdy...
violetacamorova
Ako čipkované sú tie tvoje medovníčky, nádhera, tiež tak nikdy neozdobím medovníčky, ja len orech navrch, alebo spojím plnkou, džemom a namáčané v čokoláde.
hubata
Ja len hrubé linky robím ....... Krásne ich máš ako keby si ich vyšívala. Istotne sú dobré aj chuťovo. Si šikuľka.
macusa
velmi pekne! hotove umelecke dielka!
u nas sa nepecu lebo ich nikto neje ale taketo krasne by mohli byt ako ozdobky na stromceku
3sandra3
sú nádherné,,, a to "vyšívanie" - no úžas,,, klobúk dolu nad tvojou šikovnosťou
alena45
toto by som nedokázala zjesť, nieto ešte urobiť. Ale stromček by som si nimi rada ozdobila.
zuzliak
Klobuk dole- tomu hovorim zdobenie :) BLAHOZELAM. TAketo krasne ja asi nikdy nepsravim. Nie zeby sa mi tie moje zdali skarede, ale tato matematicka presnost- tomu hovorim profi zdobenie :) Len tak dalej :)
marula
No, pekne si sa naučila zdobiť. Perníky FANTÁZIA
tinca
ak si ich sama zdobila, tak klobúk dole, toto čipkovanie je najnáročnejšie zdobenie:)
torta
Krásne vyzdobené, máš ohromnú zručnosť.Môžu ísť na výstavu.
tatranka
To zdobenie je nádherné !!! Ja napečiem perníčky a ty vyzdobíš? xixixi Už posledne robievam len plnené perníčky a pár pre ozdobu na tanierik len s orieškom.Pokúšala som sa zdobiť,no nie som ja na to.Moja usilovnosť mi je na nič,keď nemám fortieľ.
mataliptak
prekráááásne ... klobúk dole máš zlaté rúčky ked si to tak dokázala vyzdobiť ... možem sa opýtať ako a čím zdobíš , že to máš také tenulinké a presné ??? mne sa nikdy nepodarí tak krásne tenko vyzdobiť :-(
jeanine
uáááu :) krásne perníčky, máte na to zdobenie nejaký grif? sú naozaj prekrásne
zinnajdha
Čipkované medovníčky
nedávame do chladničky,
tam vložíme iba cesto-
- vedľa neho pekné pesto.
Čipkované medovníčky
dobrý darček pre detičky,
aby ich nič nebolelo,
a nám všetkým dobre bolo !
(Celé sviatky)


ivetaiva
vdaka.... - zdobim mikrotenovym vreckom s malilinkou dierkou, cukor musi byt preosiaty 10 aj viac krat,
diabetik
Do Vianoc nebudem spať ak sa nedozviem presný postup zdobenia. Hlavne ako sadá urobiť tá hustá mriežka. Takže môj kľudný spánok je vo Vašich rukách.
zdezda
fíha, ja žasnem, ani by som ich nedovolila jesť, boli by iba na pozeranie:-)
nikol156
Dneska som vyskúšala Váš recept, teraz cesto leží v chladničke, vonia krásne, dúfam, že sa mi to podarí! Len škoda, že tá výzdoba nebude taká istá!
malusa
Si opravdova umelkyna,klobuk dolu,tie sa snad ani nedaju zjest, ake su krasne!
evanaaa
Nie vyšívané, ale ako uháčkované, tak vypadá tá perníčková krása, a asi na prvý krát sa nepodarí, terba pokaziť pár perníčkov, kým sa dostaví výsledok, a ešte - dobré oči a pevnú ruku k tomu treba, nie trasľavku, hihi. @Ivetaiva , v dobrom ti závidím, že to dokážeš.
evanaaa
A ešte pre pána @diabetik - a, najlepší by bol xylitol alebo sladidlo zo stévie, len sú trocha drahšie, ale raz za čas a na vianočné pečenie treba obetovať.
klaura
prekrásne ... toto ja nikdy nedokážem ... viem, skúšala som ... :)))
zmmm
úžasne vyzdobenééééé
babinka
nadherne, mne chyba to esteticke citenie a tvorivost, a cas a klud, ale zenicky, nebojte sa toho. Skuste s polevou robit ciary na farebny tanier ci nejaku podlozku a uvidite, ze po chvili vam to pojde. Nebude to take profesionalne, ale urcite to potesi. Mam za sebou moje prve pokusy, takze viem, o com hovorim. Ciary sa tahaju vzduchom - cize nad pernikom a vlastnou vahou padaju dolu. Ja si pridrziavam lavvou rukou pravu, aby sa mi tak netriasla a uz sa mi cipka celkom dari :))
ada9112
na vareche som nová,ale musím povedat že toto je nádherná práca.prekrásne medovníčky a viete čo ma napadlo?že niekto kto dokáže takto krásne zdobit kolačiky,má pri tom určite radost v srdci a aj vianočná náladaje je určite okolo vás skvelá.takže ja vám nezávidím to,ako krásne viete zdobit medovníky,lebo pri troche trpezlivosti sa to podla mna dá naučit.ale to akú máte doma krásnu vianočnú atmosféru,náladu a akú radost viete odovzdat okoliu.to podla mna robite,lebo z toho obrázku cítim že ste to robila s láskou.prepáčte mi ten dlhý komentár ale som presvedčená že to tak je.želám vám pokojné a štastné vianočné sviatky a požehnaný Novy rok.
1x dydya
ivetaiva
ada9112 - Dakujem za krasne prianie, tiez prajem pokojne a pozehnane Vianoce a do noveho roku vela zdravia, stastia a lasky !
irenaw
toto je to najkrajšie zdobenie medovníčkov, pripomína mi to paličkovanú čipku. ja to nikdy nedokážem a o to viac obdivujem
maria263
dnes som ich napiekla, len do cesta som pridala ešte 2Pl kakaa, keďže cesto sa mi zdalo dosť svetlé.Upiekli sa skvele, chuťovo sú výborné...už len ozdobiť ich treba, dúfam, že mi to pôjde. ďakujem za recept. :D
ivetaiva
Som rada, ze sa pernicky vydarili....drzim palce pri zdobeni, ak treba v niecom poradit, tak rada poradim.....ano,kakao sa moze pridat, ale to uz je oproti 150 rocnemu originalu trosku vylepseny recept. Ak sa skorica a pomlety klincek prida do tepleho tuku, tak sa cesto pekne zafarbi aj bez kakaa.
maria263
no hej, zafarbili sa, ale aj tak sa mi to zdalo svetlé, takto ich mám pekne hnedé...zabudla som ich po upečení potrieť vajíčkom, bude to vadiť pri zdobení ?
waocipa
ta to nie mam slov to je krása také to mam doma to len na pozeranie si veľmi šikovná žena ...
pietruskaa
chcela som sa spytat preco v postupe nie je kedy sa dava soda bikarbona?? :) vadilo by keby tam nebola??
ivetaiva
@pietruska soda bikarbona sa pridava najskor do muky a potom spolu s mukou sa spracovava. .... pre pernik ako taky to nevadi, ked tam soda nebude,ale nebude potom makky. Ja robim perniky bez sody vtedy, ked su urcene na stromcek , ked maju byt makke, tak ju tam treba dat.
karky
Nadhera...To ja nedokazem...nemam dost trpezlivosti :((... Ja by som ich dala zaramovat:)))
bibalabuba
no vlastne som akurat urobila cesto a bolo dost lepkave, tak som ho dala do chladnicky postat, dufam, ze to pomoze .. uz sa nevieme dockat , deti chcu vykrajovat :)
stevca
Nádherná prácička, s tvojim dovolením, receptík si ukladám, vyskúšala som zopár receptov no veľmi sa mi nepáčili, boli tvrdé a nemal kto jesť tak som ich ani nerobila, no teraz ak čas vydá vyskúšam. :))
janealli
@Ivetaiva Až teraz som objavila tvoje prenádherné perníčky, tak krásne vyzdobené je aj škoda zjesť. Ja som ešte minulý rok na Vareche nebola a keď som si do vyhľadávača zadala "medovníčky", tvoje sa mi nikdy nezobrazili - lebo sú perníčky. Páči sa mi recept na ne, určite si medovníčky upečiem podľa teba, len sa chcem spýtať, či cesto nepotrebuje oddychovať?
ivetaiva
janealli , cesto moze, oddychovat, ale nemusi. Niekedy sa stane, ze je trochu redsie (to zalezi od hustoty medu, vlhkosti muky aj velkosti vajicok )vtedy je dobre, ho nechat trochu postat, alebo pridat trosku muky a moze sa hned piect. Nepec velmi dotmava, lebo pernicky su potom tvrde.
