Mäkké perníky

ivetaivaIvetaiva, 49 ročná žena, Topoľčany, 4. decembra 2011 16:43
Ďalšie jej recepty »

Mäkké perníkyFoto: ivetaiva

Tento recept som nasla uz velmi davno v casopise a stale ho pouzivam, Vyskusala som aj ine podobne recepty na perniky, ale s tymto mam najlepsie skusenosti. Ma viac ako 150 rokov, takze je uz vlastne ludovy... a za tie roky som sa naucila pernicky aj vyzdobit.

30 min
príprava
5-7 min
na 175 °C

Suroviny

1000 g
400 g
10 lyzic
400 g
4 kav. lyzic.
10 ks
2 kav. lyzic.
4 ks
1 ks
1 ks
100 g
1 kav.lyzic.
 na plech

Postup prípravy

  1. 1

    Palmarin rozpustime na miernom ohni, odstavime a pridame skoricu , klinceky med a cukor. Vsetko spolu vymiesame, najlepsie mixerom. Do vyslahanej zmesi pridame vajicka, znovu vymiesame, potom pridame preosiatu hladku muku a vypracujeme cesto. Vyvalkame na hrubku asi 5 mm ( aj viac) a vykrajujeme rozne tvary. Pecieme vo vyhriatej rure asi 175 stupnov 5-7 minut. Pernicky nenechame dlho piect, aby nevyschli. Ihned po upeceni potrieme vajickom v pomere 1:1 rozmiesane s vodou. Ja pridavamdo vajicka potravinerske hnede farbivo, aby lepsie vynikla biela poleva. Neupecene cesto si mozme odlozit na chladne miesto. Vydrzi aj 2 mesiace.

  2. 2

    Poleva Bielok,solamyl, cukor vymiesame . ( cukor treba preosiat aj viackrat) Mnozstvo cukru je potrebne prisposobit velkosti vajicka.

ohodnoť recept:
Hlasovalo 20 ľudí (4,4 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist