Mäkké perníky

Mäkké perníky
Foto: ivetaiva
ivetaivaIvetaiva, recept pridal: 4. decembra 2011 16:43Ďalšie jeho recepty

Tento recept som nasla uz velmi davno v casopise a stale ho pouzivam, Vyskusala som aj ine podobne recepty na perniky, ale s tymto mam najlepsie skusenosti. Ma viac ako 150 rokov, takze je uz vlastne ludovy... a za tie roky som sa naucila pernicky aj vyzdobit.

Suroviny

30
minút
príprava
5-7
minút
na 175 °C

Postup prípravy receptu

1

Palmarin rozpustime na miernom ohni, odstavime a pridame skoricu , klinceky med a cukor. Vsetko spolu vymiesame, najlepsie mixerom. Do vyslahanej zmesi pridame vajicka, znovu vymiesame, potom pridame preosiatu hladku muku a vypracujeme cesto. Vyvalkame na hrubku asi 5 mm ( aj viac) a vykrajujeme rozne tvary. Pecieme vo vyhriatej rure asi 175 stupnov 5-7 minut. Pernicky nenechame dlho piect, aby nevyschli. Ihned po upeceni potrieme vajickom v pomere 1:1 rozmiesane s vodou. Ja pridavamdo vajicka potravinerske hnede farbivo, aby lepsie vynikla biela poleva. Neupecene cesto si mozme odlozit na chladne miesto. Vydrzi aj 2 mesiace.

2

Poleva Bielok,solamyl, cukor vymiesame . ( cukor treba preosiat aj viackrat) Mnozstvo cukru je potrebne prisposobit velkosti vajicka.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 13 ľudí (4,2 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • orchidea, 4. decembra 2011 o 17:38
    Nádherne vyzdobené medovníčky, tak toto ja nedokážem nikdy...


  • violetacamorova, 4. decembra 2011 o 17:47
    Ako čipkované sú tie tvoje medovníčky, nádhera, tiež tak nikdy neozdobím medovníčky, ja len orech navrch, alebo spojím plnkou, džemom a namáčané v čokoláde.


  • zdenka1009, 4. decembra 2011 o 17:47
    Veľmi pekne,jemne vyzdobené perníky.


  • hubata, 4. decembra 2011 o 18:06
    Ja len hrubé linky robím ....... Krásne ich máš ako keby si ich vyšívala. Istotne sú dobré aj chuťovo. Si šikuľka.


  • tonicka53, 4. decembra 2011 o 18:09
    Nádherné ! ! !


  • macusa, 4. decembra 2011 o 18:11
    velmi pekne! hotove umelecke dielka!
    u nas sa nepecu lebo ich nikto neje ale taketo krasne by mohli byt ako ozdobky na stromceku


  • marcy, 4. decembra 2011 o 18:19
    pevná ruka,fantázia :))


  • ivetaiva, 4. decembra 2011 o 19:13
    dakujem vsetkym za pochvalu :-)


  • 3sandra3, 4. decembra 2011 o 19:26
    sú nádherné,,, a to "vyšívanie" - no úžas,,, klobúk dolu nad tvojou šikovnosťou


  • cica2, 4. decembra 2011 o 19:42
    ja žasnem, to je prekrásne 1*


  • vierik, 4. decembra 2011 o 19:45
    Hotové umelecké dielo,krásna...


  • alena45, 4. decembra 2011 o 19:50
    toto by som nedokázala zjesť, nieto ešte urobiť. Ale stromček by som si nimi rada ozdobila.


  • vavan, 4. decembra 2011 o 20:04
    nááááádherné


  • zuzliak, 4. decembra 2011 o 21:40
    Klobuk dole- tomu hovorim zdobenie :) BLAHOZELAM. TAketo krasne ja asi nikdy nepsravim. Nie zeby sa mi tie moje zdali skarede, ale tato matematicka presnost- tomu hovorim profi zdobenie :) Len tak dalej :)


  • marula, 4. decembra 2011 o 22:08
    No, pekne si sa naučila zdobiť. Perníky FANTÁZIA


  • tinca, 4. decembra 2011 o 22:20
    ak si ich sama zdobila, tak klobúk dole, toto čipkovanie je najnáročnejšie zdobenie:)


  • bibia1, 4. decembra 2011 o 22:23
    krásne vyzdobené


  • torta, 5. decembra 2011 o 08:03
    Krásne vyzdobené, máš ohromnú zručnosť.Môžu ísť na výstavu.


  • tatranka, 5. decembra 2011 o 09:39
    To zdobenie je nádherné !!! Ja napečiem perníčky a ty vyzdobíš? xixixi Už posledne robievam len plnené perníčky a pár pre ozdobu na tanierik len s orieškom.Pokúšala som sa zdobiť,no nie som ja na to.Moja usilovnosť mi je na nič,keď nemám fortieľ.


  • pacik, 5. decembra 2011 o 09:40
    Neskutočné...


  • alexdidi, 5. decembra 2011 o 09:58
    Prekrásne......


  • ivetaiva, 5. decembra 2011 o 10:39
    este raz dakujem vsetkym za pochvalu...... Tatranka :-)


  • mataliptak, 5. decembra 2011 o 12:52
    prekráááásne ... klobúk dole máš zlaté rúčky ked si to tak dokázala vyzdobiť ... možem sa opýtať ako a čím zdobíš , že to máš také tenulinké a presné ??? mne sa nikdy nepodarí tak krásne tenko vyzdobiť :-(


  • jeanine, 5. decembra 2011 o 15:18
    uáááu :) krásne perníčky, máte na to zdobenie nejaký grif? sú naozaj prekrásne


  • zinnajdha, 5. decembra 2011 o 15:31
    Čipkované medovníčky
    nedávame do chladničky,
    tam vložíme iba cesto-
    - vedľa neho pekné pesto.
    Čipkované medovníčky
    dobrý darček pre detičky,
    aby ich nič nebolelo,
    a nám všetkým dobre bolo !
    (Celé sviatky)




  • ivetaiva, 5. decembra 2011 o 15:32
    vdaka.... - zdobim mikrotenovym vreckom s malilinkou dierkou, cukor musi byt preosiaty 10 aj viac krat,


  • diabetik, 5. decembra 2011 o 15:53
    Do Vianoc nebudem spať ak sa nedozviem presný postup zdobenia. Hlavne ako sadá urobiť tá hustá mriežka. Takže môj kľudný spánok je vo Vašich rukách.


  • marianne69, 5. decembra 2011 o 16:12
    nieco prekrasne,ako vysivka.


  • zdezda, 5. decembra 2011 o 17:56
    fíha, ja žasnem, ani by som ich nedovolila jesť, boli by iba na pozeranie:-)


  • nikol156, 5. decembra 2011 o 18:16
    Dneska som vyskúšala Váš recept, teraz cesto leží v chladničke, vonia krásne, dúfam, že sa mi to podarí! Len škoda, že tá výzdoba nebude taká istá!


  • janger, 5. decembra 2011 o 18:18
    Ako taka krasna vysivka!


  • diabambulka, 5. decembra 2011 o 19:39
    klobúk dole , ako ich máš nádherne vyzdobené.


  • martinuskapk, 5. decembra 2011 o 20:59
    prenádherné ... :)


  • malusa, 5. decembra 2011 o 21:23
    Si opravdova umelkyna,klobuk dolu,tie sa snad ani nedaju zjest, ake su krasne!


  • evanaaa, 5. decembra 2011 o 22:15
    Nie vyšívané, ale ako uháčkované, tak vypadá tá perníčková krása, a asi na prvý krát sa nepodarí, terba pokaziť pár perníčkov, kým sa dostaví výsledok, a ešte - dobré oči a pevnú ruku k tomu treba, nie trasľavku, hihi. @Ivetaiva , v dobrom ti závidím, že to dokážeš.


  • evanaaa, 5. decembra 2011 o 22:17
    A ešte pre pána @diabetik - a, najlepší by bol xylitol alebo sladidlo zo stévie, len sú trocha drahšie, ale raz za čas a na vianočné pečenie treba obetovať.


  • klaura, 5. decembra 2011 o 22:31
    prekrásne ... toto ja nikdy nedokážem ... viem, skúšala som ... :)))


  • zmmm, 5. decembra 2011 o 23:16
    úžasne vyzdobenééééé


  • valeri, 5. decembra 2011 o 23:40
    No nádhera, obdivujem Ťa.


  • babinka, 6. decembra 2011 o 00:04
    nadherne, mne chyba to esteticke citenie a tvorivost, a cas a klud, ale zenicky, nebojte sa toho. Skuste s polevou robit ciary na farebny tanier ci nejaku podlozku a uvidite, ze po chvili vam to pojde. Nebude to take profesionalne, ale urcite to potesi. Mam za sebou moje prve pokusy, takze viem, o com hovorim. Ciary sa tahaju vzduchom - cize nad pernikom a vlastnou vahou padaju dolu. Ja si pridrziavam lavvou rukou pravu, aby sa mi tak netriasla a uz sa mi cipka celkom dari :))


  • ada9112, 6. decembra 2011 o 20:49
    na vareche som nová,ale musím povedat že toto je nádherná práca.prekrásne medovníčky a viete čo ma napadlo?že niekto kto dokáže takto krásne zdobit kolačiky,má pri tom určite radost v srdci a aj vianočná náladaje je určite okolo vás skvelá.takže ja vám nezávidím to,ako krásne viete zdobit medovníky,lebo pri troche trpezlivosti sa to podla mna dá naučit.ale to akú máte doma krásnu vianočnú atmosféru,náladu a akú radost viete odovzdat okoliu.to podla mna robite,lebo z toho obrázku cítim že ste to robila s láskou.prepáčte mi ten dlhý komentár ale som presvedčená že to tak je.želám vám pokojné a štastné vianočné sviatky a požehnaný Novy rok.


  • ivetaiva, 6. decembra 2011 o 23:16
    ada9112 - Dakujem za krasne prianie, tiez prajem pokojne a pozehnane Vianoce a do noveho roku vela zdravia, stastia a lasky !


  • nevenka, 8. decembra 2011 o 07:31
    Krásne nazdobené:-))


  • irenaw, 8. decembra 2011 o 14:23
    toto je to najkrajšie zdobenie medovníčkov, pripomína mi to paličkovanú čipku. ja to nikdy nedokážem a o to viac obdivujem


  • maria263, 9. decembra 2011 o 18:49
    dnes som ich napiekla, len do cesta som pridala ešte 2Pl kakaa, keďže cesto sa mi zdalo dosť svetlé.Upiekli sa skvele, chuťovo sú výborné...už len ozdobiť ich treba, dúfam, že mi to pôjde. ďakujem za recept. :D


  • ivetaiva, 9. decembra 2011 o 19:16
    Som rada, ze sa pernicky vydarili....drzim palce pri zdobeni, ak treba v niecom poradit, tak rada poradim.....ano,kakao sa moze pridat, ale to uz je oproti 150 rocnemu originalu trosku vylepseny recept. Ak sa skorica a pomlety klincek prida do tepleho tuku, tak sa cesto pekne zafarbi aj bez kakaa.


  • maria263, 9. decembra 2011 o 19:26
    no hej, zafarbili sa, ale aj tak sa mi to zdalo svetlé, takto ich mám pekne hnedé...zabudla som ich po upečení potrieť vajíčkom, bude to vadiť pri zdobení ?


  • ivetaiva, 9. decembra 2011 o 19:32
    nie, vobec to nebude vadit...nech sa dari !


  • waocipa, 11. decembra 2011 o 14:05
    ta to nie mam slov to je krása také to mam doma to len na pozeranie si veľmi šikovná žena ...


  • pietruskaa, 13. decembra 2011 o 09:48
    chcela som sa spytat preco v postupe nie je kedy sa dava soda bikarbona?? :) vadilo by keby tam nebola??


  • ivetaiva, 13. decembra 2011 o 13:04
    @pietruska soda bikarbona sa pridava najskor do muky a potom spolu s mukou sa spracovava. .... pre pernik ako taky to nevadi, ked tam soda nebude,ale nebude potom makky. Ja robim perniky bez sody vtedy, ked su urcene na stromcek , ked maju byt makke, tak ju tam treba dat.


  • iiiwusskaa, 14. decembra 2011 o 01:34
    nadherne....skoda ze aj ja nemam take sikovne ruky....velky obdiv :)


  • karky, 14. decembra 2011 o 05:17
    Nadhera...To ja nedokazem...nemam dost trpezlivosti :((... Ja by som ich dala zaramovat:)))


  • bibalabuba, 15. decembra 2011 o 17:48
    no vlastne som akurat urobila cesto a bolo dost lepkave, tak som ho dala do chladnicky postat, dufam, ze to pomoze .. uz sa nevieme dockat , deti chcu vykrajovat :)


  • bibalabuba, 15. decembra 2011 o 17:57
    a samozrejme, ze tiez obdivujem sposob vyzdoby :) nahera!


  • stevca, 4. decembra 2012 o 19:00
    Nádherná prácička, s tvojim dovolením, receptík si ukladám, vyskúšala som zopár receptov no veľmi sa mi nepáčili, boli tvrdé a nemal kto jesť tak som ich ani nerobila, no teraz ak čas vydá vyskúšam. :))


  • paeva, 4. decembra 2012 o 19:51
    prekrásne povyšívané


  • ivetaiva, 6. decembra 2012 o 16:21
    stevca , dakujem za pochvalu ..a nech sa vydaria .


  • janealli, 6. decembra 2012 o 16:42
    @Ivetaiva Až teraz som objavila tvoje prenádherné perníčky, tak krásne vyzdobené je aj škoda zjesť. Ja som ešte minulý rok na Vareche nebola a keď som si do vyhľadávača zadala "medovníčky", tvoje sa mi nikdy nezobrazili - lebo sú perníčky. Páči sa mi recept na ne, určite si medovníčky upečiem podľa teba, len sa chcem spýtať, či cesto nepotrebuje oddychovať?


  • ivetaiva, 7. decembra 2012 o 21:33
    janealli , cesto moze, oddychovat, ale nemusi. Niekedy sa stane, ze je trochu redsie (to zalezi od hustoty medu, vlhkosti muky aj velkosti vajicok )vtedy je dobre, ho nechat trochu postat, alebo pridat trosku muky a moze sa hned piect. Nepec velmi dotmava, lebo pernicky su potom tvrde.


  • petulka1, 11. decembra 2012 o 08:54
    Velmi pekne pernicky :-). Uz by som sa aj ja mala dostat konecne k peceniu a chcem vyskusat tento vas recept. Dufam, ze budu mäkke :-) Chcem sa spytat, potierate: zltko zmiesane s vodou ci cele vajicko ?


  • janealli, 16. decembra 2012 o 19:18
    Chcem sa ti poďakovať za perfektný recept na naozaj mäkké perníčky. Upiekla som ich už minulý víkend, ale celý týždeň som bola mimo domova, takže sa k poďakovaniu dostávam až teraz. Perníčky sú mäkkúčke, rozplývajú sa na jazyku. Srdečná vďaka!


  • ivetaiva, 17. decembra 2012 o 22:50
    janealli :-) som rada, ze sa vydarili


  • herbik3, 18. decembra 2012 o 15:30
    Skvele mäkké chutné a moje sú tak smiešne ozdobene ale tvoje sú naaaaadherneeeeee no možno rokmi sa zlepsim ale chutovo sú mnaaaaam aj svokricka moja sa tohto roku nalakomila na tento receptik :)


  • stevca, 18. decembra 2012 o 16:53
    ivetaiva, - dakujem za receptík, perníčky sú fantastické len ich musím niekde zašiť, lebo do vianoc nevydržia :))) dcéru som poslala radšej nech sa ide hrať, lebo kým mi pomáhala tak z nich len jedla a jedla :)))


  • enny, 22. decembra 2012 o 16:41
    ...dnes som vyskusala tento recept, je uzasny cesticko ako dupky mojich deticiek, vyborne sa s nim pracuje aje naozaj chutne...moj tip: bezprostredne pred pecenim potriet vodou, hned po upeceni rozslahanym vajkom..


  • ja1234, 18. novembra 2013 o 17:15
    mňaaaaaaaaaaam :-)


  • kvocka, 5. decembra 2013 o 07:44
    Prekrásne!


  • tatranocka, 16. decembra 2013 o 23:27
    Ani sa mi nechce veriť,že sa to dá takto s milimetrovou presnosťou vyzdobiť.Máš mojich *****,len si sa nám nejako stratila.Škoda.


  • magdalena7771, 18. decembra 2013 o 22:10
    ďakujem za skvelý recept.. teraz sa dopiekli a sú veľmi chutné, iba asi to zdobenie nebude také ako Vaše :)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Králik dedka Kosíka
V Skalici som si našiel manželku a do tohto kráľovského mesta podnes chodím rád. Sú tam dobrí a rázovití ľudia, dobré červené i biele víno, voňavučký trdelník a napokon i vyberaná gastronómia.

Varecha 34/2014: Letné koláče a dezerty
Časopis Varecha v piatok 22. augusta v denníku Pravda.

Ewout Eleveld: Na stôl u nás čakáte aj 2 mesiace
S kľudom Holanďana nám Ewout Eleveld – šéfkuchár holandskej Restaurant de Leest a hosť gastronomického kongresu Gastronomy Slovakia porozprával o svojej práci ocenenej tromi hviezdičkami od Michelina.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 34/2014: Letné koláče a dezerty Letné koláče a dezerty
Časopis Varecha v piatok 22. augusta v denníku Pravda.


TOPlist