petulka1
Velmi pekne pernicky :-). Uz by som sa aj ja mala dostat konecne k peceniu a chcem vyskusat tento vas recept. Dufam, ze budu mäkke :-) Chcem sa spytat, potierate: zltko zmiesane s vodou ci cele vajicko ?
janealli
Chcem sa ti poďakovať za perfektný recept na naozaj mäkké perníčky. Upiekla som ich už minulý víkend, ale celý týždeň som bola mimo domova, takže sa k poďakovaniu dostávam až teraz. Perníčky sú mäkkúčke, rozplývajú sa na jazyku. Srdečná vďaka!
herbik3
Skvele mäkké chutné a moje sú tak smiešne ozdobene ale tvoje sú naaaaadherneeeeee no možno rokmi sa zlepsim ale chutovo sú mnaaaaam aj svokricka moja sa tohto roku nalakomila na tento receptik :)
stevca
ivetaiva, - dakujem za receptík, perníčky sú fantastické len ich musím niekde zašiť, lebo do vianoc nevydržia :))) dcéru som poslala radšej nech sa ide hrať, lebo kým mi pomáhala tak z nich len jedla a jedla :)))
enny
...dnes som vyskusala tento recept, je uzasny cesticko ako dupky mojich deticiek, vyborne sa s nim pracuje aje naozaj chutne...moj tip: bezprostredne pred pecenim potriet vodou, hned po upeceni rozslahanym vajkom..
tatranocka
Ani sa mi nechce veriť,že sa to dá takto s milimetrovou presnosťou vyzdobiť.Máš mojich *****,len si sa nám nejako stratila.Škoda.
magdalena7771
ďakujem za skvelý recept.. teraz sa dopiekli a sú veľmi chutné, iba asi to zdobenie nebude také ako Vaše :)
dydya
Dakujem super receptik ja som uz vcera piekla na skusku chcela som vyskusat ci budu ozaj makke a su ozaj jedinecne ,ale oni sa este do vianoc zjedia a na vianoce budem uz piect odskusany receptik ,dakujem este raz...
anina6
aj ja som vyskúšala tvoje perníčky a ozaj môžem potvrdiť, že sú mäkké a chutné.
alexdidi
Už tretí rok pečiem len podľa tohto receptu. S cestom sa výborne pracuje hneď, ale aj po odležaní. Sú fantastické. Ďakujem za recept a vrele ho doporučujem.
malinka1984
dnes som ich vyskusala aj ja a bola to moja premiera,1x som ich robila sama,nemala som najmensi problem a chutovo,mnamka..mala mi ich hadam 10 zjedla..a vysli take pekne ze zajtra ideme zdobit,akurat som do cesta pridala trochu kakaa aby boli tmavsie..takze urcite pojdu aj na stromeck nielen na stol..dakujem velmi pekne a urcite odporucam..
elysa
roky som piekla medovníky podľa iného receptu a tento rok som sa rozhodla pre zmenu a dobre som urobila:), našla som tento recept a sú výborné:), len to zdobenie, tam som ľavá:(
denyany
Tento rok som sa rozhodla pre tvoj rcp. a tak sme urobili najprv skúšobnú polovičnú dávku. Tú sme zjedli za dva dni, boli u nás aj dcérine spolužiačky, ponukla som im ešte teplé a dievčatám vééľmi chutilo, aj nám, samozrejme. Tak sme piekli zas, už z celej dávky a aj do toho mi chodili koštovať, či sú stále také dobré a mäkké, tak som schovala, aby dačo ostalo aj na Vianoce:-).Dnes ich trocha ozdobíme, ale s tvojím zdobením sa to nemôže rovnať, ja na také nemám zručnosť ani trpezlivosť. Musím chváliť, ako rýchlo je cesto urobené, výborne sa s ním pracuje a perníky sú fantastické. Krásne Vianoce želám.
ivetaiva
Zdravim Vás všetkých. Dnes som si spomenula na moje heslo k tomuto účtu. Už som tu dlho nebola a zistila som, že pod mojím receptom na mäkké perníky je veľa pochvalných komentárov. Ospravedlňujem sa, že som nereagovala, až teraz som na to prišla (po rokoch). Ďakujem Vám všetkým za pochvalu, nech sa Vám dari, nie len piecť, ale aj v osobnom živote. ?❤️